Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Böbrek taşı doğal yoldan nasıl düşürülür?

Leila

Global Mod
Global Mod
Böbrek taşı şikayeti olanlar bu sorundan kurtulmak için etraflarından duydukları ya da internetten buldukları ve mucizevi olduğu ileri sürülen alternatif sistemlere başvurabiliyor. Lakin ‘‘Bu taşların bir anda yok olmasını yahut süratle düşmesini sağlayacak mucizevi bir bitki, karışım ya da su yoktur” diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Akpınar, bu tıp mamüllerin yarar yerine ziyan getirebileceğine dikkat çekti. Akpınar, böbrek taşlarının kesinlikle bir doktor tarafınca kıymetlendirilmesi gerektiğini, küçük taşların doğal yoldan ya da önerilecek ilaçlarla da ameliyatsız düşürebileceğini belirterek, bu hususta şu ayrıntıları verdi…


Prof. Dr. Haluk Akpınar


ÖNEMLİ BİR SIHHAT SORUNU

Ülkemizde 10 bireyden birinin taş oluşturduğunu ya da oluşturacağını göz önünde bulundurursak böbrek taşı değerli bir sıhhat sıkıntısıdır. Dünya’da da son 20-30 yıl ortasında idrar yolu taşı görülme sıklığında besbelli bir artış olduğu bildirilmektedir. Kesin niçini bilinmese de bu artışın beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere, az sıvı alımına, daha az hareket edilmesine bağlı olduğu düşünülmektedir.


Tedavi yolları nelerdir?

Tedaviye; taşın büyüklüğüne, yerleşim yerine, hatta tomografi ile ölçülen sertlik derecesine göre karar verilir. Esas aktüel tedavi biçimleri şunlardır…

MEDİKAL TEDAVİ

Taşın boyutu büyüdükçe zaten düşme müddeti ve müdahalesiz düşürme mümkünlüğü azalır. İdrar yoluna düşmüş 5 mm’ye kadar olan böbrek taşlarının büyük çoğunluğunun ise verilen ağrı kesici ilaç tedavisi ve bol sıvı alımı ile düşürülebilir.


ŞOK DALGALAR

Vücut haricinde oluşturulan şok dalgaları taş üzerine odaklanarak taş küçük modüllere bölünür. sonrasındasında bu kesimlerin idrarla atılması beklenir. Bu süreç daha sonrası taş parçacıklarının dökülmesi günler hatta kimi vakit haftalar sürebilir. Çok nadir de olsa üreter kanalında kumlar birikerek dökülmesinde gecikme olabilir ve bu durum ek tedavi gerektirebilir.

ENDOSKOPİK CERRAHİ

Üreteroskoplar 2.5 mm çapında, uzunlukları boyunca bir çalışma kanalı ve manzarayı sağlayan bir mercek bulunan aygıtlardır. Alt ve orta üreterdeki taşlara yarı bükülebilir üreteroskoplar kullanılarak ulaşılır, lazer ışınları ile kırılarak parçalanırlar. Akabinde gerekirse yolu tıkayabilecek taş kırıntıları dışarı çıkarılarak operasyon tamamlanır. Kıvrılabilen üreteroskoplar 2-3 mm kalınlığında bir kabloya misal. İçlerinde manzara ve ışık transferini sağlayan sistemler ve 1.2 mm’lik bir çalışma kanalı vardır. Bu gelişmiş kablonun ucu çeşitli istikametlerde ve açılarda döndürülebildiğinden hem üst üreterdeki tıpkı vakitte böbrek ortasında havuzcuk ve kaliks ismi verilen ceplerdeki taşların tedavisinde kullanılırlar. Üreteroskopik taş tedavisi daha sonrası hastalar tıpkı gün yahut bir gün daha sonra meskenlerine taburcu edilir.

LAPAROSKOPİK AMELİYAT

Genel anestezi altında yapılan ve bel bölgesinde 15 milimetrelik bir kesi ile oluşturulan tünelden böbreğin içerisine girilerek taşlar bir bütün halinde yahut kırılarak dışarı alınır. Açık ameliyata göre beden doku bütünlüğü korunduğu için, daha az ağrı oluyor ve ameliyattan bir gün daha sonra hasta günlük hayatına dönebiliyor.

THULİUM FİBER LAZER

Taş kırmada kullanılabilecek yeni lazerler konusunda yapılan ağır araştırmalar sonunda epey sert taşlarda bile faal kırma sağlayan Thulium Fiber Lazer geliştirildi. Yapılan son klinik çalışmalarda Thulium fiber lazerin, son derece keskin ve süratli, bununla birlikte suda fazlaca süratle emildiğinden inançlı olduğu saptandı. Thulium fiber lazer ile taşlar, sertliği ne olursa olsun; 2 kat daha süratli kırılmakta, hatta kırılmanın da ötesinde adeta ufalanmaktadır. Ülkemizde de uygulanan bu usul böbrek taşı tedavi seçeneklerinin sıralamasını değiştirmeye başladı.


Dikkat! yenidenlayabilir

Böbrek taşlarının yenidenlama riski vardır. ötürüsıyla tedavi daha sonrası sağlıklı bir ömür şekli benimsenmeli, Akdeniz üslubu beslenmeye itina gösterilmeli, nizamlı su içilmeli, hareketsiz kalınmamalı ve hekim denetimleri ihmal edilmemelidir.


İŞTE ÖNERİLER

5 mm’nin altındaki taşlar zaten düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Böbrek taşı düşürmenin en kolay yolu bol sıvı tüketimidir. İp atlamak, zıplamak taşın hareketini kolaylaştırıp, düşmesine yardımcı olur. Böbrek taşının düşürülmesi için hayvansal besin tüketimi ve tuz kullanması da azaltılmalıdır. Limon suyu yüksek oranda asit içerdiği için düzenli tüketimi böbrek taşlarını düşürmede pek tesirlidir.

NE VAKİT AĞRI YAPAR?

Böbrek taşları tıkanıklığa sebep olmuyorsa sıklıkla bulgu vermez, öbür bir sebeple yapılan radyolojik incelemeler sırasında saptanır. Şayet taş büyükse ve böbrek havuzcuğunda tıkanıklığa yol açmışsa ağrı ve enfeksiyona sebep olabilir. Taş hareket edip böbrekle mesane içindeki kanala girerse idrar akışını büsbütün engelleyerek kolik denilen çok şiddetli ağrıya yol açabilir. Ağrı bel bölgesinden başlayarak kasığa hakikat yayılır ve hastalarda bulantı, kusma, karın şişliği üzere ek yakınmalara yol açabilir. Taşın idrar yollarını zedelemesine bağlı idrarda kanama görülebilir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ultrasonografinin ve tomografinin yaygın kullanılması ile rastgele bir yakınmaya yol açmadan teşhis konulan taş hastalığı sayısı gün geçtikçe artıyor. Başka yandan hastalar; bel ağrısı, yenidenlayan idrar yolları iltihabı yahut idrarda kanama üzere yakınmalar ile hastaneye başvurur.

Okumaya devam et...
 
Üst