Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dünya Su Günü nedir? 22 Mart Dünya Su Günü niye kutlanıyor?

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya Su Günü, artan su krizini, toplumsal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden durum olduğunu vurgulamak hedefiyle her yıl 22 Mart tarihinde kutlanıyor. İnançlı suya erişim sıhhat için vazgeçilmezdir, buna karşın günümüzde 2,2 milyar insan inançlı suya erişemiyor.

Metabolizmamızın %70’ine yakını sudan oluşuyor. Tüm sistemlerimizin en yeterli biçimde çalışması için su, büyük bir ehemmiyet arz ediyor. 22 Mart Dünyada hayatımızın şayet olmazsa olmazımız suyun günü ilan edildi.

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Konseyinde ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.

Teklif birinci kere, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Etraf ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi. 1993’ten itibaren iştirak her yıl katlanarak arttı; halk, dayanaklarını göstermek hedefiyle gün uzunluğu muslukları açmamaya teşvik edildi. Dünya Su Günü Facebook’ta da epeyce istek gördü.

Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırmışlardır. Her yıl Birleşmiş Milletlerin su alanında çalışmalar yapan farklı bir kuruluşu Dünya Su Günü’nde yapılacak memleketler arası aktiflikleri destekleyip koordine ediyor. UN-Water, kurulduğu yıl olan 2003’ten bu yana Dünya Su Günü aktifliklerine öncülük edecek BM kuruluşunu, aktiflik konusunu ve verilecek bildirileri belirleme sorumluluğunu üstleniyor.

Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin haricinde, içilebilir su kaynakları ve su hayatını destekleyen kimi sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü’nü, çağımızın öncelikli su problemlerine dikkat çekmek için düzgün bir fırsat olarak kıymetlendiriyor. Örneğin, Dünya Su Kurulu 1997’den bu yana her üç yılda bir düzenlediği Dünya Su Forumu ile bir hafta boyunca binlerce iştirakçiye ulaşıyor. İştirakçi kuruluşlar ve Sivil toplum örgütlerinin dikkat çektiği bahisler içinde, “temiz içme suyuna ulaşma talihi olmayan bir milyar insan” ve “aile ortasında suya ulaşmada cinsiyetin yeri” üzere hususlar yer alıyor.

Ayrıyeten Dünya Su Günü vesilesi ile 2003, 2006, 2009 ve 2012 senelerında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kaynaklarını Geliştirme Raporu yayımlandı.

DÜZGÜN BİR İÇME SUYUNUN 11 ÖZELLİĞİ

– Hastalık yapan mikroorganizmalar içermemelidir.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi güzel olmalıdır.
– Sularda fenoller, yağlar üzere suya makus koku ve tat veren hususlar bulunmamalıdır.
– Kâfi derecede yumuşak olmalıdır.
– Hidrojen sülfür, demir ve mangan üzere elementleri ihtiva etmemelidir.
– Suda sıhhate ziyanlı kimyasal unsurlar bulunmamalıdır. Kimi kimyasal hususlar zehirli tesir yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva üzere. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif hususlar, amonyum, klorür üzere unsurlar hudut kıymetlerinin üzerinde sıhhate olumsuz tesirleri olan unsurlardır.
– Nitrit, amonyak bulunmamalıdır. Bunlar, suyun organik unsurlarla kirlendiğini gösterir. Nitrat ise kirlenmenin çok seviyelere yükseldiğini gösterir. Bu hususların içme suyunda bulunmaları tehlikelidir. Hele çocuklar için daha tehlikelidir.
– Suda 200 miligramdan fazla klorür bulunması kirlenme işareti sayılabilir.
– Flour 1 litrede 1 miligramdan az, 2 miligramdan fazla olmamalıdır.
– Demir 1 litrede 1-2 miligram bulunmalıdır.
– Suya sertlik veren en kıymetli unsurlar kalsiyum , magnezyum ve klorür bileşikleridir.

Okumaya devam et...
 
Üst