Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ECB faiz oranlarını 2001’den bu yana en yüksek para fiyatı olan %4,5’e yükseltti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa ekonomisindeki yavaşlama işaretleri, bu Perşembe günü üst üste onuncu kez yeni bir faiz artışı açıklayan ve paranın fiyatını %4,5’e çıkaran Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) durdurmadı. Kurumun Yönetim Kurulu böylece orta vadede yüzde 2’nin altında tutmak istediği enflasyona karşı güçlü bir mesaj veriyor. Avro Bölgesi fiyatlarının Ağustos ayında %5,3 seviyesinde olması ve enflasyonun “beklenenden daha kalıcı” olması nedeniyle, Fransız Christine Lagarde liderliğindeki kurum, faiz oranlarını yeniden çeyrek puan artırmayı seçti, ancak her şey artış döngüsünün yakında gerçekleşebileceğini gösteriyor sona ermek. Aslında kuruluş, oranların “yeterince uzun süre sürdürüldüğü takdirde enflasyonun ECB tarafından belirlenen hedefe döndürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunacak seviyelere ulaştığı” konusunda uyarıyor.


Kurum, oranların “gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı” seviyelerde kalacağı konusunda uyardı. ECB’nin gelecekteki kararları ise enflasyon tahminleri, temel faiz oranı, ekonomik aktivite tahminleri ve para politikası aktarımı tarafından belirlenecek. Eylül ayında faiz artışlarının etkileri Avrupa ekonomisinde belirginleşti. Aynı hafta Avrupa Komisyonu, iç tüketimdeki düşüş nedeniyle ekonomik tahminlerini onda üç oranında düşürürken, Avro Bölgesi’nin 2023 yılını %0,8 artışla kapatacağını tahmin ediyor. Bu etki özellikle yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasılasında (GSYİH) %0,4’lük bir düşüşle kapatacak olan Almanya’yı etkiledi.

ECB ekonomik tahminlerini de “önemli ölçüde” düşürdü: Avro ekonomilerinin bu yıl %0,7 oranında büyüyeceğine işaret ediyor; bu oran Haziran ayında hesaplananın onda iki altında; 2024’te %1 (yarım puan daha az); ve 2025’te %1,5 (%0,1 kesintiyle). Enflasyona gelince, fiyatların 2023’te %5,6 oranında beklenenden yüksek kalması, ardından gelecek yıl %3,2’ye ve 2025’te %2,1’e düşmesi bekleniyor.


Brüksel geçen hafta enflasyonun büyük Avrupa ekonomilerinde daha çabuk kontrol altına alınacağı, Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde ise enflasyonun daha kalıcı olacağı konusunda uyarmıştı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre İspanya, Ağustos ayında -%2,4 ile en düşük enflasyona sahip euro ülkelerinden biri olmaya devam etti. ECB’nin kararını öğrenmeden önce, Birinci Başkan Yardımcısı ve Ekonomik İşler Bakanı Nadia Calviño, İspanyol verileri dikkate alındığında Avrupa kurumunun kararında haklı olduğundan emin olduğunu söyledi, “insan buna gerek olmadığını söyleyebilir” Enflasyonla mücadeleye yönelik daha fazla önlem alınması. “ECB’nin işini doğru yapmasının zorluğu da bu: hem İspanya hem de enflasyonun hâlâ yüksek olduğu diğer ülkeler için iyi bir karar vermesi gerekiyor.”

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Fransız Christine Lagarde, Avrupa kurumunun Yönetim Konseyi’nin kararını açıklamak üzere bu Perşembe günü saat 14.45’te medya karşısına çıkacak.
 
Üst