Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Heyeti Üyesi Turan: Yazın daha da refaha kavuşacağız

Leila

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Sema Turan, yaz ile birlikte hadise sayılarının daha da düşeceğini söyleyerek, “Geçtiğimiz senelerda da gördük ki yaz aylarında olay sayıları bir ölçü azaldı. Yaz aylarında epeyce daha refaha kavuşacağımızı düşünüyorum” dedi.

Ankara Kent Hastanesi Ağır Bakım Uzmanı ve Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, 2 yılın akabinde ağır bakımlarda hadise sayılarının büyük oranda azaldığını söylemiş oldu.

Ağır bakımda çalıştığı için 2 yılın kendisi için epeyce ağır geçtiğini anlatan Turan, şu tabirleri kullandı:

*Bütün ağır bakımcı arkadaşlarımız, ağır bakımda çalışan tüm doktorlar ve öteki tüm sıhhat çalışanları kuvvetli bir müddetç yaşadık.

*Çünkü bir akut teneffüs yetmezliği salgını yaşıyor üzereydik ve ağır bakımda oksijen muhtaçlığı duyan epey hastayla birliktedik. Onlara dayanak olmaya çalıştık.

*Genç hasta, yaşlı hasta, hamile hasta; çeşit çeşit hastayla karşı karşıya kaldık ve her birinde hakikaten de başka şeyler yaşadık.

*Kaybettiğimiz hastalarda daima birlikte üzüldük lakin güzelleşip servise verdiğimiz hastalarda bir bayram havası esti ağır bakımda.

*İnanın bunu anlatırken de söylerken de tüm hislerim ve samimiyetimle söylüyorum ki şiddetli bir müddetçti sahiden ve bu periyodu de 2 yıldır etkin olarak yaşadık.

*beraberinde fazlaca yıpratıcı bir periyottu. Zira işinizle ilgili süreç arttığında kimi şeylerden feragat etmeniz gerekiyordu.

*Tüm sıhhat çalışanları da bunu yaşadı bu müddette. Bu niçinle bunların da unutulmaması gerektiğini düşünüyorum.

*Zorlu bir müddetçti lakin bu bir nazaranvdi; yapacaktık ve yapmaktan da onur duyduk her vakit. İnşallah tekrar bu biçimde bir şeyle ülkemiz de dünya da karşılaşmaz.

“COVID-19’DAN KURTULACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Prof. Dr. Turan, yaz aylarının gelmesiyle salgının seyrinde büyük oranda düşüş olacağını belirtip, “Geçtiğimiz senelerda da gördük ki yaz aylarında olay sayıları bir ölçü azaldı. Şu anda aşının tam manasıyla elimizde oluyor olması, tam aşılı bireylerin artmasının getirdiği koruyuculuk hayli değerli ve ayrıyeten birlikteinde hadise sayılarının azalmış olması da manalı nitekim. Bu niçinle de yaz aylarında epeyce ümitliyim ben. Yaz aylarında epeyce daha bir refaha kavuşacağımızı düşünüyorum. Covid-19 salgınından bir biçimde kurtulacağımızı düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Turan, salgının sona ermesiyle ilgili ise şunları söylemiş oldu:

*Ben şu biçimde düşünüyorum; biliyorsunuz daha evvel dünyanın gördüğü salgın 100 yıl öncesine giden İspanyol gribi daha sonrasında gelen Sarsın birinci tipi ve Mers vardı.

*Onlar da bu kadar pandemi yapmamıştı lakin İspanyol gribi bir pandemiydi aslında. O devirde de pandeminin bitişinin net olarak ilan edildiği bir durum kelam konusu değildi.

*Aslında pandemiler bu türlü bitiyor. Hiç kimse bu açıklamayı çarçabuk yapamaz.

*Zamana yayılarak, vakit içerisinde giderek azalacak ve endemik hale geldiğinde artık biz bu hastalığı biliyoruz, tanıyoruz, yayılsa bile tedavi edebiliriz noktasında gidecek diye düşünüyorum (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst