Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Emekliliklerinde çocuk ikramiyesi almayan ebeveynlere tazminat ödenmeli

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Emeklilik maaşları konusunda Avrupa’dan İspanya’ya yeni bir tokat. Ve bir kez daha, emekli olan veya dul veya kalıcı sakatlık durumuna erişen annelere, iki veya daha fazla çocukları olması durumunda emekli maaşlarına ikramiye sağlayan, feshedilen doğum yardımı için. Hepsinin amacı, kendilerini çocuklarına bakmaya adadıkları için kariyerlerinin zarar gördüğü iddiasıyla cinsiyet farkının azaltılmasına katkıda bulunmaktı.


2019 yılında bu ekin babalar için ayrımcı olduğunu kınayan Avrupa Birliği Adalet Divanı (CJEU), bir adım daha ileri giderek İspanya’yı bu eki almaya hak kazanan ancak bu eki almak zorunda kalan erkeklere tazminat ödemeye çağırıyor. SGK’nın ödemesini sağlamak için mahkemeye başvurdum. Bu yardımın, yürürlükte olduğu süre içerisinde emeklilik, dulluk veya kalıcı sakatlık nedeniyle katkı emekliliğine erişen, iki veya daha fazla çocuğu olan erkeklerden oluşan bu gruba verilmesi gerektiğini düşünmektedir; yani 1 Ocak 2016’dan 3 Şubat 2021’e kadar – bu gazetenin bu perşembe günü yayınladığı karara göre “çifte ayrımcılık nedeniyle fiilen maruz kalınan zararların tam olarak tazmin edilmesine imkan veren yeterli mali tazminat” erişim. Ayrıca tazminatın, masraflar ve avukatlık ücretleri de dahil olmak üzere davacının maruz kaldığı masrafları dikkate alması gerektiğini açıklığa kavuşturuyor.

ABAD, İspanya’yı mevzuatı daha hızlı düzeltmediği ve Hükümet’in annelik desteğinin yerini alan yeni bir cinsiyet farkı ekini onayladığı ve bu durumda katkı kariyeri durdurulan ebeveyne hibe edildiği Şubat 2021’e kadar ertelediği için kınıyor. çocukların doğumundan sonra daha çok zarar görür. ‘Birlik hukukuna aykırı ayrımcılığın varlığı tespit edildiğinde, ulusal mahkemeler ve ulusal idari makamlar, yasa koyucu tarafından yürürlükten kaldırılmasını beklemeden, ayrımcı herhangi bir ulusal hükmü uygulamamalıdır. Bu nedenle, diğer kategoriye dahil olan kişilerin uyguladığı rejimin aynısını dezavantajlı grup üyelerine (bu durumda babalara), bu durumda annelere de uygulamalıdırlar” diyor karar.


Her iki ebeveyn için de fayda



Aynı şekilde, halihazırda kaldırılan ikramiye ödemesinin, ayrımcılığa uğrayan ebeveynlere re’sen verilmeyip, yalnızca bu hakkı talep etmek için mahkemeye giden mağdurlara ödenmesini eleştiriyor. Yukarıda adı geçen kararın bir sonucu olarak, “mahkemede dava konusu olan emeklilik maaşı ek hakkını yalnızca erkeklerin ileri sürmesi gerektiğinden yeni bir ayrımcılık yaratılmaktadır, bu da özellikle onları bu ek maaşı elde etmek için daha uzun bir süreye maruz bırakmaktadır ve ayrıca, uygun, ek masraflar” diye açıklıyor mahkeme.

Avrupa Adaleti, Kasım 2018’den bu yana aldığı mutlak kalıcı sakatlık ödeneğine ek hak Sosyal Güvenlik tarafından reddedilen iki çocuk babası bir kişinin açtığı davanın ardından, annelik ek ödemesine ilişkin yeniden karar verdi. Baba, mahkemelere itirazda bulundu ve İlk kararla tartışmalı emeklilik maaşı hakkı tanındı, ancak Brüksel’in şu anda savunduğu tazminat alma hakkı reddedildi ve böylece diğer ebeveynlerin bunu talep etmesinin yolu açıldı.

Bu karar, Yüksek Mahkeme tarafından geçen Mayıs ayında yayınlanan ve her iki ebeveynin de şartları karşılaması halinde bu ikramiyeyi aynı anda alabileceğini onaylayan karara eklendi. Ve tüm İspanyol mahkemeleri bunu zaten tanıyor.
 
Üst