Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

DLR’nin Stade sitesi

Hasan

New member
Stade’deki araştırma tesisi, Hafif Üretim Teknolojisi Merkezi’nin (ZLP) iki konumundan biri olarak 2009 yılında kuruldu ve 2011’den beri Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) bağımsız bir konumu oldu. Stade’deki araştırma, portföyü tamamlıyor. DLR’de karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) yapılmış bileşenlerin geliştirilmesi ve üretimi için mevcut süreç zincirinin. İşin odak noktası, endüstriyel ölçekte üretim teknolojisi alanıdır.


Hafif üretim teknolojisi merkezi



Hafif Üretim Teknolojisi Merkezi (ZLP), DLR’nin ulusal bir araştırma tesisidir ve Stade’deki konumdan ve Augsburg’daki başka bir konumdan oluşur. Fiber kompozitlerden yapılan bileşenler için tüm işlem zinciri boyunca kurulmuştur. DLR enstitüleri, Braunschweig’den Kompozit Yapılar ve Adaptif Sistemler Enstitüsü ve Stuttgart’tan Yapı Tasarımı ve Yapı Teknolojisi Enstitüsü arasındaki işbirliği sayesinde, kesitsel araştırma yönleri belirlenir ve yeni teknolojiler geliştirmek için sinerji kullanılır. Stade’deki DLR tesisinde bilim ve endüstri, en uygun üretim teknolojilerini geliştirmek için yeni süreçleri birlikte araştırabilir.

Eşsiz, çok işlevli büyük ölçekli sistemlerle ZLP, büyük CFRP bileşenlerini uygun maliyetle ve yüksek kalitede üretmek için stratejiler geliştirir. Tüm süreç adımları endüstriyel ölçekte uygun teknik altyapı ile incelenir, entegre edilir ve haritalandırılır. DLR ile birlikte üretim süreçlerini ihtiyaca yönelik ve esnek bir şekilde geliştirmek ve doğrulamak için bu altyapı müşterilerin kullanımına da sunulmaktadır.


Havacılık, otomotiv ve rüzgar enerjisi araştırması



Karbon fiberle güçlendirilmiş plastik (CFRP), diğer şeylerin yanı sıra, yeni nesil ticari uçakları üretmek için bir malzeme olarak kullanılıyor – ağırlık olarak daha hafif, yakıt tüketimi açısından daha ekonomik ve kirletici dengesi açısından daha çevre dostu.
CFRP ayrıca otomobil yapımında veya rüzgar türbinleri için rotor kanatlarının imalatında da artmaktadır. Artan talep, en yüksek kalitede ekonomik üretim yöntemlerini gerektirmektedir. ZLP, ilgili endüstrinin özel gereksinimlerine bireysel ve esnek bir şekilde tepki verebilmek için endüstriyel ölçekte araştırmalar yürütür.

Stade’deki DLR tesisinde yapılan araştırmalar, son derece verimli elyaf biriktirme süreçleri kullanılarak çok büyük ve karmaşık bileşenlerin üretimine ve otoklavlarda veya açık kalıplarda termal olarak inert kürleme işlemlerinin sensör kılavuzluğunda, bileşenle ilgili kontrolüne odaklanıyor. Stade’deki araştırmacılar ayrıca RTM sürecini kullanarak kuru yarı mamul tekstil ürünlerinden büyük seri bileşenlerin tam otomatik üretimi üzerinde çalışıyorlar. Geliştirilecek süreçler, havacılık sektörünün yanı sıra otomotiv endüstrisindeki uygulamaları ve rüzgar türbinleri için rotor kanatlarının üretimini de hedefliyor.

Stade’deki DLR sitesi, bu araştırma faaliyetleri için aşağıdaki yenilikçi araştırma olanaklarıyla donatılmıştır:

  • Tam otomatik Reçine Transfer Kalıplama (RTM) işlem zinciri
  • BALU araştırma otoklavı (420°C, uzunluk: 20 m, çap: 5,8 m)
  • Fiber Yerleştirme (AFP) ve Bant Döşeme (ATL) için CNC tabanlı çok yerleşimli tesis
  • Rüzgar türbinleri için rotor kanadı şekli (uzunluk: 45 m)

Sitedeki Enstitüler ve tesisler



Hafif Üretim Teknolojisi için DLR Merkezi
Kompozit Yapılar ve Adaptif Sistemler için DLR Enstitüsü
 
Üst