Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Corona virüsü hastalarında kalp kasılma işlevleri düşük çıktı

Leila

Global Mod
Global Mod
Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Covid-19’un uzun vadeli etkileri” temalı bir araştırma yapıldı. Testi olumlu çıkan ve ayakta tedavi edilen 105 hasta ile sağlıklı 105 kişinin kalp atış hareketleri izlendi. Corona virüsüne yakalananlarda kalp yetmezliğine yol açan kalp kasılma işlevi düşüklüğü belirlendi.

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Kısmı Kardiyoloji Ana Bilim Kısmı öğretim üyeleri Doç. Dr. Osman Bektaş ve Dr. Fatih Akkaya tarafınca “Sağ ventrikül üzerinde yavaşça şiddette Covid-19’un uzun vadeli etkileri” başlıklı çalışma gerçekleştirildi.

Çalışmada üç ay boyunca Covid-19 testi olumlu çıkan ve ayakta tedavi edilen 105 hasta ve sağlıklı 105 kişinin kalp atış hareketleri izlendi. Bireylerin ventrikül işlevleri konvansiyonel iki boyutlu ekokardiyografi ve 2D ileri ekokardiyografik sistemi ile görüntülendi. Corona virüsüne yakalananlarda kalp yetmezliğine yol açan kalp kasılma işlevi düşüklüğü belirlendi.


Doç. Dr. Osman Bektaş


KALBİN SAĞ TARAFI ETKİLENİYOR

Çalışmayla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Osman Bektaş, coronayı yavaşça geçirenlerde de etkilenme olduğunu belirterek, şunları söylemiş oldu:

– Covid-19 pandemisinden itibaren çok uzun müddet geçti. Bizim de Covid hastaları üstündeki deneyimimiz arttı. Bu çalışmada Covid polikliniğine gelen ve yatış gerektirmeyen hastalar üzerinde çalıştık. Bilhassa testleri müspet olan hastalar üzerinde kalp ultrasonu ile kıymetlendirme yaptık. Çalışmada bilhassa ayakta Covid-19 geçiren hastalarda yani yatış gerektirmeyen hastalarda bile etkilenmelerin olduğunu tespit ettik. Yaptığımız çalışmalarda bilhassa kalbin sağ tarafının etkilendiğini belirledik.


KALP ENZİMLERİ YÜKSEK SEYREDİYOR

– Corona virüsü hastalarının kimilerinde kalp enzimleri yüksek seyrediyor. Kalp kasılma kusuru olmayan lakin Covid geçirdikten daha sonra kalp yetersizliği olan biroldukça hasta gördük. Temelde salgını ayakta bile geçirse kardiyak tesirlerinin olduğu görülüyor.

– Burada yatış gerektiren hastalarda kalp kası etkilenmesi ve iltihaplanması Covid hastalarında aslına bakarsanız oluyordu lakin ayakta hastalığı geçirenlerde etkilenme oluyor mu, diye baktık. Bu özel görüntülemede strain dediğimiz kasılma kusuru olup olmadığını değerlendirdik. Bu çalışmada klinik bilgilerin, corona virüsü hastalarında bilhassa kalp enzimlerinde yükselmeyle birlikte seyrettiği görülüyor. Özetle bir etkilenme olduğunu söyleyebiliriz. (DHA)



Okumaya devam et...
 
Üst