Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

CNMV, Ferrovial'ın Hollanda'dan ABD'de halka açılmasının “daha kısa ve daha basit” olabileceğini kabul etti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ulusal Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu (CNMV), Nisan 2023'te, Ferrovial'ın genel merkezinin Amsterdam'a taşınması konusundaki tartışmaların ortasında, İspanya'nın Amerika Birleşik Devletleri borsasına kote edilmesine herhangi bir engel olmamasına rağmen, sürecin belki de ertelenebileceğini belirtti. Hollanda'dan İspanya'ya göre “daha kısa ve daha basit”.


Rapor, CNMV tarafından Hükümetin talebi üzerine hazırlandı – şu anda Şeffaflık yükümlülüğü altında yayınlanıyor – Rafael del Pino başkanlığındaki şirketin genel merkezinin transferini haklı çıkarmak için öne sürdüğü argümanları değerlendirmek için.

CNMV belgesi, İspanya'dan ABD'de halka açılma konusunda herhangi bir engelin tespit edilmediğini, ancak bunun yalnızca bir İspanyol şirketinden gelen resmi bir talep yoluyla doğrulanabileceğini ve bunun o zamana kadar gerçekleşmediğini belirtiyor. Bu nedenle başvuru sürecinde “bazı zorlukların ortaya çıkabileceği” ihtimalinin “göz ardı edilemeyeceğini” kabul etmektedir. Raporda ayrıca “diğer Avrupa yargı bölgelerinde (diğerlerinin yanı sıra Hollanda) halihazırda doğrudan listeleme sürecinden geçmiş şirketleri olan şirketlerin emsalleri olduğu için, analiz ve önceki deneyimlerin (… ) süreci, emsali olmayan İspanya'dan başlatıldığında olduğundan daha kısa ve basit hale getirebilir.

Ancak CNMV, “yatırımcı koruması korunduğu sürece İspanyol ihraççılar için fırsatlar sunabilecek, yeni olsalar bile formülleri keşfetmede” herhangi bir sorun yaşamadığını iddia ediyor. Ve resmi bir talebin ardından, mevzuatta veya işletme prosedürlerinde şimdiye kadar tanımlanmamış herhangi bir özel engelin ortaya çıkması durumunda, borsa denetçisi herhangi bir değişikliğin uygunluğunu analiz etmeye ve ilgili değişiklikleri teşvik etmeye isteklidir.


Denetçinin, Ekonomi Bakanlığı'na sunduğu belgede detaylandırdığı tüm bu değerlendirmeler daha önce Mart 2023'te CNMV başkanı Rodrigo Buenaventura tarafından Kongre Ekonomik İşler Komisyonu'nda yapılan bir konuşmada açıklanmıştı. Buenaventura milletvekillerine, İspanya'da yerleşik ve borsaya kayıtlı herhangi bir şirketin Amerika Birleşik Devletleri'nde listelenmesini olanaksız hale getirecek hiçbir yasal veya düzenleyici engelin bulunmadığını açıkladı. Ayrıca, Oturum Günlüğünde kaydedildiği gibi iki şeyi de belirtti: «İspanya'da borsaya kayıtlı bir şirket tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez listelenme yolunu oluşturmanın kolay veya hemen olacağını söylemiyorum. Bu yolda, başvuru yapıldıktan sonra göz ardı edebileceğimiz bir zorluğun ortaya çıkmayabileceğini de söylemiyorum, çünkü açıkçası, eğer onu görmezden gelirsek, bunun ne olduğunu bilemeyiz, çünkü bu bize bağlı değildir. Amerikalı emanetçinin orada listelenmek isteyen şirket tarafından sunulan belgeler, açıklamalar ve cevaplardan (bu kadar basit) ve borsada işlem gören menkul kıymetler için İspanyol yasal rejiminden memnun olmasına bağlıdır; böylece, eğer faiz varsa, Talepte bulunulmalı ve o yolda yürümeli” dedi. Ve ikinci açıklama CNMV'nin işbirliğine atıfta bulunuyordu: “Sizi temin ederim ki, bu yolda bugün kimsenin tespit edemediği herhangi bir zorluk ortaya çıkarsa, ki bu mümkün, CNMV'den tüm gücümüzü vereceğiz.” “Bu olasılığı araştırmak isteyen Ferrovial veya başka herhangi bir İspanyol ihraççıya destek.”

Ferrovial genel merkezini Hollanda'ya taşıdı ve başkanı bu ülkenin sunduğu yasal güvenlikten bahsetti ve bu da Hükümet'in sert eleştirilerine yol açtı. Amerikalı denetçi SEC'in talep ettiği belgelerde Rafael del Pino'nun şirketi, Amsterdam'a taşınmasından kaynaklanan itibar ve mali risklerin yanı sıra iç kontrollerindeki “maddi zayıflıkları” da fark etti. Şirket bu yılın ilk çeyreğinde Nasdaq'ta listelenmeyi beklemeye devam ediyor.
 
Üst