Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

DSÖ: Ukrayna’ya yüksek riskli patojenleri imha etmesini önerdik

Leila

Global Mod
Global Mod
Rusya’nın Ukrayna’daki hücumları sürerken ülkedeki laboratuvarlarda bulunan ve dışarı sızması halinde büyük salgınlara yol açabileceği belirtilen patojenler de telaşa yol açıyor. Rusya ABD’yi Ukrayna’da askeri-biyolojik bir program yürütmekle suçlarken, DSÖ Ukrayna hükümetine “yüksek riskli” patojenleri yok etme tavsiyesinde bulunduğunu deklare etti.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), ülkedeki laboratuvarlarda bulunan ve halka bulaşması halinde salgına yol açabilecek “yüksek riskli” patojenleri yok etme tavsiyesinde bulunduğunu duyurdu.

Reuters’a konuşan DSÖ yetkilileri, Rusya’nın işgali altındaki ülkede ölümcül patojenlerin dışarı sızma mümkünlüğünün büyük risk yarattığı ikazında bulundu. Birfazlaca ülkede olduğu üzere Ukrayna’da da Covid-19 üzere tehlikeli virüsler üzerine çalışan hayli sayıda laboratuvar bulunuyor. Ülkedeki laboratuvarlar DSÖ’nün yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği’nden de takviye görüyor.

“KAZARA YA DA KASITLI OLARAK DIŞARI SIZABİLİR”

Reuters’ın sorularını e-posta yoluyla yanıtlayan DSÖ, Rus işgali daha sonrasında Ukrayna’daki laboratuvarlarda bulunan patojenlerin kazara ya da kasıtlı olarak dışarıya sızmasını önlemek için ülkedeki sıhhat yetkilileriyle işbirliğine gidildiğini bildirdi. Açıklamada, “Bu kapsamda DSÖ, Ukrayna Sıhhat Bakanlığı’na mümkün bir bulaşmayı önlemek için yüksek riskli patojenleri imha etmesini kuvvetli bir lisanla tavsiye etti” dendi.

RUSYA’DAN ABD’YE BİYOLOJİK-ASKERİ PROGRAM SUÇLAMASI

Ukrayna’daki biyoloji laboratuvarlarının durumu, işgalin başlamasından bu yana büyüyen enformasyon savaşında da gündeme geldi. Rusya, ABD’nin Ukrayna’da askeri-biyolojik bir program yürüttüğünü argüman etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, programla ilgili kanıtlara ulaştıklarını belirterek “Ukrayna’nın topraklarımıza yakın laboratuvarlarında biyolojik silah bileşenleri geliştirdiği kararına varabiliriz” demişti. Zaharova, Ukrayna’daki biyoloji laboratuvarlarının çalışanlarından veba, şarbon, kolera ve öteki ölümcül hastalıklara yol açan bilhassa tehlikeli patojenlerin 24 Şubat’ta acil olarak imha edildiğini gösteren dokümanlar aldıklarını da öne sürmüştü.

Ukrayna bu iddiayı reddederken ABD de, Rusya’nın bu iddiayı mazeret olarak kullanarak Ukrayna’da kimyasal ve biyolojik silahla taarruz planı yapabileceğini öne sürmüştü.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, bugün Rusya’nın talebiyle ABD’nin Ukrayna’da biyolojik-askeri program yürüttüğü tezini görüşmek üzere toplanacak.

Okumaya devam et...
 
Üst