Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çocuklara denetimsizce verilen vitaminlerde büyük tehlike!

Leila

Global Mod
Global Mod
Pandemi niçiniyle popülaritesi daha da artan, ailelerin covide karşı çocuklarının bağışıklığını güçlendirmek ismine tabibe müracaattan denetimsizce kullandığı vitamin ve dayanak eserleri tehlike saçıyor. Uzmanlar, denetimsizce verilen vitamin ve dayanak mamüllerinin erken ergenlikten börek taşına, erişkinlik çağında kanser riskinin yükselmesinden çocuğun covidi daha da ağır geçirmesine niye olabileceğini kaydetti.

Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mehmet Eltan, “Klinikte erken ergenlik şikayeti ile gelen hastalarda, beslenme ve vitamin dayanaklarını sorguladığımızda, propolis kullanması ile sıkça karşılaşıyoruz” dedi.

Çoklukla kış mevsiminde istek nazarann, bilhassa okul öncesi ve ilkokul yaş kümesindeki çocuklarda hekim denetimi haricinde sıkça kullanılan propolis, D vitamini, balık yağı ve çeşitli vitamin komplekslerinin denetimsiz kullanması, Kovid-19 pandemisiyle birlikte daha da arttı.

Uzmanlar, olağan bir bağışıklık sistemine sahip, beslenme bozukluğu üzere epeyce özel durumlar yaşamayan çocuklarda bu mamüllerin tabip bilgisi haricinde kullanmasının yarattığı risklere dikkat çekerek ailelere kıymetli ikazlarda bulundu.

İstanbul’un en büyük pandemi merkezlerinden biri olarak hizmet veren Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Emre Akkelle ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mehmet Eltan, ailelerin çocuklarını covid başta olmak üzere bir hayli hastalıklardan muhafazaya çalışırken, farkında olmadan uzun vadede daha büyük sıhhat sıkıntılarına niye olabileceğini söylemiş oldu.


Dr. Mehmet Eltan


DENETİMSİZ KULLANIM PANDEMİDE DAHA DA ARTTI

Dr. Mehmet Eltan, pandemi devrinde Kovid-19’dan korunmak yahut Kovid-19’un muhtemel tesirlerini azaltmak maksadıyla ailelerde bitkisel dayanaklar ve vitaminlerin kullanımda fazlaca büyük artış yaşandığını kendi kliniklerinde de gözlemlediklerini söyleyerek “Bunlardan başında propolis geliyor. halbuki propolisin, içerdiği östrojen niçiniyle, bilhassa kız çocuklarında erken ergenliğe niye olabileceği, hayvan çalışmalarında daha evvel gösterilmiş. Biz de günlük pratiğimizde, kliniğimizde uzun devir propolis kullanması ile gelen ve erken ergenlik bulguları olan hastalarla sık müsabakaya başladık. bir daha keza bilhassa küçük çocuklarda kemik iğnesi, diş iğnesi ismi altında, büyük çocuklarda ise bağışıklık sistemini desteklemek, Kovid-19 tesirlerini azaltmak ismine yüksek dozlarda D vitamini kullanması pek artmış durumda. D vitamininin yüksek dozlarda uzun mühlet kullanması ile kan kalsiyum seviyesi artıyor ve buna bağlı böbrek taşları ile hastalar kliniğimize geliyor” dedi.

“AİLELER BU TESİRİNİ BİLMİYOR

Ailelerin, propolisin östorjen tesiri hakkında bilgi sahibi olmadığı için genelde muayene sırasındaki hasta hikayesi sorgulamalarında bu durumun farkına vardıklarını anlatan Dr. Eltan, şu ikazlarda bulundu:

“Biz klinikte erken ergenlik şikayeti ile gelen hastalarda, beslenme ve vitamin takviyelerini sorguladığımızda, propolis kullanması ile sıkça karşılaşıyoruz. Erken ergenlik kız çocuklarında 8 yaşından evvel göğüs tomurcuklanmasının başlaması, erkek çocuklarında ise 9 yaşından evvel testis büyümesi ile bulgu veriyor.

Erken ergenlikle birlikte uzunluk uzamasının artması ve kemik gelişmeninin süratli seyretmesine bağlı olarak final uzunluğunda meydana gelecek kayıp, bizim için en değerli özellik. İkincisi de bu çocukların erken adet görmesi, psiko-sosyal travma yaratıyor. Erken ergenlikle başvuran hastalarda uzun devir tedavilere muhtaçlık duyuluyor ve bu tedaviler de kas içi enjeksiyon biçiminde oluyor.

11-12 yaşına kadar çocuklarda bu tedaviye devam etmemiz gerekiyor. Bu da çocuklar için travmatik bir sureci birlikteinde getiriyor. Bu niçinle çocukların bağışıklık sistemini yüksek tutmak ismine propolis ve D vitamini üzere mamüllerin uzun müddet ve yüksek doz kullanması, hem aileler, tıpkı vakitte çocuk açısından ekstra sorunlar oluşturuyor.”


Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Emre Akkelle


EN ÇOK KREŞ VE İLKOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA KULLANILIYOR

Klinik deneyimlerinde vitamin dayanak mamüllerinin daha fazlaca 4 yaş civarındaki kreş periyodu çocukları ile ilkokul 1-2’ye kadar, yani 8-9 yaş kümesi çocuklarda tercih edildiğini gördüklerini kaydeden Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Emre Akkelle ise, “Çocukluk çağında Kovid ne kadar yavaşça geçiyor, nadiren ağır seyrediyor bunu bilsek de aileler bu hususta kendilerini eksik hissediyor ve çocuğu destek etmek istiyor. Bir de aslına bakarsan çağdaş çağda çocukların erken yaşta okula başlamaları, sık enfeksiyona maruz kalmaları, daha izole ortamlarda kalmaları da aslına bakarsanız kış aylarında aileleri alternatif tedaviye yönlendiriyor. Bilhassa çocuk alerji immünoloji polikliniklerine hayli sayıda multi vitamin kompleksleri, bağışıklık arttırmak ismine C vitamin kompleksleri, balık yağı kullanması niçiniyle gelen hastaların pek fazla sayıda olduğunu pratikte görüyoruz” dedi.

“COVİD’DEN KORUSUN DERKEN, DAHA AĞIR GEÇİRMESİNE YOL AÇABİLİR”

Çocuk İmmünoğu Dr. Akkelle, bağışıklığı artırmak için kullanılan birtakım mamüllerin, kimi vakit bağışıklığı fazla çalıştırarak çocuğu covide karşı güçlendirmeye çalışırken daha da savunmasız hale getirebildiğini vurgulayarak şu ayrıntıları verdi:

“covidin komplikasyonlarının, bedenin covide karşı verdiği çok bir bağışıklık cevabından olduğunu düşündüğümüzde, bağışıklık arttırıcı bir ilacın denetimsiz kullanması, tersine immün sistemi kamçılayarak covid komplikasyonlarının daha ağır geçmesine niye olabilir. Bu yüzden tabip önerisi olmadan bu stil ilaçlara meyledilmemesi epey değerli.

aslına bakarsan bedene gereksiz bu üslup destek besinler girdiği vakit, bedenimizi farklı bir uyarıcı karşılaştırmış oluyoruz. ötürüsıyla bu şekil destek edici besinlerle bile bedende kurdeşen gördüğümüz, ortasındaki esirgeyici unsurlara de bağlı olarak döküntüleri olan hastalarımız oluyor. bu sefer tablo, bizim için epey daha karmaşık bir hale geliyor.”

ERİŞKİNLİK ÇAĞDA ARTAN KANSER VE MEVT RİSKİ

Kimi vitaminlerin uzun müddet yüksek doz kullanıldığında erişkinlik çağda kanser ve vefat riskini artırdığına dair çalışmalar olduğuna da değinen Dr. Akkelle, kelamlarını şu biçimde noktaladı:

“E vitamininin yüksek doz kullanıldığı bir kadro hastalarda, erişkin yaşta kanser ve vefat riskini artırdığını gösteren çalışmalar var. Ya da mesela selenyum, C vitamini, A vitamini, olağan beslenen bir çocukta aslına bakarsan besinlerle alınabilecek bu vitaminlerin bedene fazladan girmesi, bilmediğimiz ilerde kimi öbür düşünceleri da, mesela otoimmün hastalıkları da tetikleyebilir ortasındaki boyar unsurlardan dolayı.

Ebeveynler ne yapalım diye sorduğunda, onlara ekstradan vitamin almalarını değil, çocuğun vaktinde ve mevsimine uygun beslenmesi gerektiğini, proteinden güçlü beslenmelerini öneriyoruz. Çocukların erken yatma konusunda teşvik edilmeleri epeyce değerli. Ayrıyeten pasif sigara maruziyeti hala maalesef epeyce yaygın.

Yanlarında olmasa dahi, öbür odada sigara içen aileler var. Bu da mukosiliyer dediğimiz sinüslerimizde, kulaklarımızda, boğazımızdaki aktiviteyi bozup enfeksiyon oluşturabiliyor. Ailelerimizi bu bahiste hayli uyarıyoruz ne yazık ki. Son olarak da çocukların da fizikî ve duygusal gerilimleri var. Dışarıda daha hayli vakit geçirmeleri, açık havada daha fazlaca bulunmaları lazım.” DHA


Okumaya devam et...
 
Üst