Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Bir gayeye sahip olmak bunamayı azaltıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Yeni yapılan bir araştırma, hayatta bir hedef hissine sahip olmanın bunama riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

University College London’dan araştırmacılar, hayatta bir gaye yahut mana duygusu hissetmenin demans geliştirme riskini azaltabileceğini savunuyor.

Daily Mail’de yer alan habere nazaran, araştırmacılar, üç kıtada, ileri yaşlarındaki 62.250 yetişkinin datalarını içeren ve daha evvel yayınlanmış sekiz makaleden elde edilen ispatları gözden geçirdi.

Araştırma kararında, hayatta daha yüksek bir hedef yahut mananın, demans ve bilişsel bozulma riskinin azalmasıyla “önemli ölçüde ilişkili” olduğunu buldular. Bilhassa, bir emel hissine sahip olmak, klinik olarak manalı bilişsel bozulma oranını yüzde 19 oranında azaltıyor.

Bu da hafıza, lisan ve düşünme becerilerindeki kayıpların neredeyse beşte bir oranında daha az olduğu manasına geliyor.

Bu bilişsel bozulma düzeyi, bunama kadar önemli değil, fakat bir daha de dikkate alınması gerekiyor.

Tüm ispatlar, hayatta bir gaye hissine sahip olmanın gerilimden kurtulmak için faydalı olabileceğini ve beyindeki inflamasyonun azalmasıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar her ikisi bulgunun da demans riskinin azalmasıyla bağlı olabileceğini söylüyor.


HEM FİZİKÎ birebir vakitte RUHSAL SIHHATE FAYDALI

Bir gaye hissine sahip şahıslar, demans riskine karşı müdafaa sağlayabilecek çeşitli idmanlar ve toplumsal olarak daha faal olmak üzere faaliyetlerde bulunabilirler.

Ageing Research Reviews mecmuasında yayınlanan bulgular, olumlu bir ruh halinin demans riski üzerinde bir tesiri olmadığını da gösterdi.

University College London’dan Dr. Joshua Stott, “Risk altındaki kümeler için refaha odaklanan demans tedbire programları, sadece olumlu ruh halini artırabilecek hedonistik faaliyetlerden çok, insanların ömürlerine maksat ve mana getiren faaliyetlere öncelik vererek yarar sağlayabilir. Örneğin, birileri için çevrecilik kıymetliyse, kooperatif bahçesine yardım etmekten yarar bakılırsabilirler” dedi.

Çalışmada yer alan bir öbür isim Georgia Bell de, “Bir maksat hissinin demans riskini azaltabileceğini tespit ettik. Manalı yaşamak; düzgünleştirilmiş zihinsel sıhhate, azaltılmış engelliliğe ve kalp hastalığı riskiyle ilişkilendiren başka delillere katkıda bulunabiliyor” açıklamasında bulundu.

Okumaya devam et...
 
Üst