Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Covid’e yakalanmak için tek bir damlacık kâfi

Leila

Global Mod
Global Mod
Covid-19 enfeksiyonunun seyrini izleyen bilim insanları, tek bir damlacığın bile hastalığı kapmaya yettiğini belirtti. Belirtilerin de bugüne dek bilinenden çok daha kısa müddette, genelde iki gün ortasında görüldüğü tespit edildi.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, burundan ya da genizden gelen tek bir damlacık bile Covid-19 enfeksiyonunun bulaşmasına yol açabiliyor.

Araştırmada, 36 sağlıklı ve genç gönüllüye bir doz corona virüs verildi ve enfeksiyonun seyri takip edildi. 14 gün boyunca karantinada kalan gönüllülerin takibi kararı, corona virüsün bulaştıktan daha sonra daha evvel bilinenden epey daha kısa müddette, genelde iki gün ortasında belirtilere yol açtığı tespit edildi.

Dünya Sıhhat Örgütü, daha evvel belirtilerin 5-6 gün ortasında ortaya çıktığını bildirmişti.

Araştırmada virüsün Alpha, Delta ve Omicron varyantları ortaya çıkmadan evvelki orjinal hali kullanıldı. Enfeksiyonun birinci olarak boğazda ortaya çıktığı ve beş gün ortasında başka belirtilerin görüldüğü, burnun boğazdan fazlaca daha fazla viral olduğu açıklandı.

Araştırma takımının başındaki Imperial College London’dan Profesör Christopher Chiu, araştırmanın bilhassa virüsün kısa kuluçka mühleti ve burundan gelen akıntının yüksekliği konusunda epeyce değişik bilgiler ortaya koyduğunu tabir etti.

Imperial College London Enfeksiyon Hastalıkları Kısım Lideri Profesör Wendy Barclay de, “Etrafımızdaki biroldukça sayıda kişi virüsü bulaştırarak ve bunu fark etmeden dolaşıyor olabilir” dedi.

Covid enfeksiyonunun nasıl bulaştığını ve birinci süreçteki gelişmenini inceleyen takım, elde edilecek sonuçların yeni aşı ve ilaçların üretilmesini hızlandırabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar, sonuçların ağız ve burunu kapatan maske kullanmasının kıymetine de dikkat çektiğini vurguladı.

Okumaya devam et...
 
Üst