Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ek Besine Geçiş

Leila

Global Mod
Global Mod
6. Ay dolana kadar bekleyin ve birinci 6 ay yalnızca anne sütü verin

Ek besine geçmek demek onu bir anda öğün olarak vermek demek değildir. Öncelikle besinler haşlanarak çocuğunuzun kavrayabileceği kalınlıkta ve damağı ile ezebileceği kıvamde önüne koyulmalı. Çocuğun besin ile oynamasına, onu tanımasına, dokunmasına, tatmasına, yenilebilir olduğunun farkına varmasınaizin verilmeli daha sonra gerekirse kaşık kaşık küçük tadımlar yapılmalıdır.

Çocuğunuz alerjik bünyeli olsun yahut olmasın mümkün olduğunca 3 gün kuralına uyarak, yani 3 gün birebir yiyeceği herahangi bir şeye karıştırmadan öğünlerde tek başına vererek ek besine geçmeniz muhtemel bir besin allerjisi ve besin kümesi reddini daha kolay farketmenizi ve ek besine geçişteki sorunlarınızın daha süratli çözümlenmesini sağlayacaktır.

Bebeğiniz birinci başta birtakım besinleri ağzından çıkaracak, yemek istemeyecektir. Bu büsbütün olağan bir durum. Bir yahut birkaç hafta ortalarla bu biçim besinler bir daha denenmelidir.

6. Ay dolunca evvel emzirme ortalarında kök zerzevatları (Patates, havuç kabak gibi) haşlayıp çatalla ezin. Birer ikişer kaşık tattırın.

Sebzeden daha sonra yoğurt ve taze peynir tadımına geçin.

daha sonra lifli ve posalı meyvelere (elma, armut, muz, yaz ise şeftali gibi) geçin. Cam rende ile rendeleyip bir daha 3 gün kuralına nazaran tattırın.

daha sonrasında kuzu eti, dana eti, tavuk üzere protein kümelerini haşlayıp ezerek, küçük yüzey balıklarını ise fırında buğulama yaparak deneyin.

Yumurta için ivedi etmeyin bu tadımları yaptıktan daha sonra evvel sarısını çeyrek, yarım, tam. daha sonra beyazını çeyrek yarım tam, daha sonra sarısı ve beyazı bütün olacak biçimde verin.

Kuru bakliyat ve Glutenli Buğday mamüllerinin sindirimi güç olduğu için 8. ayı bekleyin.

bu biçimdea kadar yemeklerde un yerine irmik tercih edebilirsiniz.

Ek besine geçişte yemeklerde tadımlar sırasında tuz kullanmayın yalnızca zeytin yağı kâfi. Öğüne geçip de emme azalmaya başlayınca az ölçü tuz ek edebilirsiniz.

bakılırsaceksiniz bu uygulamaları yaparken tabiatıyla 7-8. Aya gelmiş olacaksınız ve aslına bakarsanız tatlarına alıştıkça çocuğunuz kendisi yeme ölçüsünü otomatik olarak artıracak.

1 yaşına kadar da acı-ekşi-baharat, inek sütü, bal, bakla, sakatat vb. vermeyin.

Asla besinleri blenderdan geçirmeyin çocuğunuzun çiğneme yetisini zayıflatacak, çiğneme kaslarının gelişmenini yavaşlatacak, ek besine geçişinizi zorlaştıracak ve beslenmenizin sıhhatsiz bulunmasına yol açacaktır.

bir daha 3 yaşına kadar mutlaka taneli kuru yemişleri vermeyiniz. Verecekseniz güzelce ezerek öteki yumuşak besinlere (muhallebi, keki çorba, meyve püresi vb.) karıştırarak veriniz. Bu cins küçük taneli besinler teneffüs ve yutma refleksinin tam gelişmediği 3 yaş altı çocuklarda önemli aspirasyon riski okluşturmaktadır ve boğularak mevt riski teşkil etmektedirler. Unutmayın çocuğunuzun yutma refleksi sizin kadar gelişmemiştir ve apansız gelişen bir nefes alma hareketi o taneli yiyeceğin akciğerine kaçmasına niye olabilir.

Okumaya devam et...
 
Üst