Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gerilimin kalp sıhhatine tesiri

Leila

Global Mod
Global Mod
niçinleri?

Stresin temel olarak niçinleri şöylekidir; hastalıklar, sevilen bir kişinin vefatı, aile-arkadaş bağları, iş yoğunluğu, yeni bir işe başlama, işsizlik, emeklilik, gebelik hali, kalabalık ortamlar, taşınma, yasal problemler, finansal sorunlar ve mükemmeliyetçilik.

Modernizasyon ile biroldukca insan ağır gerilim yükü altındadır. Bilhassa 50 yaş altında bayanları etkilemektedir.

Belirtileri?

İlk kademede alarma geçme ve direnme yansıları ortaya çıkar. Gerilimle başa çıkamama kararında ise tükenmişlik gelişebilir. Artan adrenalin ve gibisi hormonlar niçiniyle kalp suratı ve ötürüsı ile tansiyon yükselmeye başlar. Şayet kişi bu durum ile baş edebilirse kaybedilenler vakit içinde düzeltilmeye çalışılır.

Uzun müddet gerilim altında kalınması daha sonrasında beden çeşitli ikaz sinyalleri vermeye başlar. kimi vakit bu davranışsal, duygusal ve sezgisel belirtiler görmezden gelinebilir. Bu belirtiler hissedildiği vakit daha yavaş ve dikkatli davranılmalı, gerilim kaynağından uzaklaşılmalıdır. Bu belirtiler genel beden halsizliği, baş ağrısı, ellerde terleme-titreme, yorgunluk hissi, mide şikayetleri, dikkat eksiklikleri, hafıza meseleleri, cinsel sorunlar, kızgınlık, ağlama, depresyon, süratli duygusal durum değişiklikleri, çok hassaslık, negatif kanılarda olma, sonluluk, üzgünlük, çok aç kalma ya da yemek yeme, çok tepki verme, alkol ve uyuşturucu unsur kullanamaya başlama, aile ve arkadaş münasebetlerinde kopmalar görülecektir.

Kişinin azminin kırıldığı tükenme evresi son evredir, ruhsal olarak önemli sorunlar ve bunların yansıması olan önemli fizikî meseleler gelişir.

Stresle başa çıkma!

Bu tablolar geliştiği takdirde temel olarak maksat; bu şikayetleri denetim altına almaktır. Birtakım formları insan kendi kendine geliştirmektedir, kimi vakit de profesyonel yardım alması gerekmektedir. Örneğin; istikrarlı yeme içme, alkol tüketimini sınırlama, tertipli idman yapma, sigarayı bırakma, günün kimi saatlerinde kendini dinlendirme, mükemmeliyetçilikten uzaklaşma, hobi edinme, kendine gereğince vakit ayırma gibi

Stresin Kalp Sıhhatine Etkisi!

Türkiye’de her yıl 2 milyon kalp damar hastasının 130 bini hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalıklarının artmasındaki en kıymetli niçinlerinden biri de gerilimdir. Gerilim dozu yüksek meslekler, makûs alışkanlıkları da birlikteinde getirdiği için kişinin kalp hastalıklarına yakalanma riski yükselmektedir. Çağdaş tıp biroldukca klinik çalışma ile gerilimin kalp ve damar hastalıklarına niye olduğunu göstermiştir. Gerilim hem kendi tek başına bir risk faktörü iken, birebir vakitte kan basıncı ve kolesterol yüksekliğine niye olarak öteki risk faktörlerinin makus özelliklerini de arttırır. Örneğinin, epey gerilimli bir ortamda çalışıyorsanız, sigara içmeseniz bile kan basıncınız ve kalp suratınız güya sigara içen şahıslar kadar yüksek olacaktır.

Ayrıca kronik gerilim altında yaşayan şahıslarda adrenalin ve kortizol üzere gerilim hormonları seviyesi çok yükselecektir. Bu hormon yükseklikleri kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıracaktır. Bu değişikleri sirkülasyon ve hudut sistemi üzerinde fazlaca sayıda tesirler yapmaktadır. Tıbbi olarak bu saldır ya da kaç tablosu kalp suratının yükselmesi, kanına kaslara yönlendirilmesine, kana yağ asitlerinin salınmasına, nefes alma sayısının artmasına, kaslarda gerilmelere yol açar. Sonuç olarak kalp üzerinde

1. Kalp suratı artar, ritim bozuklukları gelişebilir.

2. Kan basıncının artması ile inme riski artar

3. Kan yağ seviyesinin artması ve kanın pıhtılaşma yeteneğinin kolaylaşması ile kalp krizi riski artar

4. Bozulmuş yeme içme, sigara kullanması, artan kortizol seviyesi elma tipi şişmanlığa niye olur, bu da ileri periyotlarda tansiyon, şeker hastalığı ve kanserlerin oluşmasını kolaylaştırır.

Son senelerda epey duyulan ‘Kırık Kalp Sendromu’ denilen durum da gerilim ile alakalıdır. Abartılı gerilim ile karşılaşan beden şiddetli göğüs ağrısı üzere kalp krizine emsal belirtileri göstererek bu durumu ortaya çıkarır. 1990 yılında Hiraru Sato tarafınca bulunmuş ve tıbbi olarak ismi Takotsubo Kardiyomiyopatisi konulmuştur. Kalbin sol tarafını tesirler ve aslında süreksiz bir bozukluktur. Gerilim esnasında salgılanan hormonlar niçiniyle gelişmekte olduğu düşünülmektedir. Gerilim yaratan biroldukca durum – illaki ruhsal gerilim olmak zorunda değil- mesela astım krizi, kazalar, epilepsi atağı, önemli ameliyatlar da bu sendromun ortaya çıkmasını sağlayabilir. EKG ve Ekokardiyografi ile tanısı temalır. Hastaya koroner anjiyografi yaparak damar tıkanıklıklarını dışlamak gerekmektedir. Bu tetkikler kararında elde edilen bilgiler ile ilaç tedavisi düzenlenmektedir. Hastalık 1-3 hafta ortasında kendini sınırlayıp düzelmektedir, lakin kimi vakit önemli kalp yetmezlikleri ve önemli ölümcül ritm bozuklukları da görülebilmektedir.

Okumaya devam et...
 
Üst