Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gece vardiyasında çalışanlar dikkat! Obezite ve diyabet riskini artırabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Yapılan bir araştırmada gece vardiyasında çalışmanın obezite ve diyabet riskini artırdığının ortaya çıktığını işaret eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyfullah Kan, “Gece vardiyasında çalışırken yemek tüketmek, sık seyahat etmek, uyku bozukluğu üzere faktörler bedenin biyolojik saatini olumsuz etkileyerek obezite ve diyabete davetiye çıkarmaktadır” dedi.

ABD’de Ulusal Sıhhat Enstitüleri (NIH) tarafınca yapılan ve sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanan bir araştırma, gece vardiyasında çalışan şahısların obezite ve diyabet hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmayla ilgili bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyfullah Kan, gece vardiyasında çalışanların dikkat etmesi gereken noktaları anlatarak ihtarlarda bulundu.

Araştırmada uzun yol sürücüleri, otel çalışanları, birinci yardım grupları üzere gece vardiyalı çalışan birfazlaca farklı meslekten şahısların incelendiğini söz eden Doç. Dr. Seyfullah Kan, gece yemek yiyenler için ortalama glikoz düzeyleri simüle edilmiş gece çalışması sırasında yüzde 6.4 artarken, gündüz yemek yiyenlerde değerli bir artış gösterilmediğini deklare etti.


BESLENME SAATLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Doç. Dr. Seyfullah Kan, obezite ve diyabet hastalığının gelişmesinde bir fazlaca faktörün tesirli olduğunu belirtirken bu faktörlerin birinci sıralarında beslenme tertibinin geldiğini söylemiş oldu.

Doç. Dr. Seyfullah Kan, “Vücudun biyolojik ritmi, yalnızca uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemez. Metabolizma da dâhil olmak üzere beden işlevlerinin neredeyse tüm istikametlerini de düzenleyen içsel bir müddetçtir. Bilhassa vardiyalı çalışma durumlarında kişinin uyku tertibi değiştiğinden, bu değişiklik beslenmeyi de kıymetli oranda etkilemektedir. ABD’de yapılan bu araştırmada da ortaya konulduğu üzere sağlıklı beslenmenin yanı sıra beslenme saatlerine de dikkat edilmesi sağlıklı bir ömür için epeyce önemlidir” diye konuştu.

GECE YEMEK ŞEKER DÜZEYİNİ YÜKSELTEBİLİR

Doç. Dr. Seyfullah Kan, gece beslenmeleri ile diyabet içindeki bağ hakkında şu ayrıntıları paylaştı:

“Sık seyahat etmek, vardiyalı çalışmak, uyku bozukluğu yaşamak üzere faktörler bedenin biyolojik saatini olumsuz etkilemektedir. Kişinin uyuması gereken vakitte iştah sistemi devreye girer ve yemek yeme isteği oluşur. Bunun kararında da alınan güç ile bedendeki glikoz düzeyi ve yağ ölçüsü artar. Gece yemek yemek sistemli bir alışkanlık haline döndüğü vakit ise tip 2 diyabet, obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon üzere bir hayli kıymetli hastalığın ortaya çıkma riskini artırır.”

KONUTTAN ÇALIŞMA BESLENME ALIŞKANLIKLARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ülkemizdeki diyabetli hasta sayısına baktığımızda Avrupa’da 1. sırada olduğumuzun altını çizen Doç. Dr. Seyfullah Kan, Değişen hayat şartları ve pandemi de diyabet hastalığı üzerinde pek olumsuz tesirler bıraktı, bunun sonuçlarını önümüzdeki senelerda nazaranceğimize inanıyorum. Vardiyalı çalışma sistemi aslına bakarsanız uzun yıllardır devam ederken, pandemi ile dünya genelinde azımsanmayacak sayıda şirketin de meskenden çalışma sistemine geçmesi, şahısların beslenme alışkanlıklarını büyük oranda etkiledi. Süratli ve pratik olması ötürüsıyla fast-food besinler hem gece birebir vakitte meskenden çalışanların birinci tercihi haline geldi halinde konuştu.

Doç. Dr. Seyfullah Kan, gece yemeklerinde bilhassa fast-food besinlerden uzak durulması gerektiğine de dikkat çekti.

UZMAN TABİPTEN TAKVİYE ALINMALI

Vardiya sistemiyle çalışan bireylerin beslenme sistemlerini oluşturabilmeleri için evvela bir endokrinoloji doktoru tarafınca takviye almaları teklifinde bulunan Doç. Dr. Seyfullah Kan, “Bir endokrinoloji uzmanı tarafınca kıymetlendirilerek kişinin metabolizmasına uygun bir beslenme programının oluşturulması, sıhhat ve ömür kalitesinin artmasında kıymetli bir adım olacaktır diyerek” açıklamalarını sonlandırdı. DHA

Okumaya devam et...
 
Üst