Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

CNMC, Google’ı yayıncılık sektöründeki olası “rekabet karşıtı uygulamalar” nedeniyle dosyalıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
CNMC’den Google’a darbe. Ulusal Menkul Kıymet Piyasası Komisyonu, İspanya’daki basın yayın organları ve haber ajanslarının yayıncıları ile ilgili olarak teknoloji devi hakkında olası hakim durumu kötüye kullanma iddiasıyla yaptırım dosyası açtı. Spesifik olarak, CNMC’ye göre kötüye kullanım, basın yayıncılarına “eşitsiz” koşulların ve olası “rekabete aykırı uygulamaların” dayatılmasından oluşacaktır.


Dosya, Google’ın teknolojinin sunduğu farklı hizmetlerde basın yayıncılarına uyguladığı muamele için İspanyol Repografik Haklar Merkezi’nin (CEDRO) 2021’de yaptığı şikayetin ardından açılıyor. Cedro’nun hukuk direktörü Javier Díaz’ın açıkladığı gibi, Google “gazete yayıncılarına rekabet kurallarına uygun bir şekilde davranmıyordu ve onlara, piyasada Google ile aynı faaliyeti geliştiren diğer acentelere davrandığı gibi davranmıyordu.

Bu şekilde, CNMC’nin kararıyla, Díaz için “basın, hukukun üstünlüğünde ilgili bir aracı olarak kabul edilir ve temellerden biri olan çoğul, değişken ve özgür bir basının sürdürülebilirliğini sağlayan mekanizmaları güçlendirmeye veya kurmaya çalışır.” hukukun üstünlüğünden. Böylece yaptırım dosyası ile fikri mülkiyet haklarının güvence altına alınmasının yanı sıra yazarların ve yayıncıların haklarının bu teknoloji devlerinin faaliyetlerinden zarar görmemesi amaçlanıyor. CEDRO, Google’ın uzun vadedeki faaliyetinin “basın bağımsızlığını, çoğulculuğunu ve özgürlüğünü” kötüleştirdiğini söylüyor.

Díaz’a göre, kamu yararını etkileyen serbest rekabeti bozabilecek haksız rekabet eylemleri teşkil edecek uygulamaları da araştıran disiplin dosyasının açılmasıyla Google’ın iki seçeneği olabilir. Bir yandan, Google’ın CNMC ile bir anlaşmaya varması ve İspanyol yayıncılarla sahip olduğu davranış ve ilişkilere çözümler veya iyileştirmeler getirmesi veya değilse, en kötü durumda para cezası ve olası tazminatla karşı karşıya kalması.

Google İspanya’dan, bu gazeteye güvence verdikleri gibi, kararın ayrıntılarını analiz edecekler ve CNCM’nin “şüphelerine” yanıt verecekler. Buna rağmen, İspanya ve Avrupa’daki yayıncılarla “yapıcı” çalıştıklarını onaylıyorlar.

Ancak Díaz, Fransa gibi diğer komşu ülkelerde halihazırda olduğu gibi, Google’ın editoryal çözümler araması ve basın yayıncılarından saygılı modeller araması nedeniyle elde etmesini “makul” olarak görüyor. Spesifik olarak, teknoloji şirketi, içeriğinin kullanımı için basın yayıncılarıyla iyi niyetle tazminat müzakeresi yapmadığı için 500 milyon avroluk bir para cezasıyla karşı karşıya kalacak şekilde, taciz edici uygulamalarından dolayı para cezasına çarptırıldı.
 
Üst