Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gen düzenleme, Alzheimer tedavisi için yeni bir umut sunuyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Araştırmacılar, insan genleri üzerine yürüttükleri çalışmalarda “yapbozun son eksik parçasını” doldurduklarını ve Alzheimer üzere çabucak hemen kesin bir tedavisi olmayan hastalıklar için tedavi potansiyeline sahip olduklarını söylüyorlar.

Güney Kore’deki Temel Bilimler Enstitüsü’nde yer alan Genom Mühendisliği Merkezi’ndeki araştırmacılar, mitokondriye erişmenin, DNA’nın çift sarmalını çözmenin ve yanlışları düzeltmenin bir yolunu buldular.

Times’ın haberine göre, araştırmanın müellifi Dr. Kim Jin-Soo, yeni ortaya koydukları teknikle, bilim insanlarının canlı hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirebileceklerini ve makul hastalık cinslerini bir daha oluşturmak için DNA’larını düzenleyerek ilaçların ve terapilerin test edilebileceğini söylemiş oldu.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Michal Minczuk, gelişimin hayli heyecan verici olduğunu ve on yıl daha sonra insanlarda da denemelere muhtaçlık duyulacağını söylemiş oldu.


GENELLİKLE KALITIM YOLUYLA GEÇİYOR

Uzmanlar, Güney Kore’deki araştırmacılar tarafınca geliştirilen yeni tekniğin, sonunda Parkinson ve Alzheimer dahil olmak üzere öbür hastalık tiplerinin tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürdü.

İngiltere’de binlerce kişi, Cambridge araştırmacıları tarafınca “ciddi ve çoklukla ölümcül” ve bununla birlikte “büyük ölçüde tedavi edilemez” olarak tanımlanan “mitokondriyal hastalıklar” ile yaşıyor.

Bu hastalıklar ekseriyetle anniçin kalıtım yoluyla geçiyor ve yaklaşık 5.000 bireyden birini tesirler. Fakat Alzheimer ve Parkinson dahil olmak üzere daha yaygın hastalıklar, kimi araştırmalarla yanlışlı çalışan mitokondriye ve potansiyel olarak DNA’daki kusurlara bağlanıyor. DNA kusurları, insan genomunu oluşturan A, G, C ve T harflerinden oluşan koddaki yazım yanılgıları üzere ve bilim insanları bunları düzeltmek için yollar geliştiriyor.


Cell mecmuasında yayınlanan çalışma ile ilgili yapılan açıklamada, “Mitokondriyal DNA’yı düzenlemek için muteber teknoloji, bilinen tüm genetik hastalıkları yenmek için araştırılması gereken genom mühendisliğinin son sonlarından biridir” sözü yer aldı.

Araştırmanın neticelerina tam manasıyla katılmayan Birmingham Üniversitesi’nden bir genetikçi olan Ildem Akerman ise, “Belirli Alzheimer tiplerine sahip insanlara muhtemelen yardımcı olabilir tek başına Alzheimer’ın bu türlü tedavi edilebilir olduğunu söyleyemem” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst