Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bismillah zikri kaç kere çekilir ?

Sinan

New member
Bismillah Zikri: Günlük Yaşamda Küçük Bir Hatırlatma

Günlük hayatın telaşında çoğumuzun fark etmediği ama sürekli yanında taşıdığı küçük bir hatırlatma vardır: “Bismillah.” Yemek başlarken, işe başlarken, bir işe girişirken ya da küçük bir adım atarken dudaklarımızdan çıkan bu kelime, sadece bir söz değil, aynı zamanda bir niyet ve farkındalık aracıdır. Peki, Bismillah zikri kaç kere çekilir ve bu basit ifade hayatımıza nasıl yansır?

Zikrin Sıklığı ve Kapsamı

İslami kaynaklarda Bismillah’ın belirli bir sayıda çekilmesi zorunlu kılınmamıştır. Yani bu, sabah-akşam rutinleri gibi bir sayıya bağlı değildir. Ancak pratikte bazı gelenekler, özellikle günlük ibadetler ve yemek öncesi zikrinde “tek sefer” veya “her adımda bir kez” şeklinde uygulanır. Bu, ritüelin kendisinden çok, farkındalık yaratması açısından önemlidir.

Örneğin, yemek öncesi bir anne olarak ben, sofraya oturmadan önce çocuklarımın gözlerinin içine bakar ve sessizce “Bismillah” derim. Bu, sadece bir yemek duası değil; aynı zamanda onlara hayata küçük bir dikkat anı sunma şeklidir. Çocuklar için bu basit kelime, yemeğe saygı duymayı, emeğe şükran göstermeyi ve niyetin önemini fark etmeyi hatırlatır.

Bismillah ve Günlük Kararlar

Bismillah zikrini sadece yemek veya ibadetle sınırlamak doğru değildir. Günlük kararlarımızda da bu hatırlatma oldukça güçlü bir araç olabilir. Örneğin, işe başlamadan önce veya önemli bir e-posta göndermeden önce, zihninizin bir an durması ve “Bismillah” demesi, küçük bir duraklama anı sağlar. Bu duraklama, aceleyle verilen kararların yerine bilinçli ve niyetli adımlar atmamıza yardımcı olur.

Toplumsal açıdan bakıldığında, bu küçük ritüel aslında bireyin toplumla olan ilişkisini de düzenler. Bir toplantıya başlarken sessizce Bismillah demek, kişinin niyetini tazeler ve iletişimini daha dikkatli, saygılı ve sorumlu kılar. Bu sayede, sadece bireysel bir farkındalık değil, aynı zamanda toplumsal etkileşimlerde de bir kalite artışı sağlanmış olur.

Ruhsal ve Psikolojik Boyutu

Bismillah zikrinin bir başka etkisi de ruhsal ve psikolojik boyutudur. İnsan, hayatın karmaşasında çoğu zaman kontrolün dışında hissettiği anlarla karşılaşır. Bu noktada kısa bir “Bismillah” anı, stresi azaltıcı bir mola görevi görür. Niyetin hatırlanması ve “ben bu işe Allah’ın adıyla başlıyorum” demek, insanın içsel güvenini artırır.

Bir orta yaşlı anne olarak bunu kendi hayatımda çok gözlemledim. Sabah kahvaltısı hazırlarken, çocukları okula uğurlarken veya ev işleri arasında bu kelimeyi aklımdan geçiriyorum. Bu, sadece bir kelime değil; bir nevi zihinsel bir duraklama, bir nefes alma ve günün karmaşasında kendine alan açma yöntemi.

Bismillah’ın Toplumsal Etkileri

Bireysel etkilerinin ötesinde, Bismillah zikrinin toplumsal etkileri de vardır. Toplum içinde bu küçük hatırlatmayı alışkanlık haline getiren insanlar, genellikle daha bilinçli ve sorumluluk sahibi bireyler olarak gözlemlenir. Mesela bir pazar alışverişinde veya komşuluk ilişkilerinde, yapılan her eylemi niyetle başlatmak, küçük ama güçlü bir saygı ve dikkat zinciri oluşturur.

Aynı zamanda, bu ritüel bir kültürel bağ kurar. Kuşaktan kuşağa aktarılan bir kelime, sadece dini bir uygulama değil, toplumsal hafızanın bir parçası olur. Çocuklar, bu kelimeyi duyarak büyür ve kendi niyetlerini, dikkatlerini ve sorumluluklarını daha bilinçli bir şekilde geliştirmeye başlarlar.

Pratik Öneriler

Bismillah zikrini hayatımıza entegre etmek için bazı pratik yöntemler uygulanabilir:

* Yemek öncesi ve sonrasında bir kez “Bismillah” demek, hem farkındalık hem de şükran duygusunu pekiştirir.

* İşe veya günlük rutinlere başlarken kısa bir sessizlik ve “Bismillah” demek, zihni odaklar ve niyeti netleştirir.

* Çocuklarla ve aileyle bu zikri paylaşmak, hem kültürel bir aktarım hem de günlük farkındalık yaratır.

* Toplumsal etkileşimlerde küçük adımlarla niyetli başlamak, iletişimi daha dikkatli ve saygılı kılar.

Sonuç olarak, Bismillah zikrinin kaç kez çekildiğinden ziyade, günlük hayatta bilinçle ve niyetle tekrarlanması önemlidir. Sıklık, bireysel farkındalık ve niyetle dengelenmeli, zorunluluk yerine içsel bir hatırlatma olarak benimsenmelidir. Bu küçük ritüel, hem bireysel yaşamımızda hem de toplumsal ilişkilerimizde anlamlı bir fark yaratabilir.

Bismillah, sadece bir söz değil; her adımda farkındalık, niyet ve şükran hatırlatıcısıdır. Hayatın karmaşasında bir nefes, bir duraklama ve bir hatırlatma olarak günlük yaşamımıza sığdırabileceğimiz basit ama güçlü bir uygulamadır.