Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Eczacılık fakültesi dekanları da isyan etti

Leila

Global Mod
Global Mod
7 olan eczacılık fakültesi sayısının AKP iktidarı tarafınca 60’a çıkarılmasına isyan eden Ezcacılık Fakülteleri Dekanlar Kurulu kamuoyu açıklamasıyla tahlil istedi.

ECZDEK, yeni açılan Eczacılık Fakültelerine karşı çıktı
Tabipler ve sıhhat çalışanlarından daha sonra eczacılar da yapısal sıkıntılarını lisana getirerek tahlil daveti yaptı.

Eczacılık Fakülteleri Dekanları Kurulu (ECZDEK) yaptığı yazılı açıklamada şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

  • Ülkemizde eczacılık fakültelerinin 7 olan sayısını 2003’te 11’e çıkmasına müteakip, 2022 yılında açılan en son 3 eczacılık fakültesi ile sayı 60’a dayanmıştır.
  • Sıhhat bakanlığı tarafınca yayınlanan “2023 yılı sıhhat iş gücü amaçları ve sıhhat eğitimi” başlıklı raporda; bugünkü şartlar sabit kalmak kaydıyla 2023 yılı sonunda eczacılık mezunları için yaklaşık 9000 arz fazlası oluşacağı belirtilmiştir.
  • Buna bakılırsa; yeni eczacılık fakültesi açılmaya devam edilmesi, mevcut fakültelerin kontenjanlarının azaltılmaması ve insan gücü ile eczane sayısı planlamasının dikkate alınmaması durumunda, epey yakında gereksinim fazlası mezun ve işsiz eczacı sayısında olağandışı bir artış ve istihdam da önemli kasvetler yaşanacaktır.
  • Eczacılık fakültelerinde fiziki yer, laboratuvar alt yapısı ve bilhassa akademik takım oluşturulmasında yaşanan değerli dertler yüksek öğretimde kalite ve akreditasyon standartları ile uyumlu nitelikli bir eğitim verilmesini engellemektedir.
YENİ FAKÜLTELERE MUHTAÇLIK YOK

  • Öbür taraftan, nüfusa bakılırsa eczacı sayısını kısıtlandığı ve kamuda eczacı istihdamının kâfi olmadığı da göz önüne alındığında yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına hiç gerek olmadığı aşikardır.
  • Eczacılık fakültelerin de muvaffakiyet sıralamasının 100.000’den 60.000’e çekilmesi, mevcut fakültelerin kontenjanlarının yarı yarıya düşürülmesi, araştırma üniversitelerinin bünyesinde ki eczacılık fakültelerinin lisans kontenjanlarının en az sayıya indirilmesi ve lisans üstü kontenjanlarının arttırılarak bilhassa yeni eczacılık fakültelerine akademisyen ve araştırmacı yetiştirmeleri ve daha fazla eczacılık fakültesinin açılmaması eczacılık mesleğinin geleceği ve istihdam külfetinin yavaşlaması açısından hayati kıymete sahiptir.
  • Bu niçinle yeni eczacılık fakültesi açılmaması ve mesleğimizin geleceği için önerilen taleplerimizin dikkate alınması konusunu ilgili makamlara arz ederiz.
Kamuoyuna hürmetle duyurulur.

Okumaya devam et...
 
Üst