Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

DLR uzay gösterisi çocuklar arasında bir coşku dalgasını tetikledi

Hasan

New member
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) uzay şovu, sekiz hafta boyunca büyük bir Almanya turundaydı. Alexander Gerst’in şu anki uzay göreviyle ilgili eğlenceli ve bilgilendirici sahne programı, genç seyirciler arasında büyük bir coşku dalgasını tetikledi. 50 gösteriye toplam 22.000 okul çocuğu katıldı. Her gösterinin başında ortak geri sayımı yüksek sesle saydılar, fiziksel fenomenlerin açıklamalarını dikkatle dinlediler ve Alman ESA astronotu ve ekibini ağırlıksız halde gösteren birçok muhteşem video sahnesine hayretle baktılar.

DLR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Pascale Ehrenfreund, “Elbette uzay gösterisinin öğrencilerin bilimsel konulara ve konulara olan ilgisini uyandıracağını ve artıracağını ummuştuk,” diyor, “ancak çocukların bu muazzam coşkuya katılma şekli – tüm beklentilerimizi fazlasıyla aştı.”

Olaylar dizisi, üçüncü ila altıncı sınıflardaki genç okul çocuklarını, onları büyüleyici araştırma dünyasıyla erken bir aşamada tanıştırmak için kasıtlı olarak hedeflendi. Aşama programı, “Astro Alex” in Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’deki görevine yakından dayanan – başlangıçtan yaşama ve yörüngede çalışmaya ve dünyaya dönüşe kadar spektrumu kapsıyordu. Kısa film ve fotoğraf dizileri ile dönüşümlü olarak sahnede deneyler yapıldı ve genç seyirci tekrar tekrar aktif olarak dahil oldu. Örneğin, geri tepme ilkesi, şişirilmiş ancak düğümlenmemiş yüzlerce balonun havada tıslayarak geçmesiyle yaşa uygun bir şekilde gösterildi. Güneş sistemine yapılan bir gezi sırasında, öğrenciler “gezegenleri” büyük ışık topları şeklinde karanlık odadan geçirdiler. Bir vakum çanında şişirilmiş bir çikolata öpücüğü, bir damla kapsül içinde nane taneleri ağırlıksızca yüzüyordu. Her gösterinin sonunda, mürettebatı temsil eden bir çiğ yumurta, paraşüt ve “kağıt bardak kapsülü” ile salonun tavanından yere indi. Tüm deneyler moderasyon ekibi tarafından kolayca anlaşılır bir şekilde yorumlandı ve büyük ekranda kameralarla gösterildi. Moderatörlerin çoğu, gösteri için birçok deney ve fikirle de katkıda bulunan DLR okul laboratuvarlarından geldi.

Kampanyanın öğretmenler arasında tetiklediği geri bildirimler de son derece olumluydu. Duyurudan kısa bir süre sonra Almanya’nın dört bir yanından yaklaşık 500 okul bir gösteri için kayıt yaptırdı. DLR daha sonra orijinal planlamayı büyük ölçüde genişletti ve program büyük üniversite konferans salonlarında veya belediye binalarında – genellikle günde birkaç kez bile – uygulandıysa da, talep karşılanmaya yaklaşamadı bile. Turun en büyük etkinliği 31 Ağustos’ta Erfurt’ta gerçekleşti: Salonda 1400 çocuk vardı. Ancak diğer şehirlerde de birçok performans tamamen rezerve edildi ve çifte rezervasyon yapıldı. Berlin’de 1.000 genç izleyici 4 Eylül’de çok özel bir program izledi: uzay gösterisinin bir parçası olarak, izleyicileri ISS’de karşılayan ve aynı zamanda çocukların ve gençlerin sorularını yanıtlayan Alexander Gerst ile canlı bir görüşme yapıldı. ESA astronotu Matthias Maurer ve şarkıcı Peter Schilling de burada sahnedeydi. Uzay gösterisi Rostock’tan Münih’e ve Dresden’den Aachen’e 20 şehirde konuk oldu. Turun 15 Ekim’de Speyer’de iki performansla resmen sona ermesinin ardından, 17 ve 18 Kasım’da Berlin’deki eğlence ve eğlence merkezi FEZ’de oradaki uzay hafta sonu programında dört ek özel etkinlik daha var – bu arada general için de halka açık ve sadece okul sınıfları için değil.

DLR yönetim kurulu gençlik geliştirme temsilcisi Volker Kratzenberg-Annies ileriye bakarak, “Gerçekten çok büyük tepki göz önüne alındığında, bir devam filmi planlıyoruz” diyor. “Ve ilk insanlı aya inişin 50. yıl dönümü yaklaşırken, gelecek yıl çocukları aya inanılmaz bir zihin yolculuğuna çıkaracağız!”

DLR uzay gösterisi, Avrupa Uzay Ajansı ESA ile işbirliği içinde yürütülen bir kampanyadır. Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı (BMWi) tarafından finanse edilmektedir. Think ING girişimi. eylemi destekler.
 
Üst