Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Credit Suisse’in kritik durumu, bankalar için bir panik günü daha başlatıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yatırımcıların kaçışı, dört Avrupa bankasının daha büyük kötülüklerden kaçınmak için listelerinin askıya alınmasına bile neden oldu: Fransız Société Générale, İtalyan Monte dei Paschi ve Unicredit ve tabii ki kıtada çöküşü ateşleyen varlık: Credit Suisse, %24 düşüş. İsviçre bankası, finansal bilgilerinde “önemli eksiklikler” bulunan piyasadaki açık bir sırrı doğruladı.


çarpışmanın fitili



Ancak Çarşamba günü asıl şaşırtan, geçen yıl İsviçre varlığının sermayesinin %9,9’unu devralan Suudi Ulusal Bankası’nın başkanı Ammar al Khudairy’nin Bloomberg’e verdiği beklenmedik bir röportaj oldu. Tam olarak ana hissedarı olma mantığına rağmen, Credit Suisse’e “farklı nedenlerle”% 10’u geçmemek için daha fazla yatırım yapmayacaklarını söyledi. Bu cümle piyasada bir başka fiyaskoyu tetiklemeye yetti. IEB’de Finansal Piyasalar ve Varlık Yönetimi yüksek lisans derecesi direktörü Juan Abellán, “Panik yayıldığında paradan daha hızlı bir şey olamaz” diye açıklıyor. İsviçre’de sistemik bir banka olarak kabul edildiğini ve bu nedenle kurtarılabileceğini unutmayın, ancak bölünmesi ve yatırım bankacılığı gibi alanlara satışı da düşünülüyor.

Credit Suisse, boynuna dolanan ilmikle, İsviçre Merkez Bankası’ndan ve bu ülkedeki mali piyasalar denetçisinden (Finma) yardım istemek zorunda kaldı. Her ikisinden de son dakikada gelen yanıt, “gerekirse” likidite sağlayacaklarını ortak bir notta belirtti. Ve kuruluşun “sistemik olarak önemli bankalara uygulanan sermaye ve likidite gereksinimlerini karşıladığını” da eklediler.

Ancak kaos mutlaktır. Ve Avrupa bankaları benzer durumlardan muzdarip olmaktan uzak görünse de, mali kaynaklar bulaşma riskiyle ilgili bazı endişeleri kabul ediyor. Belirttikleri gibi, ana faaliyetlerinden biri, birçok fon yöneticisinin likidite deposu olarak hareket etmektir. Ve burada bulaşma tüm ülkelerde hissedilirdi. ECB’nin kendisi, kurumla olan risklerini öğrenmek için denetimi altındaki bankalarla temasa geçmeye başladı bile.

Zor durum, Hükümet Başkanı Pedro Sánchez’i de konuşmaya zorladı. “Bir ihtiyatlılık ve sağduyu mesajı iletilmelidir” dedi ve Yürütmenin durumu takip etmek için ECB ve Eurogroup ile temas halinde olduğunu kaydetti. «Avrupa, bankaların likidite ve ödeme gücü oranlarının kriz öncesine göre çok daha yüksek olmasını sağlayan güçlendirilmiş bir denetim sistemine sahiptir. Ve İspanyollar daha da fazla” diye ısrar etti.


ECB ikilemi



Sektörün savunması da Brüksel’den geliyor. Ancak yatırımcılar güvenmiyor ve tüm gözler Perşembe günü ECB’nin son zamanların en karmaşık kararlarından biriyle karşı karşıya kalacağı Frankfurt’a çevrildi. Faiz oranlarını planlandığı gibi 50 baz puan artırarak enflasyonla mücadele planını sürdürmek veya piyasa baskısına boyun eğmek ve bu bankacılık krizinin, korkunç durgunluğun çoktan geldiğinin bir yansıması olmasından korkmakla ilgilidir.

Analistler arasındaki belirsizlik tamdır. Prensip olarak, ajansın nihai olarak fiyat kontrol yetkisine uymaya karar vermesi beklenir. Başka bir deyişle, Christine Lagarde liderliğindeki ECB liderliği “vazgeçmeyecek” ve oranlarda artış olacak. Ancak bunu çok daha az agresif bir konuşmayla telafi etmesi gerekecek ve ne olursa olsun başkanlığını yaptığı kurulun yeni bir çöküşü önlemek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu piyasaya net bir şekilde anlatması gerekecek. Ayrıca, bundan sonra oranların bilinen makroekonomik verilere dayalı olarak hareket edeceği mantrasını da güçlendirecekler.





Yorum





hata bildir
 
Üst