Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Emekliliği bir yıl geciktirmek için 6.000 Euro’ya kadar çek ve %2 daha fazla emekli maaşı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yasal yaştan sonra emekli olmanın yeni ödülleri vardır. Hükümet bu Salı günü, emekliliğini ertelemeyi seçenler için yeni bir yolu onayladı: Ocak 2022’den beri yürürlükte olan, emeklilik reformunun ilk aşamasında planlandığı gibi, ancak henüz geliştirilmemiş olan iki teşviği birleştirin. Şu anda geç emekli olanlar, %4’lük bir emekli maaşı veya her gecikme yılı için 12.060 Euro’ya kadar acil bir çek almak arasında seçim yapabilirlerse, bu Çarşamba gününden itibaren, aynı anda %2’lik daha yüksek bir yardım almalarına izin veren karma bir formül yürürlüğe giriyor. ve her emeklilik yılı için 6.030 Euro’ya kadar bir çek. On bir yıllık gecikmeden sonra teşvik, gecikilen sürenin beş yılı için tek ödeme ve gecikilen her yıl için emekli maaşına %2 oranında zam şeklinde uygulanacaktır.


Bakan José Luis Escrivá, Bakanlar Kurulu’nun ardından düzenlediği basın toplantısında, etkin emeklilik yaşının ertelenmesinin “emeklilik maaşlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için en etkili önlem” olduğunu savundu.

Bu karışık formülle, 35 yıllık primi ve 1.500 Euro başlangıç emekli maaşı olan ve yasal yaştan iki yıl sonra emekli olan bir kişi, 7.707 Euro’luk olağanüstü bir ödeme alacak ve ayrıca emekli maaşı kişi başı 1.560 Euro’ya çıkacak. ay ömrü.

Escrivá, bazı özel durumlarda 200.000 avroyu aşan bu çeklerin 2022’de yürürlüğe girmesiyle, gecikmiş emekliliğin teşvik edildiğini ve şu anda 2023’ün ilk aylarındaki yeni emeklilik kayıtlarının %7,8’ini oluşturduğunun altını çizdi.

Hükümet ayrıca %45’in üzerinde engelliliği olan kişiler için erken emekliliği yumuşatan ve daha esnek hale getiren başka bir kraliyet kararnamesine de yeşil ışık yaktı. Yeni kural, 56 yaşından itibaren emekliliğe erişmek için engellilik teşhisinden itibaren gerekli olan katkı payını 15 yıldan 5 yıla indiriyor ve asgari katkı süresine eşdeğer bir fiilen çalışmış olmak gerekiyor. Ayrıca birden fazla özürlülük patolojisi bulunan kişilerde de bunların toplamı %45’i geçerse aynı rejim uygulanacaktır. Ayrıca bundan böyle %45 engelliliğe ulaşıldığı kanıtlanırken çeşitli rahatsızlıkların da eklenmesi mümkün olacak ve sakatlığa yol açabilecek yeni patolojilerin de listeye eklenmesi planlanıyor.

Aynı şekilde, engelliliğin akreditasyonu, Imserso veya özerk topluluklar tarafından belgelendirmeye ek olarak, öngörülen patolojilerden herhangi birine sahip olduğunu ve bunların başlangıç veya tezahür tarihini kanıtlayan bir tıbbi rapor aracılığıyla gerçekleştirilebilir. . Öte yandan, patoloji listesini güncellemek için yeni, daha çevik ve basit bir prosedür başlatıldı, böylece standart ekine dahil edilecek ve İçerme Bakanlığı’nın Bakanlar Emri ile değiştirilebilecek.

Sosyal Güvenlik, bu önlemler sayesinde erken emeklilikten yararlanabilecek engelli sayısını ikiye katlamayı planlıyor ve on yıl içinde yaklaşık 6.000 kişinin yararlanacağını tahmin ediyor.


CEOE’nin Eleştirisi



Bu önlemlerin duyurulduğu hemen hemen aynı zamanda, CEOE’nin sponsor olduğu ‘düşünce kuruluşu’ olan Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IEE), Escrivá’nın emeklilik reformuna karşı suçlamada bulunduğu bir çalışma sundu ve katkı paylarındaki artışın bu konuda uyarıda bulundu. dayatmalar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı (GSYİH) %0,6 oranında azaltacak ve 100.000 ila 190.000 tam zamanlı işi yok edecek.

IEE ayrıca, birincisi ikincisinden çok daha düşük bir oranda büyüyeceği için, emeklilik reformunun, azami emekli maaşları ile azami tabanlar arasındaki ayrışma nedeniyle, katkı paylı sistemi ve nesiller arası eşitliği “kötüleştirdiği” konusunda uyardı. “Bu, katkı paylarında emekli maaşlarına göre on iki kat daha fazla kümülatif artış anlamına gelecek. Bu durum, ek dayanışma katkısıyla birlikte, katkıların katkı niteliğindeki doğasında net bir kırılmaya dönüşüyor.”
 
Üst