Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Deltacron varyantı yayılıyor: Avrupa’dan daha sonra Orta Doğu’da da görüldü

Leila

Global Mod
Global Mod
Covid-19’un Delta ve Omicron genlerini içeren ve “Deltacron” ismi verilen yeni varyantı Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada tesirini göstermeye başladı. Farklı ülkelerden gelen peş peşe açıklamalar daha sonrası Deltacron alarmı verildi. En son İsrail de ülkede Deltacron virüsü tespit ettiklerini duyurdu.

Son periyotta dünya genelinde corona virüsü hadiselerinde gözle görülür bir artış yaşanırken, dün Çin’in pandeminin başladığı 2020’den bu yana en büyük salgınla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Günlük ömrün ‘neredeyse’ olağana döndüğü şu günlerde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bu haberler korkuturken, bilim insanları Delta ve Omicron’dan elementler içeren bir corona virüsü varyantı olan Deltacron konusunda da uyardı.

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden virolog Prof. Lawrence Young bu çeşit varyantların birden çok varyantın bir insanı enfekte edip çoğalması kararı ortaya çıktığını belirtirken, “Deltacron tıpkı popülasyonda dolaşan birebir zamandalta birebir vakitte Omicron varyantlarının bir eseri.” dedi.

AVRUPA’DAN DÖNENLERDE TESPİT EDİLDİ

Tüm ülkeleri alarma geçiren Deltacron varyantına ise en son İsrail’de rastlandı. İsrail, ülkede görülen Deltacron hadiselerinin Avrupa’dan dönenler içinde tespit edildiğini aktardı. Virüse rastlanan kişinin karantinaya alındığı ve virüsün öteki insanlara bulaşmasının engellendiği vurgulandı.

2022 yılında birinci defa Fransa’da ortaya çıkan Deltacron, Avrupa’da Danimarka ve Hollanda’da da tespit edildi. İngiltere’de Deltacron hadise sayısı en az 30 olarak açıklanırken, ABD’de de olayların görüldüğü aktarıldı. Güney Kıbrıs’ta da hadise sayısı 25 olarak belirtildi.

TÜRKİYE’DE ŞİMDİ YOK

Türkiye’de ise çabucak hemen Deltacron varyantı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Son olarak da korkutan haber Brezilya’dan geldi. Brezilya Sıhhat Bakanı Marcelo Queiroga, ülkenin kuzeyinde yer alan Para kentinde iki Deltacron olayının tespit edildiğini deklare etti. Queiroga, halka ‘güçlendirici aşıyı aksatmayın’ daveti yaptı.

Dünya Sıhhat Örgütü bulaşıcı hastalık epidemiyoloğu Dr. Maria Van Kerkhove, varyantın yaklaşık 2 aydır dolanımda olduğunu belirtirken, Omicron kadar süratli yayılma belirtisi göstermediği vurgulandı. Lakin Van Kerkhove, bir daha de varyantla ilgili araştırmaların sürdüğünü aktardı.

Dünya Sıhhat Örgütü’nden Soumya Swaminathan da bahisle ilgili yaptığı açıklamada “İnsanlarda yahut hayvanlarda, SarsCoV2’nin birden çok dolanım varyantı ile rekombinasyon olayların meydana gelebileceğini biliyoruz. Bu virüsün özelliklerini belirlemek için deneyleri beklemek gerekiyor.” dedi.

Öte yandan, uzmanlar, rekombinasyon varyantların ender olmadığını ve Deltacron’un birinci ve son olmayacağını vurguladı.

Okumaya devam et...
 
Üst