Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Energy Storage International – Almanya nerede duruyor?

Hasan

New member
Enerji sistemimizin sürdürülebilir dönüşümü sürecinde elektrik, ısı ve alternatif yakıtları üretip tüketiciye ulaştırma şeklimiz önemli ölçüde değişecektir. Burada enerji depolama kilit rol oynayacak ve depolama kapasitesine olan ihtiyaç artacaktır. Sonuçta, depolama sistemleri yenilenebilir enerjilerin daha iyi entegrasyonunu ve verimlilik artışlarını sağlar ve arz güvenliğine önemli bir katkı sağlayabilir. Belirli uygulama alanları için verimli ve ekonomik teknolojiler bugün zaten mevcutken, diğer umut verici yaklaşımlar hala geliştirmenin ilk aşamalarındadır.

“Energy Storage International – Almanya nerede duruyor?” sloganıyla 20 Mart 2019’da bilim, iş dünyası ve siyasetten yaklaşık 100 temsilci Stuttgart Enerji Depolama Sempozyumunda uluslararası gelişmeleri ve Almanya’daki enerji depolama teknolojisinin durumunu tartıştı. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) Teknik Termodinamik Enstitüsü tarafından düzenlenen sempozyumun bu yıl sekizincisi gerçekleşti. Enstitü Müdürü Prof. André Thess, bir röportajda ulusal ve uluslararası düzeydeki güncel gelişmeler hakkında kısa bir fikir veriyor.

Nüfusun çoğunluğu için, enerji depolama özel uygulamalarda hala oldukça gizli bir hayat sürmektedir. Elektrikli otomobiller için piller ile konu, ulaşım sektöründe kamuoyunun gözüne girdi. Enerji sektöründeki depolama sistemleri büyük girişini ne zaman yapacak?

Profesör Andre Thess:
Benim temel kanaatim, enerji depolamasız bir enerji geçişinin, buhar motoru olmayan ilk sanayi devrimi gibi olduğudur. Ancak, sabit depolamanın tam olarak ne zaman büyük atılım yapacağı güvenilir bir şekilde tahmin edilemez. Yoksa 1989’da ilk akıllı telefonunuzu ne zaman alacağınızı tahmin etmiş miydiniz?

Depolama söz konusu olduğunda Almanya’da araştırma ve endüstri nerede duruyor?

Tess:
Son yıllarda yapılan araştırmalar, yüksek enerji depolama yoğunluğuna ve düşük maliyetlere sahip depolama sistemleri için bilimsel temellerin geliştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Örneğin, pil mikro yapı simülasyonundaki hızlı ilerlemeleri ele alalım. Hesaplamalı elektrokimya bölümümüzün çalışanları, bir pilin “DNA’sını” yakınlaştırmak için araçlarını kullanabilirler. Şimdi görev, bulguları endüstri ile birlikte uygulamaktır. Ayrıca kömürle çalışan elektrik santrallerinin CO2’ye dönüştürülmesi için DLR konsepti “termik depolamalı elektrik santrali”2-Nötr operasyon şu anda büyük tepkiyle karşılanıyor. Bu şekilde, Avrupa’da ve ötesinde mevcut enerji santrali altyapısının sorumlu kullanımına katkıda bulunmayı umuyoruz.

Gelecekte enerji depolama için kitlesel bir pazar elde edecek miyiz? Yakında evde elektrik ve ısı için tüm depolama tesislerine sahip olacak mıyız?

Tess:
Ev depolama sistemleri söz konusu olduğunda: Akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde ve e-sigaralarda zaten tonlarca pil taşıyoruz. Sabit depolamanın da kitlesel bir pazar haline gelebileceğine dair bazı kanıtlar var. Ancak, tahminlerde bulunmaktan çekiniyorum.

Amerika ve Asya’da durum nedir? Enerji depolama cihazları da orada bir sorun mu?

Thess: Enerji depolama araştırmaları Amerika ve Asya’da da güçlü ve gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Örneğin Google’ın yan kuruluşu MALTA, şu anda Carnot pilleriyle ilgili ilginç bir proje üzerinde çalışıyor. Bunlar gelecekteki bir CO2’de kullanılacak olan elektrik-ısı-elektrik depolama sistemleridir.2-nötr enerji sistemi, büyük miktarlarda elektriği depolamak için önemli bir teknoloji haline gelebilir. Japon meslektaşlarımız, aerotermal enerji dediğimiz nispeten yeni bir konu olan rüzgar enerjisinin doğrudan ısıya dönüştürülmesi üzerinde çalışıyorlar ve dahili bir DLR projesi ile peşinden gidiyorlar.
 
Üst