Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dolar, altına nefes aldırmıyor!

ahmetbeyler

New member
ABD Dolarının önde gelen para üniteleri karşısında son 20 yılın en kuvvetli düzeylerinden süreç görmeye devam etmesi, altına olan talebi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Altının ons fiyatı üst istikametli denemeler yapsa da sıkı para siyasetlerine yönelik beklentilerin yarattığı baskı kalıcı bir bedel kazanımı görülmesine müsaade vermiyor. Bu hafta 1.836 dolar civarını test etmesine rağmen ons altın Fed Lideri Jerome Powell’ın enfl asyon düşene kadar faizi daha sert bir halde artıracaklarına dair açıklamalarının tesiri ile bir daha aşağı gerçek taraf değiştirdi. Bu açıklamalar daha sonrası Fed’in daha şahin sıkılaşma adımları atabileceği beklentileri oluştu. Bu durum ABD Doları’nı desteklerken rastgele bir faiz getirisi olmayan kıymetli metaller üzerinde baskılar oluşmasına niye oldu. Ons altın dün güne 1.812 dolar civarından başladı.

Kritik 1.837 doları aşamazsa 1.780’e geri gidebilir

Analistlere göre kuvvetli dolar ons altına nefes aldırmıyor ve fiyatlarda dalgalanma sürebilir. Teknik açıdan bakıldığında 200 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 1.837 doların değerine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, kısa vadede manalı bir güzelleşme olması için bu noktanın üzerinde art geriye kapanışlar yapılması gerektiğini düşünüyor.

Analistler, bir öteki dayanak düzeyi 1.831 dolar/onsun kırılmasına yol açan aşağı hareketin en son ocak ayında görülen 1.780 dolar/ons düzeyine kadar devam etme potansiyeli olduğuna işaret ediyorlar. Fed’in para siyasetini sıkılaştırmada agresif olacağı beklentilerinin fiyatlanmaya devam edildiğini belirten analistler, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile birlikte inançlı liman olarak altına gelmiş yatırımcıların fazlaca büyük kısmının uzun durumlarını kapattıklarını savunuyor.

Petrol fiyatındaki artış talep yaratabilir

The Gold & Silver Club analisti Phil Carr, “Altın fiyatlarının nereye gideceğini merak edenler, petrolün seyrini yakından izlemeli” diyor. Öngörülebilir gelecekte petrol meblağlarında artışın süreceğini söyleyen uzman, bunun yaratacağı enfl asyonun altına talebi bir daha güçlendireceğini savunuyor. Çin’in COVID kısıtlamalarını gevşetmeye başlamasıyla birlikte petrol fiyatları mart ayından bu yana en yüksek düzeye çıktı. Önde gelen Wall Street bankalarına göre fiyatlar çarçabuk 130 doların üzerine çıkabilir ve akabinde 150 dolara yükselebilir. Carr, bu gerçekleştiğinde kuvvetli petrol fiyatlarının yaratacağı enfl asyon baskısı niçiniyle altın meblağlarının yükseliş eğilimini takip edebileceğini belirtiyor.
 
Üst