Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çin’de “solunabilir” Covid-19 aşısına onay

Leila

Global Mod
Global Mod
Çin’de teneffüs yoluyla insan bedenine nüfuz edebilen Covid-19 aşısına acil kullanım onayı verildi.

Ulusal Tıp Eserleri Yönetimi, CanSino Biotech’in geliştirdiği dünyanın birinci “solunabilir” Covid-19 aşısının inaktif aşılardan iki doz yaptırmış bireyler tarafınca hatırlatma dozu olarak kullanılabileceğine karar verdi.

“Convidecia Air” ismi verilen aşı, şirketin daha evvel geliştirdiği tek doz Covid-19 aşısı “Convidecia”nın teneffüs yoluyla uygulanabilen bir versiyonu olacak.

Aşının enjektör ile uygulanan versiyonu, şubatta Çin Ulusal Tıp Eserleri Yönetiminden, martta ise Dünya Sıhhat Örgütünden (DSÖ) acil kullanım onayı almıştı.

VİRÜSÜN GÜÇSÜZLEŞTİRİLMİŞ HALİNİ İÇERİYOR

Aşının solunabilir versiyonunda enjektör yerine aşı sıvısını hava kabarcıklarına dönüştüren “nebulizatör” denilen püskürtücü aygıt (fısfıs) kullanılıyor.

Virüsün güçsüzleştirilmiş bir halini içeren aşının, teneffüs yoluyla bulaşan virüsün doğal enfeksiyon yolunu uyarması, bu yolla bedende bağışıklık uyandırması amaçlanıyor.

Convidecia Air, Covid-19 aşıları içinde enjektör yerine nebulizatör (fısfıs) ile tatbik edilen birinci örnek olacak.

Sprey formundaki aşılar, grip üzere teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı muhafaza sağlamak için yaygın kullanılıyor. Formül, aşıların üretim ve uygulama maliyetlerini düşürüyor.

Enjektör ve iğne gerektirmeyen düzeneğin sıhhat erişimin kâfi olmadığı uzak bölgelerde kullanım açısından kolaylık sağlayacağı öngörülüyor.

Derin dondurucuda koruma edilmesi gereken enjeksiyon sıvısının tersine, solunabilir aşının sıvısı 2 ila 8 derecede kimyasal bütünlüğünü koruyarak koruma edilebiliyor. Bunun global olarak daha yaygın bağışıklık müdafaasına yardımcı olacağı umuluyor.

ONAYIN AKABİNDE ŞİRKETİN PAYLARI BEDEL KAZANDI

Solunabilir aşı için yapılan, sonuçları “The Lancet” mecmuasında yayımlanan klinik denemelerde kuvvetli bağışıklık yansısı uyandırdığı görülmüştü. Çin’in Jiangsu eyaletinde 420 yetişkin üzerinde yapılan denemede aşının, daha evvel Sinovac tarafınca geliştirilen Coronavac aşısından iki doz yaptırmış deneklerde teneffüs organlarının hücrelerinin virüse daha dirençli kıldığı tespit edilmişti.

Acil kullanım onayının akabinde CanSino Biotech payları, Şanghay Borsası’nda yüzde 10, Hong Kong Borsası’nda yüzde 7 bedel kazandı.

Okumaya devam et...
 
Üst