Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: İkinci bir lisan öğrenmek bunamayı 7 yıl kadar geciktiriyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Araştırmacılar, öteki bir lisanın bunamayı yedi yıla kadar önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Daily Mail’de yer alan habere göre, Rus ve İngiliz bilim insanları yabancı bir lisan konuşmanın beyne bir idman yaptırdığına ve bilişsel gerilemeyi önlemek için gereken zihinsel uyarımı sağladığına inanıyor. Buna bakılırsa diğer bir lisan konuşmak, beyni sağlıklı tutan bir “zihinsel jimnastik” misyonu görüyor.

Rusya’daki HSE Üniversitesi ve İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi tarafınca yürütülen çalışmada, araştırmacılar, idman yahut makul bir diyet üzere bunamaya karşı müdafaa sağladığı düşünülen öteki faktörlerin tersine, “dil her vakit bizimle kalır”, diye eklediler.


BEYİN İŞLEVLERİ ÜZERİNDEKİ TESİRİ SANILDIĞINDAN FAZLA

Frontiers in Psychology’de yayınlanan çalışmada, bilim insanları, çeşitli akıcılıktaki en az iki lisanı konuşan 60 yaş üstü 63 şahsa bilişsel bir test uyguladılar.

Mevcut çalışma, iki lisan bilen insanlara, bir lisan konuşanlara nazaran ortalama beş ila yedi yıl daha sonra demans teşhisi konduğunu buldu.

Bilişsel deneyleri inceleyen öbür bir çalışma da, bir kişinin ikinci bir lisanı ne kadar uzun ve akıcı konuşursa, beyin işlevlerinin o kadar güzel olduğunu gösterdi.

Rusya’daki Ulusal Araştırma Üniversitesi İktisat Yüksek Okulu’ndan (HSE) Federico Gallo, bulguların iki dilliliğin bunamaya karşı korunmanın en kuvvetli yollarından biri olabileceğini söylemiş oldu.

Gallo, “Fiziksel idmana başlayıp bırakabiliriz, şu yahut bu diyete devam edebilir yahut iş değiştirebiliriz, lakin lisan her vakit bizimle kalır. İrtibat kuruyoruz, sinema izliyoruz, kitap okuyoruz ve lisan merkezleri daima zihnimizde çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Okumaya devam et...
 
Üst