Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel olarak doğrulandı… Bayanlar daha fazla baş ağrısı çekiyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Norveçli bilim insanlarının ortaya koyduğu çalışmaya nazaran, bayanlar erkeklere bakılırsa daha fazla baş ağrısı çekiyor.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, adamların başının ağrıma mümkünlüğü bayanlarınkine bakılırsa daha düşük.

Daily Mail’in haberine nazaran, araştırmacılar, bayanların %6’sının her ayın yarısında baş ağrısı çektiğini buldu. Bu oran erkeklerde ise %2,9.

Ayrıyeten bayanların migrene yakalanma mümkünlüğü da adamlarınkinin iki katı. Bayanların %17’sinin üç güne kadar sürebilen migren hastalığından muzdarip olduğu bulundu.

Cinsiyetler içindeki bu büyük farkın kesin niçini çabucak hemen bilinmese de, hormonlardaki değişiklikler bayanların daha fazla etkilenmesinin niçinlerinden biri olabilir. Zira östrojendeki rastgele bir dalgalanma baş ağrısını tetikleyebiliyor.


GÜNDELİK HAYATI ZORLAŞTIRIYOR

Araştırma için, 1960’lardan günümüze kadar baş ağrıları üzerine yapılan 357 çalışma incelendi.

The Journal of Headache and Pain’de yayınlanan çalışma, yüksek gelirli ülkelerdeki insanların baş ağrısı oranlarının arttığını buldu, fakat bunun niçininin varlıklı ülkelerde daha fazla araştırma yapılmış olması olabileceği de açıklandı.

Araştırmayı yöneten Profesör Lars Jacob Stovner, “Kadınların erkeklerden daha fazla baş ağrısı çektiğinin bilimsel olarak tespit edilmesi kıymetli zira evvelinde kestirilemeyen şiddetli baş ağrıları, bir işte kalmak yahut bir aileye bakmak üzere ömrün çeşitli sorumluluklarıyla başa çıkmayı fazlaca zorlaştırıyor” dedi.

Profesör Stovner ayrıyeten, “Baş ağrısının yarattığı sıkıntıların dünya çapında yaygın olduğunu ve farklı çeşitlerinin de biroldukca kişiyi etkileyebileceğini bulduk. Tedbire ve daha düzgün tedavi yoluyla bu yükü azaltmaya çalışmalıyız” diye ekledi.

Dünyadaki her altı bireyden birinin rastgele bir günde baş ağrısı çektiği kestirim ediliyor.

Okumaya devam et...
 
Üst