Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Daha ucuz kredi ve daha az karlı mevduat: Düşük faiz oranları tüketiciyi böyle etkiliyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
17 Ekim 2024 Perşembe, 14:27.

| 15:30'da güncellendi





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Kayıt olmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • WhatsApp






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • Konular

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başlattığı faiz indirimi döngüsünün sadece finans ve bankacılık sistemi için değil, tüketicilerin cepleri için de doğrudan etkileri var.

Genel bir kural olarak, referans faiz oranlarındaki indirimler daha ucuz kredilere ve tasarruf açısından daha düşük kârlılığa dönüşmektedir; ancak kısa vadede bu aktarım genellikle ikinci durumda birinciye göre daha hızlıdır. Örneğin bankalar, yüksek faiz oranları döneminde zaten oldukça sınırlı olan banka mevduatlarının getirisini hızla düşürdüler.

Finansal karşılaştırıcı HelpMyCash'in tahminlerine göre, yalnızca Ekim ayının ilk yarısında firmanın takip ettiği 14 banka, mevduat ve hesaplarının kârlılığını düşürdü. İspanya Merkez Bankası'ndan alınan verilere göre tasarrufların kârlılığı, ilk faiz indiriminden hemen sonra, 2022'de arttığında bunu iyileştirmenin maliyetine kıyasla zaten %2,60'a düştü. %4 veya daha fazla depozito bulmak artık neredeyse imkansız,” diye ısrar ediyor uzmanlar.

Öte yandan maaş bordrosu olmayan en iyi ücretli hesaplar, ECB'nin mevcut mevduat faizi olan %3,5 TIN'e ulaşıyor, ancak bu Perşembe günkü indirimle faizlerinin %3,25'e düşmesi büyük olasılık.


Bu ürünlerin zayıf performansı, banka müşterilerini yatırım fonları veya sabit gelir gibi daha riskli tasarruf ürünlerine yöneltmiş durumda ve bu ürünlerde önümüzdeki aylarda daha fazla faiz indirimi ihtimali şimdiden göze çarpıyor. Örneğin Hazine bonosunun kârlılığı üç aylık borçlar hariç yüzde 3'ün altına düştü.

“ECB faiz oranlarını düşürmeye devam ederse ve her şey, ister bu yıl ister gelecek yıl, bunu yapmaya devam edeceğini gösteriyorsa, tasarruf sahipleri daha fazla risk almaya istekli olmadıkları sürece paralarını kârlı hale getirmekte giderek daha zorlanacaklar.” HelpMyCash kaynaklarını dışarı çıkarın. Dolayısıyla şu anda, “Faizlerin düşmeye devam etmesinden önce orta veya uzun vadeli bir mevduat almayı düşünmek tavsiye edilebilir, böylece uzun süre yüksek faizi garanti edebiliriz” diye ekliyorlar.


A Tarafı, ipotekler



Para politikasının etkilerini madalyonun yazı ve turalarıyla karşılaştırırsak, şüphesiz euro üzerindeki etki ikincinin bir parçası olacaktır. Faiz oranlarının düşürülmesi, teoride euronun dolar karşısında daha fazla zayıflaması anlamına geliyor – tabi ABD Merkez Bankası da faiz indirimlerini hızlandırmazsa. Bu, avro bölgesi dışına seyahat ederken daha yüksek bir maliyete neden olabilir, çünkü avro bozdurulurken daha az değere sahip olur.

Bu 'dezavantajlar' karşısında faiz indirimlerinin 'A tarafının' kredi fiyatlarının düşmesi olduğu söylenebilir. Yani ipotek sahibi olanlar ve daha ucuz kredi almayı ümit eden gelecekteki sahipler için iyidir. Değişken faizli ipotekli konut kredisi kullananların İspanya'daki çoğunluğu, faiz oranlarının gelişimiyle yakından bağlantılı olan Euribor'daki düşüşle birlikte aylık ödemelerinde bir düşüş yaşayacak.

Gösterge Eylül ayını %3'ün altında kapattı; bu, 2022'nin sonundan bu yana gerçekleşmemiş bir şey. Ve bu hafta %2,8'in altında kaldı ve halihazırda bankaların müşteri kazanmak için bir ipotek savaşından bahsediliyor. faiz indirimlerinin marjları üzerindeki etkisi daha büyük hacimlerle.

Finans portalı iAhorro'dan, sabit ipoteklerin zaten %2 TIN'e çok yakın bir faiz oranıyla imzalandığını ve hatta bazı karma ipoteklerin ilk dönem için %1 TIN'in altında sabit bir oranla imzalandığını belirtiyorlar. Ancak aynı nedenden ötürü, bu tekliflerin şu andan itibaren yıl sonuna kadar iyileştirilmesinin çok zor olduğunu düşünüyorlar. “Ancak fiyatlarını henüz bu kadar ayarlamamış kuruluşlar bu 'mortgage savaşına' girmeye teşvik edilebilir ve aynı zamanda yıl sonu hedeflerine ulaşmak için oldukça rekabetçi ipotekler sunabilirler” diye açıklıyorlar.





Yorum





Hata bildir
 
Üst