Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Böbrek nakli bekleyen 22 bin kişi var

Leila

Global Mod
Global Mod
Türk Böbrek Vakfı Lideri Timur Erk, Türkiye’deki 62 bin diyaliz hastasından 22 bininin böbrek nakli beklediğini belirterek, “Her şeyde bonkör olan Türk insanı, organ bağışında cimri. Bu önemli bir sorun. Bağışçı konusunda önemli hassaslık yaratmamız lazım.” dedi.

Erk, böbrek rahatsızlığının son evrede kendini belirli eden “sinsi bir hastalık” olduğunu söylemiş oldu.

Böbrek hastalığını etkileyen ve tetikleyen en kıymetli faktörlerin başında tuz ve şekerin geldiğini anlatan Erk, bunların tüketiminde Türkiye’nin ön sıralarda yer aldığını belirtti.

Tuz ve şeker kullanmasıyla sağlıklı beslenmeye dikkati çekmek emeliyle vakıf olarak bugüne kadar 32 vilayette öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitimler düzenlediklerini söz eden Erk, bu eğitimlerinin sürdüğünü anlattı.

Timur Erk, Türkiye’de 62 bin diyaliz hastası bulunduğunu ve bunlardan 22 bininin nakil beklediğini bildirerek, Kovid-19 salgını sürecinde nakillerde azalma olduğunu aktardı.

NAKİL SAYISI 4 BİNİN ALTINDA

Covid-19 öncesinde nakil sayısının yıllık 3 bin 863 olduğunu lisana getiren Erk, şöyleki devam etti:

“Nakil bekleyen 22 bine karşı 3 bin 863 nakil biraz düşük bir sayı. Bunun yüzde 22’si kadavradan, yüzde 78 üzere büyük bir çoğunluğu akrabadan gerçekleştirilen nakiller oldu. Pandemi müddetinde ihmal ve biraz da tedirginlik olduğu için testler yapılamadı ve böbrek nakli sayıları düştü. Artık inşallah nakille ilgili bir yığılma kelam konusu olacak. Külfet, kadavradan nakil sayısının azlığında. Bağışçı konusunda önemli hassaslık yaratmamız lazım. 22 bin nakil bekleyen var. 3 bin nakil kâfi mi? Yetmez. Bunu 5 binlere çıkarmamız lazım.”

ORGAN NAKLİNDE İSPANYA VE BELÇİKA MODELLERİ

Kadavradan nakillerle ilgili uygun uygulamaların yürütüldüğü ülkelerden örnekler veren Erk, şunları kaydetti:

“Organ naklinde birinci İspanya’da organ nakli koordinatörleri bu işi birincil meslek olarak yapıyor. Yani bir trafik kazası oldu, kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışıyorlar ve ambulans getirdiği anda mevzuya çabucak sahip çıkıyorlar. Bir yandan organ nakli için beyin vefatı sonucu verecek hekimleri organize ediyorlar, öbür taraftan aileye gidiyor ve aileyi telkinle yapılacak organ bağışının âlâ bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Saate karşı yarışta muvaffak oluyorlar. Türkiye’de bu biçimde bir durum yok. Türkiye’de organ nakli koordinatörleri ikincil meslek. Bir de Belçika modeli var. Şayet sıhhatinde bir kişi organlarını bağışladıysa aileden onay alınmıyor.”

Erk, Türkiye’de de bağışçı sayısının artırılması için toplumda hassaslık oluşturma çalışmalarını her alanda sürdüreceklerini, bu bahiste tüm ilgililerden dayanak beklediklerini söz etti.

Sıhhatsiz beslenme niçiniyle Türkiye’de obezitenin hayli fazla artmaya başladığına dikkati çeken Erk, hastalıklardan korunmak için hazır besinlerden uzak durulması, hareketli ömür ve bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Okumaya devam et...
 
Üst