Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ECB, dijital euronun “hazırlık aşamasına” geçme kararı aldı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi, Ekim ayında başlayan “araştırma aşamasını” tamamladıktan sonra bugün dijital euro projesinin hazırlık aşaması adı verilen ve iki yıl sürecek bir sonraki aşamasına geçme kararı aldı. 2021. ECB, “Hazırlık aşamasının başlangıcının dijital euro ihracıyla ilgili bir karar olmadığını” vurguluyor, çünkü kurumun Yönetim Konseyi “Avrupa Birliği’nin yasama süreci sonuçlanana kadar bu kararı dikkate almayacaktır.


ECB’nin açıkça belirttiği şey, dijital euronun, kredi kurumları gibi denetlenen aracılar aracılığıyla dağıtılması yoluyla vatandaşlar ve şirketler için geniş çapta erişilebilir olacağıdır.

Dijital euro, euro bölgesi genelinde tüm dijital ödemeler için kullanılabilecek dijital bir nakit biçimi olacaktır. Yaygın olarak erişilebilir, temel kullanım için ücretsiz ve İnternet bağlantısı olsun veya olmasın kullanılabilir olacaktır. En yüksek düzeyde gizlilik sunacak ve kullanıcıların ödemeleri anında merkez bankası parasıyla yapmalarına olanak tanıyacak. Bireyler arasındaki işlemlerde, satış noktalarında, elektronik ticarette ve Kamu İdareleri ile yapılan işlemlerde kullanılabilir. Hiçbir dijital ödeme aracı bu özelliklerin tamamını sunmaz. İspanya Merkez Bankası, dijital euronun bu boşluğu dolduracağını vurguluyor.

Bankaları ve ekonomiyi etkileyecek perakende mevduatlardan ECB’ye büyük miktarda transfer yapılmasını önlemek için merkez bankası, bireylerin dijital euro cinsinden sahip olabileceği tutarı 3.000 euro ile sınırlamayı düşünüyor; ne kadarının aktarılacağı henüz belirlenmedi şirketlere ve işletmelere izin verilir. Ayrıca, finansal istikrar üzerindeki etkilerden kaçınmak için dijital euro hesapları bankalarda tutulabilir.

Stabil kripto para birimlerinin (“stabilcoinler” olarak bilinir) veya belki de diğer merkez bankalarının dijital para birimlerinin devralınmasını önlemek için izlenecek bir yol. Avrupa Merkez Bankası başkan yardımcısı Luis de Guindos, uzun süredir Avrupa Birliği’nin özel ve yabancı dijital para birimleri karşısında “boş oturamayacağını”, çünkü bunların uluslararası ödemelerde yaygın şekilde kullanılmasına izin verilmesi halinde bunun sorgulanabileceğini vurguladı. Avronun çekiciliği merkez bankasının parasal egemenliğini ve “son çare olarak borç veren olma yeteneğini” tehdit ediyor.

Dijital euronun etkin bir şekilde hayata geçmesi 2026 yılından önce gerçekleşmeyecek, bu aslında yapılması gereken her şey için çok kısa bir süre.
 
Üst