Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Gece 6 saatten az uyumak depresyonu tetikliyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, Covid-19 sebebiyle geceleyin altı saatten az uyuyan bireylerin depresyon, dert ve tükenmişlik hislerini hissetme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Amerikalı bilim insanları, corona virüsü pandemisi sebebiyle gecede altı saatten az uyuyanların, pandeminin birinci beş ayında olağan uyuyanlara kıyasla şartlarla çaba etme mümkünlüğünün yüzde 75’e kadar daha az olduğunu buldu.

Daily Mail’de yer alan habere bakılırsa, bilim insanları araştırma için 5.000 kişinin uyku nizamını izledi.

Sleep Health Journal’da yayınlanan çalışmada, iştirakçiler sıklıkla 30’lu yaşlarının sonlarında, yüksek gelirli ve geliri yılda 100.000 dolardan fazla olan erkeklerdi.

Sonuçlara göre, bir gecede altı saatten az uyuyan 180 iştirakçinin yüzde 24’ü anksiyete yahut depresyona sahipti ve yüzde 36’sı tükenmişlikle uğraş ettiğini söylemiş oldu.

Ancak en az yedi saat uyuyanların yüzde 16’sında dert yahut depresyon görülürken, yüzde 26’sı tükenmişlik yaşadığını söylemiş oldu.

Katılımcılar içinde gereğince uyuyamayan yüzde 11’lik bir kümenin içinde ise unsur bağımlılığında bir artış oldu.


KARANTİNALAR UYKUYU ETKİLEDİ

Resmi yönergelere bakılırsa, yetişkinlerin her gece yedi ila dokuz saat ortası uyumaları tavsiye ediliyor, epeyce az uyumak düşünmeyi yavaşlatıyor ve dikkat mühletini azaltıyor.

Ancak Covid-19 pandemisiyle birlikte beşerler, konutta daha fazla vakit geçirmeleri gerektiği için uyku müddetleri de karantinayla bir arada azaldı.

Yeterince uyuyamama, ekseriyetle işyerinden ve aile hayatından kaynaklanan günlük gerilimden kaynaklanır, fakat istekli olarak gece geç saatlere kadar TV izlemeyi seçmek üzere başka davranışlar tarafınca da tetiklenebilir.

Doktorlar, daha âlâ bir gece uykusu için günlük alışkanlıklarınızı değiştirmenizi, meditasyonu ve yatak odasındaki dağınıklığı gidermek üzere farklılıklar yapmanızı tavsiye ediyor.

Okumaya devam et...
 
Üst