Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Erken seçim çağrısı Ibex 35’i negatif bölgeye götürüyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Pedro Sánchez’in sabah saat 11’de açıkladığı 23 Temmuz için erken genel seçim çağrısı, belirsizlik ve bunun getirdiği idari ve yasama felci karşısında piyasaların negatif bölgeye dönmesine neden oldu. Ibex 35, %0,12’lik düşüşle 9.200 puan seviyesinin altında kapandı. İspanya borsaları ve piyasalarının seçiciliği, ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında borç tavanını yükseltmek ve ödemelerin askıya alınmasını önlemek için yapılan anlaşmanın etkisiyle bu Pazartesi günü seansı olumlu açtı. Ancak Pazar günü Joe Biden tarafından onaylanan anlaşmanın Kongre’de onaylanması gerekiyor.


İspanya’da piyasalar, PP hükümetlerinin uzattığı bölge ve belediye seçimlerinin sonuçlarını seans başında %0,8’lik artışla 9.266 puanla sindirdi. Ancak bu ilk yükselişin ardından aşağı yönlü bir hareket başladı ve erken seçim duyurusu, gün boyu negatif seyreden endeksteki kazanımları sildi. Ibex’in evrimi aşağı doğruydu, ancak çökmeler yoktu ve kapanışta düşüşü yumuşattı. Seçim avansı bilinmeden önce kaydedilen maksimum 9.272 puandan, daha önce bahsedilen %0.11’lik bir düşüşle 9.145 puana düşerek 9.180’de kapandı.

Buna rağmen, Ibex 35’in negatif kapanışı, diğer Avrupa borsalarının kaydettiği davranıştan sapmadı. Frankfurt %0.17, Paris %0.21 ve Milan %0.30 düştü. Wall Street, Anma Günü kutlamaları nedeniyle bu Pazartesi günü kapalı kalacak. Londra ve İsviçre pazarları da açılmıyor.

.

En çok düşen değerler arasında bankalar Santander (%-1,70), Erdoğan’ın iktidara devam edeceği Türkiye’de de birçok menfaati bulunan BBVA (%-1,23), Banco Sabadell (%-0,21) olmakla birlikte yer alıyor. Caixabank pozitif kapattı (+%0,06). Ayrıca Melia Hotels hisse fiyatında da önemli kayıplar yaşadı (%-1,44).

Aksine, en büyük artışlar Grifols (%1,41), Solaria (%+1,39), Telefónica (%+1,12) ve Acciona Energías Renovables (%+1,02) tarafından kaydedildi.

Yine bu hafta sonu Türkiye’de seçimlerin ikinci turu, ülkeyi beş yıl daha yönetecek ve böylece iktidarını yirmi yıla zincirleyecek olan Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle gerçekleşti. Erdoğan’ın zaferi zaten piyasalar tarafından kısmen iskonto edilmişti: Türk lirası 15 Mayıs’tan bu yana ABD doları karşısında %2,5 değer kaybetti ve Türkiye’nin 5 yıllık CDS’si (Kredi Temerrüt Swapları) 150 temel puan uzatıldı.


Amper Kazası



Öte yandan Amper, hissedarların bir sonraki genel kurulunda 55,4 milyon Euro’ya kadar ödenmemiş ihraç ve plasman yoluyla şirketin sermayesinde maksimum 55,4 milyon Euro’luk bir artışı muhtemelen onaylayacağını açıkladıktan sonra borsada %19,90 oranında çöktü. 1.1 milyon adi hisse.

Geçen yıl şirket, varlıkların amortismanı ve hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle net kârını %85 oranında düşürerek 1,3 milyon Euro’ya düşürdü, ancak geliri %10 artmasına rağmen 337,5 milyon Euro’ya ulaştı.
 
Üst