Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Corona daha sonrası ‘yer sallanıyormuş’ hissine dikkat

Leila

Global Mod
Global Mod
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, Covid geçirmiş hastalarda güzelleştikten daha sonra ani istikrar kaybı, yer sallanıyormuş hissi ve yavaşça unutkanlıkla seyreden ‘ataksi’ ile ilgili uyardı.

Akciğer Sıhhati ve Ağır Bakım Derneği’nin 16-19 Mart tarihleri içinde Antalya’da gerçekleştirdiği Ulusal Akciğer Sıhhati Kongresi’nde (UASK 2022) Covid hastalığının uzamış tesirleri de ele alındı.

Hastalığın Türkiye’de görülmesinin üzerinden iki yıl geçtikten daha sonra bir fazlaca hastanın uzun vadeli takiplerinde, Covid’in bedende yarattığı hasarlara maruz kaldığı kaydedildi. Bilhassa hastalıktan daha sonraki üç ay prestijiyle devam eden semptomlar, ‘uzamış Covid etkisi’ olarak ele alınıyor.

“BİRDEN DÜŞÜYORMUŞSUNUZ ÜZERE OLUYOR”

UASK 2022 Kongre Lideri ve pandeminin başından beri binlerce hastayı takip eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, son günlerde kendi kliniklerinde en dikkat çeken semptomların başında ‘ataksi’ belirtilerinin olduğunu söylemiş oldu.

Akkoyunlu, “Covid daha sonrası en sık görülen semptomlardan bir tanesi de ataksi dediğimiz tablo. Bilhassa santral sistem tavrı ile meydana gelen bir durum. kimi vakit Covid geçiren bireyler yer sarsılıyormuş, aniden düşüyormuş üzere ani bir istikrar bozulması hisseder. örneğin oturuyorsunuz birden düşüyormuşsunuz üzere oluyor yahut kimi vakit zelzele oluyormuş üzere hissediyorsunuz. Bunun üzere anlık gelen, bir iki saniye kadar süren bir durum” dedi.

“HASTALANARAK DEĞİL AŞIYLA BAĞIŞIK OLUN”

Bu belirtilerin, Covid’in bir biçimde santral sistemini, beyni tuttuğunu gösterdiğine işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, “Azımsanmayacak seviyede sık gördüğümüz bir durum oldu artık. Biroldukca Covid geçirmiş hastada bunu görüyoruz. Ama bu, kalıcı ve ilerleyici bir hasara yol açıyor mu? çabucak hemen bu mevzuda bir bulgu kelam konusu değil. O niçinle epey huzursuz de değiliz. Lakin bu biçimde bir semptom ve tutulum da var, bunu bilmek gerekiyor. Hastalığı deneyim ederek değil, aşılanarak bağışıklık kazanmayı öneriyoruz. Zira yan tesirler maalesef hastaların hayatını önemli bir biçimde kısıtlıyor” diye konuştu.

“DOKTORA BAŞVURUN”

Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalık daha sonrası ortaya çıkan ve uzun süren bu tip semptomlarda kesinlikle nöroloji muayenesine gidilmesi gerektiğini söylemiş oldu ve kelamlarını şu biçimde noktaladı:

“Biroldukça farklı nörolojik tutulum kelam konusu olabiliyor. Felç, beyne pıhtı atma, işlev kayıpları üzere durumlar. Lakin ataksi üzere ortada bir olan istikrar kaybına kadar yahut yavaşça unutkanlık üzere durumlara kadar giden bir yelpazesi var nörolojik tavırlarda. Aslında bunların rastgele bir tanesi oluyorsa, doktora başvurmak gerekiyor. Şayet epeyce yavaşça geçirdiyseniz, daha sonrasında da rastgele bir semptom kelam konusu değilse kahır yok. Lakin ufak birtakım şeyler de olsa mesela kalp çarpıntısı üzere, kardiyoloji tarafınca görülmesi gerekiyor hastanın. Ataksi var ise nöroloji tarafınca denetim edilmesi gerekiyor.” (DHA)



Okumaya devam et...
 
Üst