Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dünya Üzerinde En Yaygın Görülen 10 Fobiden Biri: Zoofobi Hastalığı

Leila

Global Mod
Global Mod
Bazı beşerler hayvanlardan büyük kaygı duyarlar. Bu kaygı köpek korkusu, kedi korkusu, böcek korkusu üzere birfazlaca farklı hayvana karşı olabilir. Hayvan fobisinin biroldukça sebebi olabileceği üzere aşılması da mümkündür. Her hayvan korkusu zoofobi değildir. Yılandan ve akrepten korkmak doğal bir durumdur. En yaygın görünen hayvan fobileri örümcek korkusu ve köpek endişesidir. Kimi durumlarda hasta, cins ayırt etmeksizin tüm hayvanlardan da korkabilir. Zoofobi’yi anlamak için evvel fobinin ne olduğundan başlayalım.


Zoofobi nedir?


Bir cins korku bozukluğu tipi olan fobi kişinin makul durum, canlı cansız varlık yahut yere karşı olarak hissettiği yüksek düzeydeki dehşet hali olarak tanımlanmaktadır.


Fobisi olan bireyler muhakkak tehlikeleri olağanda duyulması gerekenden epeyce daha fazla tehdit edici olarak algılar.


Bu bireyler fobinin objesi olan şartlarla karşı karşıya kaldıklarında ise hayli büyük bir meşakkat yaşarlar ki bu durum kendisini tam bir panik hali ve dehşet hissi biçiminde gösterebilmektedir.


Bu dehşetin sebebi kişinin çocukluk devrinden kaynaklanır.


Bu sorunun bulunduğu şahıslarda çeşitli çeşitten hayvanlara karşı bir dehşet gelişebilir.



Büyük yahut küçük fark etmeden her cins hayvana karşı olabilir bu dehşet.


kimi vakit fazla çeşitten hayvan korkusu olan hastalar, kimi vakit de tek cinste dehşet yaşayabilir.


Toplumda en sık görülen zoofobi köpeklerden, kedilerden ve böceklerden kaynaklanır.



Bu endişelerin temeli çocukluk devri travmaları olabileceği üzere, beynin fonksiyonlarını yerine getirmesinde oluşan bozukluklar üzere farklı sebepler olabilir. Bu sebeple zoofobi bulunan ruhsal dayanak alarak endişelerinin kaynağı tespit edilmelidir.


Korkulan hayvan cinsleri kültürler ortası farklılıklar da gösterir.


Örneğin İngiltere’de örümcekten korkma epey yaygın iken, ülkemizde örümcek fobisi yaygın değildir. Hayvan fobisi olan insanların bir kısmı o hayvanla berbat bir tecrübeden daha sonra fobilerinin başladığını tabir ederler.


Fobik hasta tipik olarak kendine rahat bir gündelik hayat sağlamaya uygun bir kaçınma davranışı geliştirmiş olur.


Televizyonda korkulan hayvanla ilgili belgeseller seyredilemeyebilir.


Nerelerde dolaşılacağı muhakkak kurallara bağlıdır.


Bazı durumlarda hayvanın fotoğrafı, ya da onu andıran biçimlerden bile korkulabilir (yılan fobisinde kıvrık çizgilerden korkma gibi).


Zoofobi bulunan şahısların verdiği yansılar nelerdir?



  • Kalp atışlarında artış


  • Korku


  • Panik hali


  • Öfke oluşması


  • Terleme


  • Baş dönmesi


  • Kaçma


  • Ağlama
Zoofobi tedavi formları içinde hastalara en uygun dayanağı davranış terapisi vermektedir.


Bu tedavi usulünde hastalar dehşet duydukları hayvanla ilgili fobisini terapiste anlatır ve bunun niye olduğunu kendine nazaran açıklar.


Tedavide hastaya duyarsızlaşma seansları düzenlenir.


Bu esnada hayvanlara ve gösterilen hayvan figürlerine verdiği yansılar kıymetlendirilir ve kişinin bunlara alışması için gayret gösterilir.


Bunun haricinde hastanın kaygısıyla başa çıkması için kimi ilaçlar kullanılabilir.


Bu ilaçlar hastanın kaygı duyduğu hayvanlarla müsabakası durumunda, reaksiyonsuz kalmasına niye olan tesirler gösterir. Fakat birinci vakit içinderda ilaç önerilmemektedir, asıl sistem endişenin üzerine gidebilmektir.


Zoofobide bilinçaltı da değerli bir rol oynamaktadır.


örneğin, niye köpeklerden korkuyorsun? Sana ziyan mı verdi? Küçükken köpeklerle bir anın mı vardı? Üzere sorular yöneltildiğinde hasta bu soruları cevaplamaya çalışacaktır.


Kişide korkulan hayvanlara karşı evvel sabır aşılanmalıdır.


Zoofobi sorunu olanlara evvela yalnız olmadıklarını hissettirin. Televizyonda korkulan hayvanla ilgili belgeseller izlettirin. Evcil, yavru hayvanlarla temas kurabilmesini sağlayın.


Zoofobi kıymetli bir durum olup; hayvanlardan korkan beşerler sabırla tedavi edilmeli, ruhsal dayanak almaya ikna edilmelidir.


Eğer bunun yerine onları aşağılamak yahut onlarla dalga geçmek, alay konusu yapmak durumlarında, duygusal olarak daha fazla gerilime yol açabileceği ve fobinin daha berbata gitmesine niye olabileceği için bunlardan kaçınılmalıdır.

Okumaya devam et...
 
Üst