Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bill Gates yazdı: Bir daha sonraki pandemiyi nasıl önleyebiliriz?

Leila

Global Mod
Global Mod
İki yıldan uzun müddettir dünyayı esir alan Covid-19, 6 milyondan fazla insanın vefatına ve milyonlarca kişinin hastalanmasına yol açtı. Covid-19 salgınını önce öngoren ve “aşılarla çip takacağına” dair temelsiz savlarla gündeme gelen Bill Gates, yeni bir pandeminin Covid’den çok daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceğine dikkat çekerek bunun önüne geçmek için yapılması gerekenleri 8 başlıkta sıraladı.

Dünyanın en varlıklı isimlerinden Microsoft’un kurucusu Bill Gates, dünyanın yeni bir pandemiden kaçınması için gerekli 8 maddeyi sıraladı. Yeni çıkaracağı “Bir daha sonraki Pandemiyi Nasıl Önleriz” isimli kitaptan bir kısmı İngiliz The Times gazetesinde yayınlayan Gates, Covid-19’un akabinde dünyanın yeni bir pandemi riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

Pandemiye hazırlanma davetlerinin dünyada senelerca görmezden gelindiğini kaydeden Bill Gates, Covid-19’un etkisinin azalmasıyla pandemiyle gayretin bir daha gündemin art sıralarına gerileyeceğini ve buna karşı harekete geçilmesi gerektiğini tabir etti. Yeni bir pandeminin Covid’den epeyce daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceğini yazan Gates’in makalesinde yer alan 8 husus şu biçimde:

1. Global bir takım kurulmalı
Pandemi bir yangına misal ve süratle yayılır. Bu niçinle bir itfaiye grubuna benzeri bir global pandemiyle uğraş gücüne muhtaçlığımız var. Bu takımda yer alacak 3 bine yakın tam vakitli uzman muhtemel salgınları takip etmeli, data sistemleri oluşturmalı ve salgını denetim altına almak için birlikte çalışmalı. Tüm dünyada salgınlarla gayrette uyumu sağlayacak bu gruba her yıl 1 milyar dolar yatırım yapılmalı.

2. Her ülkenin salgını 7 gün ortasında fark etmesi sağlanmalı
İnsanlar her vakit hastalanır lakin birtakım hastalıklar daha tehlikelidir. bu biçimde bir durumda muhtemel salgınları takip edip idareleri vaktinde uyarmak değerli. Bunun için sıhhat sistemlerinin bilhassa de düşük ve orta gelirli ülkelerde güçlendirilmesi gerekiyor. Her ülke bir salgını 7 gün ortasında tespit edebilmeli ve tedbirleri süratle hayata geçirmeli. Hükümetler insanları kısa müddette testten geçirme formları geliştirmeli, bilgisayarla modelleme tekniğine de daha fazla kaynak ayrılmalı.

3. İnsanların kendilerini hastalıktan müdafaası sağlanmalı
Maske kullanmasını sürdürmek, hasta olduğunuzda meskende kalmak ve kalabalık partilerden ve sık temastan kaçınmak yeni salgınlarla uğraşta her insanın alabileceği tedbirler. Tüm bunların tesiri Covid-19 pandemisiyle açıkça ortaya kondu. Bu adımlar yardımıyla biroldukça yerde hastanelerin pandemiyle çaba edemeyecek noktaya gelmesi engellendi.

4. Aşıyla birlikte tedaviye de muhtaçlık var
Bir daha sonraki pandemide aşı süratlice geliştirilse bile bunu dünyanın büyük kısmına ulaştırmak bir daha sıkıntı olacak. Virüs epey bulaşıcıysa ilaç olmadan kısa müddette on binlerce kişinin hayatını kaybetmesi mümkün olabilir. Ayrıyeten virüsün uzun vadeli tesirlerini tedavi etmemiz gerekebilir. Bu niçinle aşının yanı sıra yeni tedavi formları geliştirmemiz kıymet taşıyor. Bir daha sonraki pandemide tedavi seçeneklerimizin daha fazla olacağına eminim.

5. Aşılar daha tesirli ve ulaşılabilir olmalı
Covid-19 aşılarının kısa müddette geliştirilmesi dünyadaki hastalık tarihi açısından alışılmadık bir olay. Bir daha sonraki pandemide bu kadar şanslı olmayabiliriz, bu niçinle aşıları daha tesirli hale getirmek için çalışmalıyız. Tek bir doz aşıyla hayat uzunluğu tam muhafaza sağlamanın yolu bulunabilir. Ayrıyeten aşıları bilhassa gelişen dünyaya daha kolay ulaştırmanın, sprey ya da hap üzere aşıdan daha kolay uygulanan yollar geliştirmenin ve bunları süratlice üretmenin yollarını bulmalıyız.

6. Yeni bir pandemi için alıştırma yapmalıyız
Dünyanın bir pandemiye süratle cevap vermesini sağlamak için hazırlık yapmak epey kıymetli. Çok az sayıda ülkede bununla ilgili çalışma yürütülüyor. örneğin Vietnam’da muhtemel salgınlarla ilgili farklı simülasyonları içeren çalışmalar var. bu biçimde bir sistemle salgını erkenden tanımlayıp pandemiyle gayrette zayıf istikametleri güçlendirmek mümkün.

7. Fakir ülkelerdeki salgınlarla çaba sürmeli
Covid-19’la savaşta, yıllardır az gelişmiş ülkelerde uygulanan çeşitli salgınlarla çaba halleri hayli tesirli oldu. Afrika’daki birtakım ülkeler, salgınla gayret konusunda birfazlaca gelişmiş ülkeden daha tecrübeliydi ve buralardaki laboratuvarlar yeni varyantların keşfedilmesinde kıymetli rol oynadı. Bu çalışmalar, yeni salgınlara karşı da değerli olacak.

8. Her ülke pandemiyle çaba için ulusal bir plan hazırlamalı
Bir daha sonraki pandemide elimizde daha âlâ planlar olması gerekiyor. Birfazlaca ülke şu anda bile bu biçimde somut bir plana sahip değil. Bir planınız olmadan pandemiye tesirli ve vaktinde cevap vermek sıkıntı olacaktır. Hükümetler gelecek 10 yılda gerekli adımları atarsa bir salgının felakete dönüşmesinin önüne geçebiliriz.

Okumaya devam et...
 
Üst