Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çocuğunuzun bacakları ağrıyorsa dikkat

Leila

Global Mod
Global Mod
3-12 yaş aralığındaki çocuklarda bilhassa geceleri başlayan, ataklar halinde seyreden, bacakların; uyluk, baldır ya da dizin ön ve ardında meydana gelen ağrılar çoklukla çocuğun büyümesinden kaynaklanıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Çalışkan Uçkun, büyüme ağrılarının çocuğun kısa kalmasına niye olmayacağını söylemiş oldu.

Çocukluk periyodunda hiç bir açıklaması olmayan, yenidenlayan, kendi kendini sınırlayan uzuv ağrılarına “büyüme ağrıları” denildiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Çalışkan Uçkun, büyüme ağrılarının niçinlerinin tam olarak bilinmediğini tabir etti.

Doç. Dr. Uçkun, “Postür bozuklukları, çok esneklik, düşük ağrı eşiği, azalmış kemik gücü, D vitamin düşüklüğü, ruhsal rahatsızlıklar, ailede büyüme ağrıları hikayesi, huzursuz bacak sendromu ile birtakım çalışmalarda bağlı bulunmuş” diye konuştu.

Büyüme ağrılarının genel özellikleri hakkında konuşan Doç. Dr. Uçkun, “Büyüme ağrıları çoklukla 3 ila 12 yaşları içindeki çocuklarda evvela bacaklarda görülür. Çoklukla iki taraflıdır ve bacakların derinlerinde, ekseriyetle uyluk, baldır, dizin ardında yahut bacağın ön kısmında bulunur. Ataklarla seyreder. Tipik olarak haftada en az bir kere ortaya çıkar ve çoklukla senelerca sürebilen ve ergenliğe kadar devam edebilen genel bir müddetye sahiptir. Ataklar içinde belirtisiz günler, haftalar yahut aylar olabilir. Bilhassa akşam yahut gece saatlerinde ortaya çıkar ve uykuyu bölebilir. Çoklukla sabaha kadar düzelir” biçiminde konuştu.

BÜYÜME AĞRISI KISA BIRAKMAZ

Büyümekte olan çocuklarda ortaya çıksa da büyüme ağrılarının süratli büyüme periyotları ile çakışmadığını, büyüme bölgelerinde oluşmadığını ve bunlara sahip çocukların büyümesini etkilemediğini belirten Doç. Dr. Uçkun, şu biçimde konuştu:

– Teşhis; gün boyunca ağrısız kalan, sağlıklı, genel fizikî ve kas-iskelet muayenesi olağan olan akşamüzeri yahut gece uykuyu bölen iki taraflı bacak ağrısı olan bir çocukta klinik olarak rahatlıkla konulabilir. Bu çocuklarda teşhis koymak için radyografi yahut laboratuvar tetkikleri yapılması gerekli değildir; lakin açıklanamayan ateş, kilo kaybı, aktivite azalması, kalıcı, artan yahut tek taraflı uzuv ağrısı, gün boyunca ağrı, muayenede olağan olmayan bulgular var ise büyüme ağrısından uzaklaşılır. (İHA)

Okumaya devam et...
 
Üst