Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bireyde Büyük Travmalara Yol Açan Astrofobi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Leila

Global Mod
Global Mod
Astrofobi, şimşek ve gök gürültüsü üzere gökyüzüyle ilgili olaylara karşı duyulan, olağanın üzerinde endişedir. Astrafobi sözü Yunancadaki ‘astrape’ yani ‘şimşek’ ile ‘phobos’ yani ‘fobi’ sözlerinin birleşiminden türemiştir.

Astrofobi her yaştan insanı etkileyebilir, lakin çocuklarda yetişkinlerden daha yaygın olabilir ve hayvanlarda da görülür. Bu korkusu olan pek hayli çocuk sonunda büyür, fakat başkaları fobiyi yetişkinliğe çevirir.


Astrofobi nedir?


Astrofobiye sahip olan şahıslar havanın bozmasından, gök gürültüsü sesinden, şimşek çakmasından çok derecede korkarlar.


Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, özgül fobiler kategorisine giren bir fobi çeşididir.


Bu sesi duymamak için konuttaki pencereleri kapatırlar gerekirse çok yüksek seste müzik açarlar, şimşek çaktığını görmemek için perdeleri kapatırlar kimi vakit yorganın altına bile girebilirler. Havanın bozuk olduğu günlerde dışarı dahi çıkmak istemezler zira dışarıda başlarına epeyce makûs şeylerin geleceğini düşünürler.


Gök gürültüsü korkusu ve fobisi nasıl başlar?


Fırtına üzere tabiat olaylarının birtakım durumlarda vefatla sonuçlandığı herkes tarafınca bilinen bir gerçektir. Bu durumlardan ötürü beşerler içinde gök gürültüsü ve fırtına üzere hadiselerden korkulması yaygındır. Lakin bu dehşet fazlaca daha ağır bir biçimde hissediliyorsa, günlük hayatta zorluk çıkarıyorsa bu gök gürültüsü ve fırtına fobisidir.


Küçük yaşlardaki çocuklar gök gürültüsünün sesinden korkarlar.


Bu onlar için yabancı ve pek ürkütücü bir sestir. Bu endişeyi şiddetli biçimde yaşayan çocuklarda ileri devirlerde fobiye dönüşme ihtimali yüksektir.


Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, bireylerin başına gelen olumsuz ve travmatik olaylar kararında da ortaya çıkabilir.


Daha evvelden elektrik çarpması üzere bir olay deneyimlemiş şahıslarda, yakınında bir bölgeye yıldırım düşen ve bu yerdeki tahribatı bakılırsanlerde, sevdiklerini elektrik çarpması kararı kaybeden bireylerde gök gürültüsü ve fırtına fobisi ortaya çıkabilir.


Kişilerde genetik transfer yoluyla da ortaya çıkabilmektedir.


Ailesinde gök gürültüsü ve fırtınadan fazlaca korkan bireylerin olması şahısların bu fobiye sahip olmalarına niye olabilir.


Gök gürültüsü korkusu ve fırtına fobisinin belirtileri nelerdir?


Gök gürültüsü ve fırtına fobisi olan bireylerde öteki özgül fobilerde de olduğu üzere titreme, ağlama, nefes alamama, panik, süratli kalp atışı, mide bulantısı üzere belirtiler görülür.


Bu fobiye sahip olan şahıslar fırtına, şimşek çakması, gök gürültüsü üzere hava durumu olayları esnasında yalnız kalmak istemezler.


Yalnızlık onların daha da panik bulunmasına sebep olur. Bu fobiye mahsus bir öbür belirti de bir yerlere gizlenme istediğidir.

Bu fobiye sahip bireyler havanın makûs olduğunu gördüklerinde bir battaniyenin yahut yatağın altına saklanmak, dolaba gizlenmek, kendince korunaklı olduğunu düşündükleri bir odaya kapanmak üzere davranışlarda bulunurlar.


Fobisi olan şahısların hava durumuyla ziyadesiyle ilgili olduğunu bakılırsabilirsiniz.


Sürekli olarak havanın makûs olup olmadığına bakarlar. Bu bireyler ekseriyetle güneşli günlerde dışarı çıkmayı tercih ederken havanın kapalı olduğu günlerde meskende kalırlar.


Gök gürültüsü ve fırtına fobisinin tesirleri nelerdir?


Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, birinci bakıldığında hayatımızı fazlaca etkileyecek bir fobi üzere gözükmeyebilir fakat durum bu biçimde değildir. Zira bu fobiye sahip şahıslar fobileri yüzünden hayatlarını kısıtlamak zorunda kalırlar ve toplumsal etraflarında ve iş hayatlarında problemler ortaya çıkar.


Astrofobi tedavi biçimleri nelerdir?


Bilişsel davranışçı terapi gök gürültüsü ve fırtına fobisinin tedavisinde çok sık kullanılan ve muvaffakiyet oranı yüksek bir psikoterapi prosedürüdür.

Burada fobinin oluşum niçinleri incelenir ve bu niçinlerin üzerine gidilerek ilerleme kaydetmek amaçlanır.


EMDR ise bu fobiyi yenmek ismine sıkça kullanılan bir öteki tekniktir.


fobinin oluşumunun niçini şayet bir travma ise danışana pek faydalı olacaktır. Zira EMDR travma anılarının üzerine giderek bu anıların bugüne dek süregelen bilişsel tesirlerini ortadan kaldırmaya, kişiyi anıya dair nötrlemeye odaklanır.


Gök gürültüsü ve fırtına fobisi tedavi biçimlerinden biri de nefes terapisidir.


Bu tedavi ile bireyler olumsuz hava şartları sırasında hakikat nefes tekniklerini kullanarak sakinleşmeye çalışırlar.


Kişiyi yavaş ve kademeli bir biçimde fobisinin yönelik olduğu şeye maruz bırakmak da tesirli tedavi formları içindedır.


Bu tedavi metodunda psikoterapistler evvela gök gürültüsü sesi yahut fırtına, şimşek çarpması üzere olayların kaydedildiği bir görüntü izleterek başlayabilirler.


En değerli tedavi biçimi ‘korkunun üzerine gitmek’tir.


Örneğin, gök gürültüsünden korkan ve masaların altına saklanan bir kediyi rahatlatmaya çalışmak, hayvanı daha kaygılı hale getirebilir. Bu yüzden en hakikat davranış biçimi her şeyin yolunda gittiği havası yaratmak, hiç bir şey yokmuş üzere davranmaktır.

Okumaya devam et...
 
Üst