Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çöl tozları çocuklar ve hastalar için büyük tehdit

Leila

Global Mod
Global Mod
Suriye üzerinden gelen ve Türkiye’de tesirli olan çöl tozlarını kıymetlendiren uzmanlar, bilhassa kronik akciğer hastalığı olanlar ve çocuklar için ihtarda bulunuyor.

Türkiye’ye son günlerde Suriye üzerinden gelen çöl tozları birfazlaca kenti etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul semalarını da kaplayan çöl tozlarıyla ilgili konuşan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kısmı’ndan Uzm. Dr. Hasret Ceyran, bilhassa kronik hastalar ve çocuklarda akciğerdeki harabiyetin daha büyük olacağını belirtiyor.

ÇOK GEREKLİ DEĞİLSE DIŞARI ÇIKMAYIN

Çöl tozunun tesirlerine karşı vatandaşları gerekmedikçe konuttan çıkmamaları konusunda uyaran Uzm. Dr. Hasret Ceyran, “Çöl tozları bilhassa bizim kronik akciğer hastalığı olan KOAH’lı, astımlı hastalarımızda epeyce büyük sorun teşkil ediyor. Bu tozların taşıdığı inorganik bileşikler, bakteriler, mantarlar, küfler, hastaların semptomlarının artmasına hatta hastaneye yatışına kadar varan olaylara sebep oluyor. Bunun için bu hastalarımızın bu vakitte kesinlikle kendilerine dikkat etmeleri, müdafaaları, ilaçlarını nizamlı kullanmaları gerekiyor. Mümkün olduğunca hayli gerekli değilse dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Evdelerse kapı ve pencereleri kapalı tutup tozun içeri girişini engellemeleri gerekiyor. Şayet kesinlikle dışarı çıkacaklarsa bu biçimdeda koruyuculuğu yüksek maskeleri kullanmaları, soludukları toz oranını o biçimde minimuma indirmeleri gerekiyor” dedi.


Uzm. Dr. Hasret Ceyran


VEFATA KADAR GİDEBİLİR

Çöl tozlarının teneffüs rahatsızlıkları olan hastaların durumunda kötüleşmeye, mevte kadar giden süreçlere yol açtığını anlatan Uzm. Dr. Ceyran şu biçimde konuştu: “Alerjik astımı olan hastalarda alerjik semptomların artışlarına sebep oluyor. bir daha birebir biçimde alerjik astım ve KOAH hastalarında nefes darlığının artışına, akciğer enfeksiyonlarına, hastane yatışlarına hatta vefata kadar giden tablolara niye olduğu biliniyor. Bu partiküllerde birtakım bakteriler de taşınıyor bu hastaların aslına bakarsanız teneffüs işlev kapasiteleri düşük olduğu için rastgele bir akciğer enfeksiyonunda bu kapasite daha da düşüyor.

Hastada ağır bakım yatışı yahut mevte kadar giden tablolara sebep oluyor. Yalnızca kurşun değil bununla birlikte demir, alüminyum, silika partikülleri hepsi tıpkı biçimde bu toz zerrecikleriyle taşınıyor. Bedende hem beyin hem akciğer işlevleri biroldukça şeyi etkileyebiliyor o yüzden en uygunu maruz kalmamak. Hastaların ilaçlarını fazlaca nizamlı kullanmaları gerekiyor rastgele bir biçimde semptomlarında bir artış fark ederlerse tahminen ilaç dozlarının bir daha düzenlenmesi gerekebilir. Onun haricinde da en kıymetlisi maske ve konutta olmak. Kronik teneffüs sorunu olan hastalar, kardiyovasküler hastalığı olanlar, bununla birlikte çocuklarda da önemli sorunlara sebep oluyor. Bizim açımızdan en mühimleri astım ve KOAH hastalığı olanlar.”

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Çöl tozunun çocuklar üstündeki tesirlerine ait konuşan Uzm. Dr. Ceyran, “Solunum yolları epeyce uygun gelişmediği için, akciğer gelişimi daha az olduğu için akciğerdeki harabiyet daha büyük olabilir. O yüzden çocukları da mümkün olduğunda dışarıya çıkarmamak, konutta bulunmak en mantıklısı. Bilhassa nefes darlığı, hırıltılı, hışırtılı teneffüs üzere şikayetler olursa kesinlikle bir sıhhat kuruluşuna başvurulmalı. Alerjik astımı olanlarda alerjenler de taşındığı için bu partiküllerle alerjik şikayetleri artabilir. Ek ilaç gerekebilir” tabirlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst