Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bronşların Birtakım Pürüzler niçiniyle İnflamasyonu: Bronşit Nedir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan ve ciğerlerinizden hava taşıyan bronşiyal tüplerinizin iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalık akut yahut kronik olabilir. Kronik bronşit hastalarının hayatları boyunca birtakım durumlara dikkat etmesi gerekir. Bronşiti olan şahıslar ekseriyetle rengi solabilen kalınlaşmış mukus öksürürler.

Bu içeriğimizde bronşit hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.


Bronşit Nedir?


Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan bronşların iltihaplanmasıdır. Bu şahıslar genellikle kalınlaşmış mukus öksürürler. Bronşit, akut yahut kronik olabilen bir hastalıktır. Ekseriyetle soğuk algınlığı yahut öteki bir teneffüs yolu enfeksiyonundan akut bronşit gelişebilir. Kronik bronşit ise daha önemli bir durumdur ve genellikle sigara içmeye bağlı olarak bronşiyal tüplerin astarının daima olarak tahriş olması yahut iltihaplanması biçiminde meydana gelir.

Akut bronşit, göğüs nezlesi olarak da isimlendirilir. Bu hastalık genellikle bir hafta ila 10 gün ortasında kalıcı tesirler göstermeden güzelleşir, fakat öksürük haftalarca devam edebilir. Bunun yanı sıra şayet yenidenlayan öksürük nöbetleriniz oluyorsa tıbbi müdahale gerektiren kronik bronşite sahip olabilirsiniz. Kesinlikle bir uzman doktora başvurmanız gerekir.

Akut bronşit, virüs yahut bakterilerden meydana gelebilir. Bronş duvarlarının kalınlaşması ve mukus üretiminin artması kararı oluşur. Kronik bronşit ise sigara kullanmasının ve KOAH hastalığının bir kararı olarak gelişebilir. Kronik bronşit, akut bronşit üzere süratlice iyileşemeyebilir.


Bronşit Belirtileri


Bronşit kendisini biroldukça belirti ile gösterebilir. En yaygın belirtiler ise şunlardır:


  • Öksürük


  • Berrak, beyaz, sarımsı gri yahut yeşil renkte olabilen mukus (balgam) üretimi


  • Tükenmişlik


  • Nefes darlığı


  • hafifçe ateş ve titreme


  • Göğüs rahatsızlığı
Eğer akut bronşitiniz var ise hafifçe baş ağrısı yahut beden ağrıları üzere soğuk algınlığı semptomları ile karşılaşabilirsiniz.

Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste meydana gelen yenidenlayan nöbetlerle en az üç ay süren üretken bir öksürük olarak tanımlanır. Kronik bronşitiniz var ise, muhtemelen öksürüğünüzün yahut öbür semptomlarınızın kötüleştiği dönemleriniz olabilir.


Bronşitin niçinleri


Akut ve kronik bronşitin niçinleri farklıdır. Akut bronşite çoklukla virüsler, tipik olarak soğuk algınlığı ve gribe (influenza) niye olan tıpkı virüsler yol açar. Antibiyotikler virüsleri öldürmez, bu niçinle bu cins ilaçlar birden fazla bronşit olayında yararlı değildir.

Kronik bronşitin en yaygın sebebi sigara içmektir. Etraftaki yahut işyerindeki hava kirliliği ve toz yahut zehirli gazlar da duruma bronşiti tetikleyebilmektedir.

Bronşit riskini artıran etkenler şunlardır:


  • Sigara içmek.


  • Bağışıklık sisteminin zayıflığı.


  • İş yerinde tahriş edici hususlara maruz kalma.


  • Gastrik reflü.
Bronşit Riskini Azaltma Yolları


Bronşit riskini azaltmak için şunları deneyebilirsiniz:



  • Sigara dumanından kaçının.


  • Yıllık grip aşısı için hekiminizden bilgi alın.


  • Viral enfeksiyon kapma riskini azaltmak için hijyene kıymet verin.


  • Toz yahut dumana maruz kalıyorsanız maske kullanın.
Tüm bunlara ek olarak hekiminizle daima bağlantı ortasında olmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Okumaya devam et...
 
Üst