Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Diş Çıkarma Periyodunda Bebekleri Rahatlatan Teklifler ve Beslenme

Leila

Global Mod
Global Mod
Diş çıkarma periyodu her bebekte farklılık gösterebilen bir müddetç. Birinci diş çoklukla 6-7. aylarda çıkar. Diş çıkarma ile genetik içinde alaka mevcuttur. Birtakım ailelerin çocuklarında erken, kimilerinde ise geç çıkabilir. Lakin 13 aylık olduktan daha sonra bebekte diş hala çıkmamış ise doktora başvurulmalıdır. Çoklukla en evvel alt ortadaki kesici dişler akabinde ise üst ortadaki kesici dişler çıkar. Üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere toplamada 20 adet diş, 30 aya kadar ağızdaki yerini alır.

Aslında bilinenin bilakis birden fazla vakit anneler, bebeklerinde hiç bir rahatsızlık olmadan dişlerin çıktığını fark ederler. tıpkı vakitte bu vakitte emmede azalma ve iştahsızlık, huzursuzluk, uykuya dalmakta zorlanma, ağlama seansları, cıvık kaka yahut kabızlık olabilir. Bebeğinizde salya artışına bağlı dudak etrafında kızarıklık ve tahriş, diş etlerindeki hassasiyete bağlı elini ve eline aldığı cisimleri ağzına götürme isteği görülebilir. bir daha bu vakitte yüksek ateş (özellikle 38° ve üzeri) ve ishal üzere belirtilerin bulunması büsbütün tesadüfidir. Bu durum eş vakitli olan mikrobik bir hastalığın belirtisi olabileceği için doktora başvurmak gerekir.

Pekala diş çıkarma vaktinde bebeğimizin bu periyodu daha rahat atlatabilmesi için neler yapabiliriz?

Öncelikle bu vakitte huzursuzluğunu azaltmak için deri teması ile bir arada kucaklamak bebeğimizin kendini yalnız hissetmemesini sağlayacak ve rahatlamasını sağlayacak en değerli yollardan biridir.

Bebeğinizin diş etleri şişmiş ve hassas olduğu için, diş etlerini parmağınızla hafifçeçe ovup, diş masajı yapabilirsiniz. Bu hedefle soğuk ve pak bir bez kullanabilirsiniz.

Ayrıyeten bebeğinize çiğnemesi için sert kauçuktan yapılmış, soğutulmuş bir diş çıkarma halkası kullanmak faydalı olabilir. Lakin diş çıkarma halkasının donmadığından emin olun. Obje epey sertse bebeğinizin diş etlerine ziyan verebilir. bir daha soğutulmuş havuç, kereviz sapı üzere çiğ sebzeler bu emelle kullanılabilir. Bebeğinize kemirmesi için bir şey verirseniz akciğerlerine kaçırmaması için oturur durumda bulunmasına dikkat edin ve kesinlikle yanında bulunun.

Diş çıkarma bilezikleri, kehribar kolyeler ve bileklikler üzere pazarlanan takıların bebeklerde kanıtlanmış bir yararı olmadığı üzere, boğalma, faydalanma ve enfeksiyon riski oluşturduğundan katiyen önerilmemekedir.

Diş çıkarma periyodunda diş etlerinde ve damaklarda oluşan hassasiyetten dolayı bebeğinizin iştahsız olması büsbütün olağan bir durumdur. Lakin bu durum kimi bebeklerde kilo alımını etkileyecek kadar fazla olabilir. Öncelikle yiyebileceği ve istediği yiyecekleri vermek gerekir. İstemediği besinleri zorla vermek muhakkak hakikat bir yaklaşım olmaz. Anne sütü alan yahut formül mama ile beslenen bebeklerde birebir biçimde beslemeye devam etmek gerekir. Bunlarla birlikte tamamlayıcı besin alan bebeklerde sıcak besinler yerine ılık, hatta soğuk meyve püreleri, zerzevat püreleri, yoğurt, yoğurt çorbası ve muhallebi üzere bebeğinizin yemekte zorlanmayacağı besinler ile onu besleyebilirsiniz. Bu yiyecekler bebeğinizin çiğnemesini gerektirmediği için bebeğinizin diş etlerine baskı yapmaz ve bebeğinizi rahatsız etmez. Parmak besinler ile beslenebilen bebeklerde, parmak besinleri evvel buzdolabına koyup akabinde bebeğinize verebilirsiniz. Bu besinler bebeğinizin ayına uygun besinlerden seçilmeli ve kendi eliyle kolay kavrayabileceği boyutlarda olmalıdır. Bu maksatla havuç, brokoli, karnıbahar, muz, elma, armut, yumuşak peynir, köfte verilebilir. Ayırıca bebekler, parmak besinler ile dişlerini kaşıyarak rahatlayabilirler. Son olarak gereğince su içiyor olması da diş çıkaran bebeklerde beslenme açısından fazlaca kıymetlidir ve ihmal edilmemelidir.

Okumaya devam et...
 
Üst