Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Akademisi: İstanbul’da her gün 106 kişi fazladan öldü

Leila

Global Mod
Global Mod
Bilim Akademisi tarafınca açıklanan tabloya göre, İstanbul’da geçtiğimiz hafta 747 (yüzde 43) fazladan mevt gerçekleşti. Yani İstanbul’da pandemi öncesi olağanda günde ortalama 246 kişi ölürken, bu sayı 352’ye çıktı. Her gün 106 kişi fazladan öldü.

AKP Hükümeti, corona virüsü’nün başladığı birinci günden bu yana dataları açıklamamakla, şeffaf olmamakla, hatta kimi dataları manipüle etmekle suçlandı.

Bu çerçevede en muteber alternatif bilgi kaynaklarından biri Bilim Akademisi’nin yayın organı Sarkaç’ta yayınlanan bilgiler oldu.

Mesut Erzurumluoğlu ve Defne Üçer Şaylan tarafınca her hafta güncellenen tablo pandemide gelinen noktanın ürkütücü olduğunu ortaya koyuyor.

Tablo son derece sıradan bir mantık üzerine kurulu… Araştırmacılar resmi kayıtlarda pandemi öncesi 2015-1019 ortası İstanbul’daki vefat sayıları ile aktüel vefat sayılarını haftalık olarak karşılaştırıyor. Tespit edilmiş öteki bir niye ortaya konulmadığı için ortadaki farkın Covid’den kaynaklandığı vurgulanıyor.

2 BİN 470 KİŞİ ÖLDÜ

Çalışmanın bugün yayınlanan son tablosunda 22-28 Ocak 2022 tarihleri içinde İstanbul’da toplam 2 bin 470 kişinin öldüğü tespit edildi.

Bu sayı pandemi öncesi 2015-2019 yılları içinde ortalama 1723, 2020 yılında 1824 ve 2021’de 1666’ydı.

Yani, yılın 4. haftasına denk gelen tıpkı periyotta pandemi öncesine nazaran İstanbul’da bir haftada 747 ek vefat yaşandı. Bu olağandan yüzde 43 daha fazla mevt manasına geliyor.

Buna bakılırsa İstanbul’da yılın dördüncü haftalarında olağanda günde 246 kişi ölürken, bu sayı 352’ye çıktı. Geçtiğimiz hafta her gün 106 kişi fazladan öldü.


Grafikteki mavi şeridi 2015-2019 senelerındaki azamî ve asgarî haftalık vefat sayıları oluşturuyor. Mavi şeridin arasında/civarında gerçekleşen ölümlerin salgın üzere bir kriz olmadığı durumda beklenen mevt sayıları olduğunu söyleyebiliriz. Salgının ağırlaştığı devirlerde haftalık mevt sayıları şeritten bariz biçimde yüksek gerçekleşiyor. 2020 sayıları kırmızı çizgi ve noktalarla, 2021 sayıları siyah çizgi ve noktalarla gösteriliyor, 2022’in birinci haftasında gerçekleşen sayılar büyük siyah nokta ile gösterildi.

EK MEVT NEDİR:
“Ek vefat (excess mortality) terimi epidemiyolojide “normal/kriz dışı” şartlar altında beklediğimiz mevt sayılarının üzerinde saptanan vefat sayılarını söz eder. Olağanın üzerinde çıkan mevt sayılarının kelam konusu krize bağlı şartlar niçiniyle olduğu düşünülür. Bu datalar uzmanlara teşhis formları, hastalığın seyri ve yaygınlığı konusunda bilgi sağlar.

Okumaya devam et...
 
Üst