Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

EIB Grubu 2023'te İspanya'ya 11,4 milyar dolarlık yatırım yaptı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Nadia Calviño başkanlığındaki kuruma göre, hem kuruluşu hem de Avrupa Yatırım Fonu'nu içeren Avrupa Yatırım Bankası Grubu (EIB), 2023'te İspanya'da yaklaşık 11,4 milyar avro değerinde finansman imzaladı; bu rakam 2022'ye göre %14 daha yüksek. bu perşembe bildirdi.


Bu finansman, diğerleri arasında yenilenebilir enerji, sürdürülebilir ulaşım ve kentsel hareketlilik, sağlık ve KOBİ'lerin rekabet edebilirliği konularında 90 yüksek etkili projeye tahsis edildi ve tahmini değeri 26,8 milyar Euro'yu aşan yatırımları desteklemesi bekleniyor.

“EIB Grubunun İspanya'daki yatırım rakamı, İspanyol ekonomisinin bugününü ve geleceğini finanse etme, yeşil ve dijital geçişi hızlandırma, şirketlerin rekabet gücünü artırma, enerji güvenliğini garanti etme ve ekonomik ve sosyal uyumu teşvik etme konusundaki kararlı kararlılığımızı yansıtıyor.” Başkan Calvino.

Eski İspanya Ekonomi Bakanı ayrıca, EIB tarafından desteklenen projelerin, İspanya'yı “daha sürdürülebilir bir ekonomiye, yenilenebilir enerjilere, sağlığın güçlendirilmesine veya daha sürdürülebilir bir ekonomiye geçişte AB'nin liderliğini güçlendirmeye en fazla katkıda bulunan” ülkeler arasına yerleştirdiğinin altını çizdi. Sürdürülebilir ulaşım.


Calviño, “Kamu-özel sektör işbirliğini teşvik etme yeteneğimiz ve yatırım katalizör rolümüz, şirketlerin İspanya içinde ve dışında daha fazla ve daha iyi rekabet etmesini sağlıyor ve vatandaşlarımızın daha verimli ve daha kaliteli hizmetlere erişmesini sağlıyor” diye ekledi.


Yeşil finansmanda rekor rakam



İklim eylemi ve çevresel sürdürülebilirlik projelerine ayrılan yeşil finansman üst üste ikinci yılda rekor bir rakama ulaşarak 6,7 milyar avroyu aşarak bir önceki yıla göre %23 artış kaydetti. Banka, beş yıl içinde İspanya'da 21 milyar Euro'dan fazla yeşil finansman taahhüt etti.

Bu çapraz eylem çizgisi, Grubun İspanya'daki toplam yatırımının %59'unu temsil etmekte ve dolayısıyla 2025 için belirlenen %50 hedefini aşmaktadır.

Calviño, “İspanya'ya yatırılan her on avronun altısı yeşil yatırımlar içindi ve aslında İspanya ilk pazar ve Avrupalıların ana alıcısı; AYB'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına öncülük ediyor” dedi. Europa Press tarafından RNE'ye yapılan açıklamalarda.

EIB başkanı ayrıca 2023 yatırımının İspanya'da yaklaşık dört milyon eve enerji sağlanmasına olanak tanıyacağının altını çizdi; bu rakamlar “çok etkileyici”.

Bu bölümde, yenilenebilir enerjilere yatırım ve enerji verimliliği, İspanya'daki EIB finansmanının 2023'te AB'ye öncülük ettiği eylem alanlarıdır.

“Enerji güvenliğinin AB'nin stratejik özerkliği açısından hayati önem taşıdığı uluslararası bir bağlamda, İspanya, Avrupa'nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak ve tüm Birliğin vatandaşları için sürdürülebilir enerjiye erişimi garanti altına almak için en fazla fon tahsis eden ülke oldu.” Başkan Calviño'yu vurguladı.

AYB, 2023 yılında yenilenebilir enerji üretimine, binaları daha sürdürülebilir hale getirmeye yönelik enerji verimliliği projelerine veya elektrik ağlarının modernizasyonu ve dijitalleştirilmesine 4,5 milyar Euro'dan fazla yatırım yapacak. EIB'nin yalnızca yenilenebilir enerji üretimine yaptığı yatırım 2,5 milyar doları aştı.

İspanya'daki EIB Grubu, Avrupa'nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmaya ve AB girişimi REPowerEU aracılığıyla ekolojik geçişi hızlandırmaya yönelik yatırıma, bankanın sağladığı toplam katkının %22'si ile en fazla katkıyı sağladı.

Calviño'nun açıkladığı gibi, AYB'nin yeşil finansmanı 2023'te büyük demiryolu altyapı projelerini, kentsel hareketliliği, karayolu taşımacılığının elektrifikasyonunu, yüksek hızlı modernizasyonu ve İspanyol havaalanlarının güvenliğini destekledi.

Grup, rekor yeşil finansman rakamlarının, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için şirketleri destekleme ve ülkede iklim nötrlüğü sağlamanın ana aracısı olma yönündeki “kesin kararlılığını yansıttığını” vurguladı.

Başkan Calviño, “2022 ve 2023'te, yatırımların %50'den fazlasının yeşil olması ve Avrupa Yatırım Bankası'nın İklim Bankası olarak güçlendirilmesi hedefine fazlasıyla ulaştık” dedi.
 
Üst