Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

DSÖ’den Ukrayna uyarısı: Önemli risk altına girebilir

Leila

Global Mod
Global Mod
DSÖ, Ukrayna’daki insanların savaş niçiniyle toplu olarak yerinden edilmesinin Covid-19 bulaşmasını artıracağını ve oksijen kaynakları kritik derecede düşük olduğu için epey sayıda insanın önemli hastalık riski altında olduğunu belirtti.

DSÖ’nün kıdemli danışmanlarından Dr. Bruce Aylward, “Bulaşıcı hastalıklar savaşın yarattığı şartlardan zalimce yararlanıyor” derken, bilhassa mültecilerin savaş vaktinde ağır hastalık ve vefata karşı savunmasız oldukları konusunda uyardı.

DSÖ, Ukrayna’da çatışmalar niçiniyle en az üç büyük oksijen tesisi şu anda kapalı olduğunu aktardı.

Genel Yönetici Tedros Adhanom Ghebreyesus, Rusya’nın ülkeyi işgalindilk evvel Kiev’e teslim edilen tıbbi gereçlere şu anda erişilemediğini vurgularken, kritik olarak muhtaçlık duyulan tıbbi materyalleri Ukrayna’ya ulaştırmak için inançlı bir insani koridor oluşturulması davetinde bulundu.

‘KOMŞU ÜLKELER ETKİLENEBİLİR’

DSÖ yöneticisi, insanların toplu olarak yerinden edilmesinin Covid-19 bulaşmasını artıracağını ve komşu ülkelerdeki sıhhat sistemleri üzerinde artan baskı oluşturacağını da kelamlarına ekledi.



Tedros, “Çatışmadan evvel, Ukrayna son vakit içinderda Covid-19 hadiselerinde bir artış yaşadı” derken, “Çatışmanın başlangıcından bu yana düşük test oranları, düşük aşı kapsamı ile birlikte değerli tespit edilmemiş bulaşma mümkünlüğünün olduğu manasına geliyor. Bu, hayli sayıda insanın önemli hastalık geliştirme riskini artırır” formunda konuştu.

‘SAĞLIK TESİSLERİ ATAĞA UĞRADI’

Tedros, Rusya’nın ismini vermeden, savaş sırasında sıhhat tesislerinin atağa uğradığını söylemiş oldu.

Rusya’yı saldırgan olarak isimlendirmesi istendiğinde, DSÖ’nün acil durum programları lideri Dr. Mike Ryan, global sıhhat kurumunun siyasete karışmak istemediğini bildirirken, Moskova’dan tavrını bir daha gözden geçirmesini istediğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Uyum Ofisi tarafınca hazırlanan yeni bir rapor, Ukrayna’nın Ocak ve Şubat aylarında sıklıkla Omicron kaynaklı Covid-19 olaylarında yüzde 555 artış yaşadığını bildirmişti.

Okumaya devam et...
 
Üst