Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Alzheimer hastalığı genlerle ilişkili

Leila

Global Mod
Global Mod
Alzheimer için ortaya konan yeni bir kapsamlı genetik risk araştırmasında, hastalığın gelişimiyle kontaklı 42 gen daha belirlendi.

CNN’de yer alan habere göre, Cardiff Üniversitesi’ndeki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmada, Alzheimer (bunama) hastalığının büyük ölçüde genlerden kaynaklı olduğu ortaya çıktı.

Enstitünün yöneticisi Julie Williams, yaptığı açıklamada, “Bu, Alzheimer araştırması alanında çığır açan bir çalışma ve 30 yıllık gayretin da doruk noktasıdır” dedi.

“Sigara, antrenman ve diyet üzere hayat üslubu faktörleri Alzheimer gelişmenini etkiliyor ve bu faktörler için harekete geçmek, riski azaltmanın olumlu bir yolu. Fakat, hastalık riskinin %60-80’i genetiğe dayanıyor ve bu niçinle biyolojik niçinleri araştırmaya ve dünya çapında etkilenen milyonlarca insan için fazlaca muhtaçlık duyulan tedavileri geliştirmeye devam etmeliyiz” diye ekledi.


YENİ ÇALIŞMALAR İÇİN UMUT IŞIĞI

Nature Genetics mecmuasında yayınlanan araştırma, yeni keşfedilen genlerin bir kısmının, bedendeki proteinler içinde iltihaplanma ve bağışıklık sisteminin beyin hücrelerine nasıl ziyan verebileceğini yöneten epeyce detaylı tepkilere odaklanıyor.

Araştırma için, bilim insanları, Alzheimer teşhisi konan 111.326 kişinin genomlarını tahlil etti ve bilişsel olarak sağlıklı 677.663 şahıstan alınan genlerle karşılaştırdı. Genomlar, Avrupa Birliği, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, İzlanda, Nijerya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nin 15’ten çok üyesindeki klinikler tarafınca sağlandı.

Çalışmada, Alzheimer riskinin artmasıyla temaslı 75 gen tanımladı ve bunların 33’ü evvelde de biliniyordu.

Alzheimer ile kontaklı olduğu bulunan 42 yeni gen ise hastalığa yönelik yeni tedaviler için umut kaynağı oldu.

Uzmanlar, keşfin, bilim beşerlerine ölümcül beyin hastalığı riskini azaltabilecek tedaviler, ilaçlar ve ömür şekli değişiklikleri için potansiyel yeni gayeler sağlayacağını söylüyor.

Okumaya devam et...
 
Üst