Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Coronavirüs, kalp hastalığını ve damar tıkanıklığını artırdı’

Leila

Global Mod
Global Mod
Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Kent Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Opr. Dr. Lütfi Çağatay Onar, coronavirüs niçiniyle kalp damar hastalıklarında belirgin artış olduğunu belirterek, “Coronavirüs, birinci başladığında yüzde 5 kalp hastalığını, yüzde 2,5 de damar tıkanıklığını artırdı” dedi.

Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Kent Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Opr. Dr. Onar, coronavirüs başladığı günden bu yana kalp- damar hastalıklarında bariz artış olduğunu söylemiş oldu. Onar, “Coronavirüs, birinci başladığında yüzde 5 kalp hastalığını, yüzde 2,5 de damar tıkanıklığı hastalığını artırdı. Bunu şu biçimde yorumlamak da mümkün.

Coronavirüs enfeksiyonuna sahip bireyler aslında hastalığı geçirdiklerini bilmeden ya da önemsemeden akut damar hastalığı, akut koroner sendrom kalp krizi, periferik damar tıkanıklığı, bunun yanında retinal alternatif tıkanmasına bağlı süreksiz ya da kalıcı görme kayıplarıyla hastanemize müracaatlar oldu.

ötürüsıyla bu hastaların da coronavirüs enfeksiyonu geçirdiğini yaptığımız rutin testlerle ortaya koyarak, hastalığın aslında bu klinik presentasyonla yani bu semptomlarla da ortaya çıkabileceğini ortaya koymuş olduk” dedi.

‘ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ HAYAT KURTARMAK’

Hastalarda birinci evvelarinin hayatlarını kurtarmak olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Onar, “Bu hastalara tabi coronavirüs enfeksiyonuna sahip hastalarda kalp krizi ya da periferik damar tıkanıklığı ya da önemli öteki damar tıkanıklığı sebebine sahip hastalarda coronavirüsün tedavisi biraz daha geri planda kalıyor. Öncelikli hedefimiz hastanın ömrünü kurtarmak, periferik damar tıkanıklığına bağlı uzuv kaybını engellemek ya da görme kaybını yerine getirebilmek için ön tedavileri bu türlü başlıyoruz.

Coronavirüs tedavisinde daha geri planda tutuyoruz fakat çabucak peşi sıra da coronavirüsle alakalı tedaviler başlıyordu. Bilhassa 65 yaşın üzerinde diyabetik, hipertansif ve dolanım sorunu daha önce bilinen hastalarda damar sorunları ve kalp sorunları daha fazla ortaya çıktı. 2 yıl öncesine gidersek, 2 yıl öncesinde bu kadar bir artış var mıydı? Aslında bunu şu biçimde yorumlamak mümkün.

Coronavirüs birinci ülkemize giriş yaptığı vakit periferik damar sorunlarıyla ya da kalp krizi ile kliniğe gelen hastaların sayısı daha fazlaydı lakin virüsün tesirini kaybetmesi etkisinin azalmasıyla birlikte günümüzde biraz daha az sayıda kardiyovasküler sistem presentasyon ile ortaya çıkan coronavirüs enfeksiyonu görüyoruz.

Özellikle kalp hastalarının kesinlikle rutin ilaçlarını, rutin tedavilerini aksatmamaları lazım. Bunun yanında bilhassa muhakkak bir ölçüde damar hastalığı olan ve rutin tedavilerini nazarann bireylerin tabip denetimlerine gelmelerini öneriyoruz” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst