Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Konseyi Üyesi Şener: Sonbahardan itibaren olaylarda tırmanış bakılırsabiliriz

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Salgında hadise sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe beşerler hem tedbirlerden uzaklaşıyor tıpkı vakitte aşılanma dozlarının değerini gözden kaçırıyor. Yaz devrinin bu türlü süreceğini düşünüyorum. Sonbahardan itibaren olaylarda tekrar tırmanış nazaranbiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın” dedi.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, vilayetlere bakılırsa 5-11 Mart’ta her 100 bin şahısta görülen Covid-19 hadise sayılarını deklare etti.

İstanbul’da 100 bin bireyde görülen hadise sayısı evvelki haftaya bakılırsa 522.38’den 340.61’e, Ankara’da 916.03’ten 541.56’ya, İzmir’de 456.19’dan 324.82’ye düştüğü duyuruldu.

Son bilgileri kıymetlendiren Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Şu an hem yeterli hem berbat haberlerimiz var. Güzel haber şu; ayaktan müracaat sayısında önemli düşüş kelam konusu. Yarı yarıya düştü. Yatan hasta kümesinde yer alan şahısların kimileri ise öbür bir rahatsızlığı için hastaneye gelen lakin PCR testi olumlu çıkınca izolasyona alınan şahısları oluşturuyor. En azından bizim hastanemiz için değerlendirirsek, bu durum bu biçimde. Yani rastgele bir teneffüs ıstırabı olmayan kümesi kapsıyor. Bu düzgün haber. Ağır bakımlarımızın bir kısmını kapattık. Yatan hasta Covid-19 servislerinin de bir kısmını kademeli olarak kapatmaya başlıyoruz. esasen bu Türkiye’nin genel sayılarına da yansımış durumda. Bu dönemin bu türlü ne kadar süreceğini bilmiyoruz” sözlerini kullandı.

‘AŞILANMA POLİKLİNİKLERİMİZDE ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ GÖZLEMLEDİK’

Prof. Dr. Alper Şener, “Salgın dinamiğinde ‘balayı periyodu’ dediğimiz bir periyot var. ‘Balayı periyodu’ şu demek; salgınlarda 65 yaş üstü vatandaşlarda 3’üncü doz ile takip eden dozlar yapılmadığında bu topluluğun virüse karşı hassaslığı sürecek. Hadise sayıları düşmeye devam etse dahi, bu küme virüse yakalandığı vakit hastaneye yatışı ve vefat riski hiç bir vakit azalmıyor. ötürüsıyla salgın ve varyantlar gündemdeyken, bu kümenin aşılanmasına dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Alper, “Sağlık Bakanlığı datalarına göre; 3’üncü doz aşılanmış olan amaç popülasyonu yüzde 40’larda. Gün geçtikçe bu oran azalacak. Aşılanma polikliniklerimizde önemli bir düşüş gözlemledik. Salgında olay sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe beşerler hem tedbirlerden uzaklaşıyor tıpkı vakitte aşılanma dozlarının ehemmiyetini gözden kaçırıyor. Yaz devrinin bu türlü süreceğini düşünüyorum. Balayı döneminden daha sonra sonbahardan itibaren olaylarda yeniden tırmanış bakılırsabiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın” açıklamalarında bulundu.

‘TAT VE KOKU KAYBI var ise UZMANA BAŞVURUN’

Türkiye’de Delta ve Delta Plus varyantının yaygın olduğu devirde tat ve koku kaybıyla ilgili müşahedelerine de değinen Prof. Dr. Alper Şener, “Gecikmiş müdahalelerde tat ve kokunun sıkıntı geri döndüğünü gözlemledik. Şayet tat ve koku kaybı yaşıyorsanız bu bahsin takibinin yapıldığı klinikler var. Bir an evvel kulak burun boğaz ya da enfeksiyon uzmanlarına başvurulmalı. Tat ve koku kaybının kalıcı olmaması için bu mevzu ile ilgili tedaviye başlamanız gerekiyor” diye konuştu. DHA

Okumaya devam et...
 
Üst