Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Burak Öge Yazio: Akıl Sıhhatinizi Korumak İçin Narsiste Yapmamanız Gerekenler

Leila

Global Mod
Global Mod
Narsistle yaşamak epeyce zordur. Narsistle yaşamanızı gönülden pek istemesem de kimi vakit mecbur kalınan biroldukca durum olabiliyor. O yüzden narsistle yaşıyorsanız kendi davranışlarınızı nizama sokmanız gerek. Yani siz değişmek zorundasınız. Sesinizi duyar üzereyim ‘Hasta olan onlar, bizim de psikolojimizi bozdular. Onlar düzelsin!’. Evet epey haklısınız. Lakin onların değişmesini ve düzelmesini beklerseniz, en büyük ziyanı siz görürsünüz. Onlarla daha stratejik alaka kurarsanız daha sakin bir ömür sürdürürsünüz.

Bunu narsistin güzelliği için istemiyorum. Maksadım büsbütün sizlerin daha yeterli bir hayat yaşaması. Daha uygun bir hayat için oyunu kurallarına göre oynamanız gerek.


Burada yapmamanız gereklerden bahsedelim:


1. Narsiste misilleme yapma


Tartışma anında narsist keyfinizi kaçırıyor ya da olur olmaz gereksiz cümleler kuruyorsa ve sonunda canı yanan bir daha siz oluyorsanız ve çabucak onun yanılgısını ve eksiğini yüzüne vuruyorsanız, yapmayın zira bu en çok size ziyan verir. Narsist kendisini fazlaca fazla önemsediği için sizin onu eleştirmenizi katiyen kabul etmez. Sizin misillemenize daha güçlü biçimde reaksiyon gösterir. Onunla savaşa girmeyin kazanamazsınız. Zira narsist daha savaşa girmeden kazandığını düşünür. Savaşmak daha epey sizi yoracaktır.

2. Narsiste karşı savunmaya geçme

%100 haklı olduğunuzu bildiğiniz bir hususta tartışıyorsunuz. Ancak narsist bunu kabul etmez. Zira sizin haklı olduğunuzu kabul ederse, kendisini sizin karşınızda küçük düşürmüş olur. ‘Ee haklı olduğumuz şeyi de savunmayalım mı?’ söylemiş olduğinizi duyar üzereyim lakin maalesef o anda savunmamanız gerekir. Zira orası yeri ve vakti değil. O sizinle güç savaşına girdiği için bu savunmayı daha uygun vakitte yapmanız gerek.

3. Narsiste öfkeni gösterme

Narsistin en sevdiği şeylerden bir tanesi de karşısındaki kişinin çılgınlar üzere öfkelenmesidir. Zira bu durum kendilerinde bir sorun olmadığını deliller. Cümle âleme sizin ne kadar öfkeli birisi olduğunuzu kanıtlamış olur. Öfkelendiğinizde onun istediğini eline vermiş olursunuz. Öfkenizi terbiye etmeyi öğrenmelisiniz. Narsistle ilgide öfke fazlaca kıymetlidir. Öfkeyi çözdüğünüzde, başka sıkıntılar tabiatıyla çözülebilir. Unutmayın narsist en çok sakin kalıp, kuvvetli yanıt verenlere gıcık olur.

Öfkenizi daha sağlıklı bir biçimde tabir etmelisiniz ancak bunu bir anda yapabilmek o denli kolay değil zira geçmiş yaşanmışlıklar bunun önüne geçer ve sizi durdurur. Zira zihin kısa yolları epey sever ve süratlice size “O senin canını yaktı ve haddini bildirmen gerek.” üzere iletiler gönderir. Bunu da öfkenizi en sert biçimde göstererek yapabilirsiniz. HAYIR! Bu işlerinizi daha sıkıntı hale sokar. Öfkenizi denetim edemiyorsanız, öfkelendiğinizi hissetmeye başladığınız vakit çabucak sakin bir köşeye geçmelisiniz ve nefes idmanı yapmalısınız. Sakin bir ortamda başınızı toparladığınızda öfkenizi söz edebilirsiniz. Bakın öfkenizi sağlıklı biçimde göstermenizden bahsediyorum, bağırarak ya da ortalığı dağıtarak değil.

4. Narsiste karşı sessiz kalma

“Ben elimden geleni yaptım, ne yapsam yaranamıyorum. En düzgünü susmak.” Hayır maalesef. Bu da işe yaramıyor. Siz susarsanız karşınızdaki kişi haklı olduğunu düşünür. Siz susarak kendinizi koruduğunuzu düşünürsünüz fakat onlar zorbalığa devam eder.

Aynı biçimde sustuğunuzda, karşınızdakini yok saymış olursunuz. Narsist yok sayılmayı sevmez. Küçümsemek olarak algılar. Sessiz kalmak yerine kendinizi tabir etmeyi öğrenmeniz gerekir.

Daha fazlaca kitabımda bahsetmiş olduğum tekniklerle yola çıkabilirsiniz: Öncelikle karşınızdaki kişinin hislerini ve fikirlerini aynalamanız gerek. Akabinde kendinizi söz edebilirsiniz. Daha fazla detaya kitabımdan ulaşabilirsiniz.


5. Narsistten onay bekleme


“Ben elimden geleni yapıyorum, bir daha de eşime yaranamıyorum.” ya da “Annem-babam ne yapsam yanlışsız bulmuyorlar. Her şeye yorumları var.” Evet ne ailenize ne de eşinize yaranamazsınız. Onlar her vakit daha fazlasını ister. Onaylamak üzere huyları yoktur. Olmadığı biçimde siz ısrarla onların onayını almak için çabalarsanız, yorulan siz olursunuz.

Narsist “eğer onaylarsam, şımarır” kanısına sahiptir. Siz yaptığınız şeyden emin olun, onlara bir şey sormanız ya da kanıtlamanız gerekmiyor. Buna ufak şeylerle başlayabilirsiniz. örneğin kıyafetlerinizi alın ve onlara sormayın ya da kıymetli kararlarınızdan onlara bahsetmeyin. Örneğin tatile gideceğinizi, gideceğiniz gün söyleyin.

6. Anlaşılmaya çalışmayın

Bir tartışma içerisinde kendinizi çeşitli yollarla anlatmaya çalışıyorsunuz lakin narsist sizi anlamıyor. Ağzınızla kuş tutsanız dahi narsist anlamayacaktır. Zira narsist işine geleni anlar. “Ama ben daha epeyce anlaşılmadığım için konuşuyorum” diyebilirsiniz. Anlaşılmak için ısrar etmeniz, kaplumbağadan ağaca tırmanmasını istemek üzere bir şey. Nasıl kaplumbağa ağaca çıkamazsa, narsistte sizi anlamaz.

Narsist empati maharetine sahip olmadığı için ağlasanız da sızlasanız da sizi anlamayacaktır. Önemli manada aile sıkıntılarını lisana getirmek ya da problemleri çözmesini istemek, kimi vakit boşa kürek çekmek üzeredir. Narsist keyfine düşkündür ve işine geleni yapacaktır. Yapmıyorsa ısrar etmeyin. Tek yapmanız gereken kendinizi 1 kez tabir etmek ve çekilmek. “Anlamış mı anlamamış mı?” diye düşünmeyin.

7. Beklentiye girmeyin

Narsistle yaşıyorsanız beklentilerinizi olabildiğince sıfıra çekmenizde yarar var. “Eee her şeyi biz mi yapacağız? Biraz da onlar yapsın.”, “Çocukları için yapması gerek”, “Sormayı da mı akıl edemiyor?” cümlelerinde size sonsuz katılıyorum.

Bir insanın düşünmeden birtakım şeyleri yapıyor olması gerek. Ama narsistler işine geldiği üzere davrandığı için çıkarlarına aykırı düşen birçok şeyi yerine getirmez. Beklentinizi azaltmak, sizin daha az sorun yaşamanızı sağlar. Size hudut olduğu için ya da sizden nefret ettiği için zıt düşmüyor. “Narsist işte bir daha bildiği üzere davranıyor.” demeniz gerek. Bu, durumu içselleştirmemenize yardımcı olacaktır. Daha sakin bir hayat için beklentilerinizi azaltın.

8. Narsistten sevgi dilenme

Narsistin sevgi göstermesi kaidelere bağlıdır. Siz narsistten ilgi ve sevgi göstermesini beklerseniz, hayal kırıklığı yaşarsanız. Bir insan seviyorsa bunu göstermenin yolunu bulur. “Yok ben sevgi göstermeyi bilmiyorum. Sevgi görmedim ki.” üzere mazeretlere kanmayın zira bilmemek değil öğrenmemek ayıptır.

Bir kişi göstermiyor diye dilenirseniz siz zayıf pozisyona düşersiniz. 1 yahut 2 sefer ikazınızı yapın daha fazlası için zorlamayın. Narsist daha fazlaca cinsel çıkarları doğrultusunda ya da sizden bir şey isteyeceği vakit sevgi gösterir. Size sevgi gösterdiği vakit onu takdir edin ve olağan vakit içinderda da görmek istediğiniz söyleyin.

9. Narsiste küsme ya da görmezden gelme

Narsiste küstüğünüzde ya da onu görmezden geldiğinizde hayli rahatsız olur. O, bunu küçümsenmek olarak algılar. “Sen nasıl oluyor da beni görmezden geliyorsun?” diye düşünür. “Ama ben küstüğümde daha rahat hissediyorum, sorun hayatıyoruz.” diyorsanız, evet uzun vadede sorun yaşamadığınızı düşünebilirsiniz. Ama bu durum sizi uzun vadede tesirler. Küstüğünüzde ardınızdan konuşur, bulunduğunuz ortamda rahat olamazsınız, daha fazla hakaret eder yahut ne vakit saldıracak diye daima tetikte gezersiniz.

“Narsiste küstüğünüzde neler oluyor ve narsist size nasıl davranıyor?” sorularına cevap verdiğim görüntümü izleyebilirsiniz. Bu görüntünün sonunda şunu diyebilirsiniz: “Ee onu yapma bunu yapma. Biz ne yapalım pekala?”

Yukarıda saydığımız unsurlar daha fazlaca sizin akıl sıhhatinizi korumak için uyardığımız davranışlar.

Narsistle yaşıyorsanız kurallara bakılırsa hareket etmelisiniz. Karşınızda sağlıklı bir birey durmuyor maalesef. Nasıl felç geçirmiş bir hastaya özel ilgi göstermeniz gerekiyorsa, narsiste de kurallarına göre davranmanız gerekiyor. Narsistle yaşamaya devam ediyorsanız, ekonomik ve ruhsal olarak kendinizi güçlendirin. niye kendinizi güçlendirin diyorum zira gücü elinize alırsanız özgürce hareket edebilirsiniz ve onlardan rahatça ayrılabilirsiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Siz hiç bu bahsetmiş olduğum davranışları sergilediniz mi? Sergilediyseniz ne üzere sonuçları oldu? Yoruma bizimle paylaşırsanız seviniriz. Bu sayede hem ben kendimi geliştirmiş olurum birebir vakitte takipçilerimize ilham kaynağı olmuş olursunuz. Şimdiden katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Sevgiyle kalın…

Instagram

YouTube

Twitter

Okumaya devam et...
 
Üst