Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Borç piyasalarında yaşanan yeni aksama karşısında borsalara uyarı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Piyasa, bu kez merkez bankalarının faizlerin uzun süre yüksek kalacağı yönündeki kararlılığını dikkate aldı. Yatırımcıların haftalardır tahvil sattığı, fiyatları aşağı çeken ve kârlılıklarını tetikleyen borç piyasalarında güçlü gerilime neden olan ve bu durumun ters yönde hareket ettiği bir ortam.


Aynı Çarşamba günü, yatırımcıların Devlet tahvili satın almak için ne talep ettiğini gösteren on yıllık İspanyol tahvilinin faiz oranı bir kez daha %4’ün üzerine çıkarak 2013 sonundan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu tür varlıkların alım satımı, bu hafta en fazla on bir yıl olmak üzere 12 aylık tahvillerinde neredeyse %3,9’luk getiri sağlayan yeni Hazine tahvillerinin finansman maliyetinde kayda değer bir artışa yol açtı.

Bu da yatırımcıları çekmek için Devletle rekabet eden şirketler gibi diğer aktörleri doğrudan etkiliyor, dolayısıyla teorik olarak kendilerini finanse edecek birini ararken daha yüksek getiri sunmak zorunda kalacaklar. Link Securities analistleri, “Merkez bankalarının faizlerin maksimumlara yakın olduğu yönündeki mesajı, faizlerin uzun süre yüksek kalacağı yönündeki kadar etkili olmadı, bu da 2024 sonuna, hatta 2025’e kadar indirim beklentilerini uzaklaştırdı” diyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bu Çarşamba günü enflasyonla mücadelenin mevcut para politikasının ekonomik etkisinden daha öncelikli olduğunu vurguladı. Bu etki, Euro Bölgesi’ndeki özel sektörün faaliyetleri gibi göstergelerde halihazırda hissedilmektedir; bu etki, Eylül ayında, Kasım 2020’den bu yana ürün ve hizmet talebindeki en büyük düşüşle dört aylık daralmayı da beraberinde getirmiştir.


Borsa Üzerindeki Baskı



Bu ortamda Avrupa borsalarında riskten kaçınma bir kez daha hakim oldu ve Ibex-35 seans kapanışında %0,68 kayıp yaşadı. Böylece seçici 9.600 puanda işlem görmekten sadece on seansta 9.100 puan kaybetmenin eşiğine geldi. Ve bu Çarşamba yatırımcılar ABD’de 89.000 iş yaratacak özel sektör istihdam anketine güvendiler.

Rakam, 153.000 beklenenin oldukça altında ve Ocak 2021’den bu yana en kötü rakam olarak kaldı. Bu, prensipte faiz oranlarının daha da artırılacağı beklentisini soğutmalı. Ama bunlar için bile değil.

Avrupa’da ekonomik yavaşlama da tedbiri gerektiriyor. Aynı çarşamba günü, euro bölgesindeki özel sektör faaliyetinin eylül ayında kötüleşmeye devam ettiği ve bileşik satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) 47,2 puan olduğu öğrenildi. Veriler Ağustos ayındaki 46,7 seviyesinden daha iyi ancak Kasım 2020’den bu yana ürün ve hizmetlere yönelik talepte en büyük düşüşü kaydettikten sonra üst üste dört ay boyunca daralma bölgesinde (50 puanın altında) birikti.

Euro bölgesi faaliyetindeki daralmanın Eylül ayındaki düşük yoğunluğu, hizmetler sektöründeki hafif iyileşmeye yanıt vererek Ağustos ayındaki 47,9 seviyesinden 48,7 puana yükseldi. İmalat sektörü ise bir önceki aya kıyasla 43,5 puana kıyasla 43,4 puan kaydetti. Genişlemeyi durgunluktan ayıran eşik.
 
Üst