Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Daima Kilo Alıp Verme Döngüsü İçerisinde misiniz? Yo-Yo Döngüsünü Nedir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Hiç sıkı bir diyet uyguladığınız, kilo verdiğiniz ve daha sonra tekrar hepsini geri aldığınız oldu mu? Yo-yo sendromu, kişinin kilo vermek emeliyle kalori kısıtlı diyetler yapıp daha az yemek yediği, kilo verdikten daha sonra diyeti durdurduğu, sonunda kaybettiği yükü (ve çoklukla daha fazlasını) geri aldığı ve yeniden şok diyete başladığı döngüdür. yıllar boyunca kendilerini daima olarak bu döngüde bulanlar ekseriyetle hüsrana uğramış, tükenmiş, yüreği kırılmış ve hatta tahminen de başı karışmış hissederler.

Enerji kısıtlı diyetler birinci başta fazla yağ kaybettirse bile; bu kayıp iştah üzerinde tesirli olan, tok hissetmeyi sağlayan leptin hormonunun daha az salgılanmasına niye olur. Bu sebeple daha fazla aç hissederiz ve besin alımımız artar. Bu da direkt sistemsiz beslenme alışkanlıklarına ve kilo ile uzun müddetli çabalara yol açabilir. Biroldukça deher neysel çalışma, yo-yo döngüsünün kan basıncı, kalp suratı, kan şekeri düzeyleri üzere parametrelerde de riskli dalgalanmalara niye olabileceğini desteklemektedir.


Peki bu döngüyü kırabilmek için neler yapabiliriz?


1) Ne yediğinizin farkında olarak yemeye çalışın.


Farkındalıkla beslenme, ne vakit yemeniz yahut yemeyi bırakmanız gerektiğini bilmek için bedeninizin açlık ipuçları ve dolgunluk hisleri ile çalışma sürecidir. Yeme farkındalığı, bir diyet olmamakla birlikte doyurucu ve besleyici seçimler yapmaya teşvik eder. Yasak besinler yahut süratle sonuç almaya koşullanma yoktur. Bireyler genel olarak yemek farkındalığını benimserken kendileri için gerçek olan kiloyu doğal olarak bulmayı da öğrenirler.

2) Öğün atlamayın.

Öğün atlamak daha fazla açlık hissiyatı uyandıracağından bir daha sonraki öğünde çok yemek yemenize ve kan şekerinizde ani değişikliklere sebep olacaktır. Kan şekerindeki bu ani düşüş ve yükselişler, yağ ve şeker oranı yüksek besinleri canınızın çekmesine niye olarak sağlıklı besin seçimleri yapma yeteneğinizi etkileyebilir.

3) Tertipli idman yapın.

Egzersiz yapmak, metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur, bu biçimdece kilo verirsiniz ve yağdan daha fazla kalori yakarak kas inşa edersiniz. tıpkı vakitte, ABD Hastalık Denetim ve Korunma Merkezleri sağlıklı bir diyetle bir arada tertipli antrenmanın, kaybettiğiniz kiloları geri almanızı önlemenin en güzel yolu olduğunu belirtiyor.

4) Uyku sisteminize dikkat edin.

Uykusuzluk, sadece sağlıklı kararlar vermeniz için gereken enerjiyi tüketmekle kalmaz, beraberinde kilo almanıza da katkıda bulunabilir. Uyku yoksunluğu, fizikî aktiviteyi azaltmanın yanı sıra açlığı denetim eden hormonları etkileyebilir. Uyku ve kilo içinde direkt bir münasebet çabucak hemen kurulmamış olsa da, araştırmalar uygun uyku ve dinlenmenin obeziteyi önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

5) Geriliminizi yönetin.

Sürekli sıhhatsiz kilo alıp verme döngüsü, bireyi gerilime sokar. Kilo kaybetmek için verdiğiniz tüm o uğraşlar, yoyo tesiriyle tekrar kilo olarak geri döndüğünde uğraşlarınızın boşa gittiğini hissedebilirsiniz ve bunun kararında yalnızca fizikî sıhhatiniz değil, bununla birlikte ruhsal sıhhatiniz da olumsuz etkilenebilir.

Instagram

Facebook

YouTube

Okumaya devam et...
 
Üst